Στο Elafonisos Eco Week ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας

Στο Elafonisos Eco Week ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας

Για 7η χρονιά θα πραγματοποιηθεί στην Ελαφόνησο, από τις 10 έως και τις 16 Ιουνίου, το Elafonisos Eco Week, μια οικολογική ετήσια εκδήλωση υπό τη διοργάνωση του Συλλόγου Elafonisos Eco με πολλές ενδιαφέρουσες θεματικές, πάνω από 30 ομιλητές και συμμετοχές από 12 χώρες.

Φέτος στην εκδήλωση θα συμμετέχει και ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας.

Θεματολογία
Διαχείριση Απορριμμάτων και Υδάτων, Βιώσιμος Τουρισμός, Λεοντόψαρο, Γαλάζιες Ευκαιρίες, Υγεία και Ευεξία, Μέλλον Χωρίς Πλαστικό θα απασχολήσουν τις εργασίες της Elafonisos Eco Week, η οποία είναι αφιερωμένη φέτος στην αειφορία, τη γαστρονομία και την τέχνη από μια πιο βιώσιμη σκοπιά. Θα συμμετέχουν φορείς και σύλλογοι, ενώ αναμένεται να πραγματοποιηθεί και Σύνοδος Κορυφής Δημάρχων με στόχο μια δημόσια δέσμευση γύρω από τις βιώσιμες πολιτικές.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια ετήσια εκδήλωση, όπου συγκεντρώνονται άτομα από διάφορους χώρους, τα οποία είναι παθιασμένα με την προώθηση της βιωσιμότητας στον πλανήτη μας. Στόχος είναι να συζητηθούν και να διερευνηθούν στρατηγικές για την περιβαλλοντική διαχείριση, όπως και να γίνει ανταλλαγή καλών πρακτικών με κατεύθυνση την προώθηση ενός βιώσιμου κόσμου για όλους.

Στο πλαίσιο αυτών των καλών πρακτικών δέχθηκαν πρόσκληση ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας και η οργανωτική ομάδα του Messinia Forum. Την Πέμπτη 13 Ιουνίου, λοιπόν, ο ΣΕΜ και το Messinia Forum θα ταξιδέψουν στην Ελαφόνησο, παρουσιάζοντας τις δράσεις τους και πώς μέσα από συνεχείς πρωτοβουλίες αναδεικνύουν τη σημασία του τοπικού πολιτισμού, της τοπικής γαστρονομίας, της βιωσιμότητας και της κυκλικής οικονομίας. Θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στο θεματικό και εναλλακτικό τουρισμό και την πρώτη οργανωμένη προσπάθεια δημιουργίας online πλατφόρμας εύρεσης εναλλακτικών δραστηριοτήτων, αλλά και εμπειριών γευσιγνωσίας στη Μεσσηνία, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 25 επιχειρήσεις.

Γαστρονομία
Στην εκδήλωση θα παρευρεθεί ο αγαπημένος chef Λευτέρης Λαζάρου, ο οποίος θα τοποθετηθεί για τον έλεγχο του πληθυσμού των λεοντόψαρων – απειλή για τα οικοσυστήματα των πελαγών λόγω της ταχείας αναπαραγωγής τους και της αρπακτικής συμπεριφοράς τους – μέσα από την αλιεία και την κατανάλωσή τους από τον άνθρωπο. Επίσης παρών θα είναι ο πρόεδρος του Σχολείου Ελιάς και Ελαιολάδου, Ν. Κουτσούκος, για να προχωρήσει σε δράσεις γευσιγνωσίας. Παράλληλα, θα γίνει η παρουσίαση της ανάδειξης του «Μεσσηνιακού Αμπελώνα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το Elafonisos Eco Week έχει την υποστήριξη του Αλβέρτου του II, Πρίγκιπα του Μονακό, ο οποίος παρευρέθη ως επίσημος καλεσμένος του συμποσίου το 2023. Είναι μια διοργάνωση που συγκεντρώνει το ενδιαφέρον εκατοντάδων συμμετοχών από όλο τον κόσμο, για αυτό και ο Σύλλογος Εστίασης Μεσσηνίας δηλώνει πολύ χαρούμενος που έχει μια ακόμα ευκαιρία να προβάλει και να αναδείξει τη Μεσσηνία.