Νέα σενάρια για φιλοξενία οικονομικών μεταναστών στο στρατόπεδο της Καλαμάτας


Νέα σενάρια για την τύχη του στρατοπέδου στην Καλαμάτα βλέπουν το φως της δημοσιότητας, με αφορμή τη σύσκεψη για το μεταναστευτικό που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών με πρωτοβουλία του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά και τα όσα ακούστηκαν στην προχθεσινή συνεδρίαση της ΚΕΔΕ.
«Δήμαρχοι της ηπειρωτικής Ελλάδας, βάλτε πλάτη στη φιλοξενία προσφύγων. Κυβέρνηση, δώσε άμεσα έκτακτες χρηματοδοτήσεις στους νησιωτικούς Δήμους που δέχονται προσφυγικές ροές»… Σε αυτό το δίπτυχο κινήθηκαν οι αποφάσεις της ΚΕΔΕ, όπου δεν έλειψε η κριτική προς την κυβέρνηση ούτε όμως και η… ενδοθεσμική αυτοκριτική, με αιχμές κατά όσων δημάρχων επιμένουν να αρνούνται να αναλάβουν ευθύνες στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος.
Στη συνεδρίαση βρέθηκαν οι δήμαρχοι Μυτιλήνης Στρ. Κύτελης και Αν. Σάμου Γ. Στάντζος, που μίλησαν για «κατάσταση εκτός ελέγχου» στα νησιά τους, τα οποία έχουν μετατραπεί σε «αποθήκες ψυχών».
Συνοπτικά, σύμφωνα με όσα είπαν, οι τοπικές δημόσιες ή δημοτικές υπηρεσίες αδυνατούν να εξυπηρετήσουν το συνολικό (ντόπιο και προσφυγικό) πληθυσμό, ακόμα και σε βασικά ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας πόλεων, όπως η αποκομιδή απορριμμάτων.
Στη σύσκεψη στο υπουργείο Εσωτερικών αντικείμενό της ήταν η ενημέρωση των βουλευτών των περιοχών όπου με βάση το κυβερνητικό σχέδιο θα μετεγκατασταθούν πρόσφυγες σε κλειστού τύπου κέντρα φιλοξενίας.
Στη σύσκεψη είχαν κληθεί 30 βουλευτές του Βορείου Αιγαίου και των Δωδεκανήσων, όπου μέχρι τον Ιούλιο θα λειτουργήσουν, σύμφωνα με το σχεδιασμό της κυβέρνησης, τα κέντρα κλειστού τύπου.
 
Νέα κέντρα φιλοξενίας
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα aftodioikisi.gr, πέραν των κέντρων κλειστού τύπου, θα δημιουργηθούν και δέκα περίπου ελεγχόμενες δομές στην ενδοχώρα πλην των Ιονίων (για να αποφευχθεί ο κίνδυνος να… διαφεύγουν προς Ιταλία) και, βεβαίως, πλην Βορείου Αιγαίου και Δωδεκανήσων, όπου θα υπάρχουν τα πέντε κλειστά κέντρα.
Οι δομές στην ενδοχώρα θα είναι ελεγχόμενες (δηλαδή οι μετανάστες θα έχουν το δικαίωμα να βγουν αλλά θα επιστρέφουν συγκεκριμένη ώρα και εάν παραβιάσουν τους όρους θα μεταφέρονται σε μία από τις πέντε κλειστές δομές) και όχι κλειστές, γιατί η δημιουργία κλειστών κέντρων στην ενδοχώρα αντιτίθεται στη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας.
Στα κλειστά θα δοθούν και όλες οι λειτουργίες των hotspot, δηλαδή εκεί θα γίνεται καταγραφή και ταυτοποίηση και αυτή θα είναι μία ακόμη διαφορά με τις ελεγχόμενες δομές.
Κατά το δημοσίευμα, ένας από τους πιθανούς χώρους είναι και το Σύνταγμα στην Καλαμάτα.