«Αφήνοντας» το Facebook… για την παράδοση

«Αφήνοντας» το Facebook… για την παράδοση

Ένας ξεχωριστός πολιτιστικός σύλλογος είναι αυτός των «Φίλων της παράδοσης» που συστάθηκε το Σεπτέμβριο του 2016, προκειμένου, όπως λένε οι δημιουργοί του, να κάνουν τον κόσμο να αφήσει το ίντερνετ και να μάθει για την πλούσια ελληνική παράδοση. Παράδοση για την οποία, όπως είναι γνωστό, ελάχιστα γνωρίζουμε πλέον, ενώ ακόμα λιγότερα θα μάθουν οι επόμενες γενιές, αν δεν υπάρξουν σύλλογοι σαν το συγκεκριμένο.
Μάλιστα, με βασικό στοιχείο την παράδοση, η θεατρική ομάδα του συλλόγου, που έχει τίτλο «Αυλαία», αυτές τις ημέρες ανεβάζει στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας την παράσταση «Η χήρα και ο Μπακαβλίκος».
Η πρεμιέρα δόθηκε την Τρίτη, ενώ οι παραστάσεις θα ολοκληρωθούν απόψε στις 9.00 με δωρεάν είσοδο για το κοινό.
Εμείς βρεθήκαμε στα καμαρίνια του Πνευματικού Κέντρου και μιλήσαμε λίγο πριν από την πρεμιέρα με το σκηνοθέτη της παράστασης και μέλος του συλλόγου, Ευάγγελο Χαχή.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της συνάντησης δε, ακούγονταν χαρούμενες φωνές, από ανθρώπους ηλικίας από 14 έως 65 ετών που επέλεξαν στον ελεύθερο τους χρόνο να κάνουν στροφή στην παράδοση και σε λίγα λεπτά θα μετέφεραν στους θεατές πραγματικά δρώμενα.
Η «Αυλαία», όπως μάθαμε, είναι μια θεατρική ομάδα που έχει δημιουργηθεί εδώ και 3 χρόνια και αυτή δεν είναι η πρώτη παράσταση που ανεβάζει, ενώ η προηγούμενη πραγματοποίησε περιοδεία σε χωριά εκτός Καλαμάτας, αφού στόχος τους, όπως μας είπαν, είναι να πάει το θέατρο σε ανθρώπους που δεν έχουν δει, καθώς και το πάντρεμά του με την παράδοση.
Η ομάδα αποτελείται από φίλους γεμάτους κέφι, ενώ στη συγκεκριμένη παραγωγή συμμετέχουν 17 ερασιτέχνες ηθοποιοί, καθώς και 12 χορευτές.
Αυτή η παρέα φίλων είναι κι εκείνη που το Σεπτέμβριο αποφάσισε να ιδρύσει το Σύλλογο «Οι φίλοι της παράδοσης», αφού λάμβανε μηνύματα ότι υπάρχει κόσμος που θέλει να ασχοληθεί με το τι είναι παράδοση και να αφήσει για λίγο το ίντερνετ και τους καφέδες.
Πλέον ο σύλλογος έχει διάφορα τμήματα, μεταξύ αυτών χορωδία, θέατρο, παραδοσιακούς χορούς, ενώ τα γραφεία του βρίσκονται στη διασταύρωση των οδών Βύρωνος και Ρουμελιώτη.
Εκτός, όμως, από το θεατρικό τμήμα, ο σύλλογος συμμετέχει και σε δρώμενα της πόλης, ενώ, όπως είπαν, βλέπουν όλο και πιο πολύ κόσμο «να αγκαλιάζει» την όλη κίνηση.
Σχετικά με την παράδοση και αν αυτή έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα, ο κ. Χαχής μάς είπε ότι υπάρχει υποβιβασμός από πολλούς, που «απλά την έχουν ως καραμέλα για να τη λένε», αφού, όπως σχολίασε, η παράδοση είναι παράδοση και πρέπει να συνεχιστεί και στις επόμενες γενιές και ο καθένας να ξέρει τι συμβολίζει το κάθε δρώμενο.
Αρνητικοί παράγοντες σε αυτή τη μετάδοση των γνώσεων, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι η απορρόφηση του κόσμου στο ίντερνετ παντού και πάντα, αφού και για καφέ που πάει ασχολείται με το κινητό του αντί να συζητά.
Συζητώντας μαζί του για το πόσο εύκολο είναι ένας νέος να αφήσει το ίντερνετ και να πάει σε ένα σύλλογο που ασχολείται με την παράδοση και μετά να παίξει σε μια παράσταση βασισμένη σε αυτή, απάντησε ότι όλο αυτό έγινε με πολλή αγάπη και ομόνοια, ενώ οι πρόβες κράτησαν 4 μήνες.
Το δε μέλλον του συλλόγου περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες, ενώ αυτή τη στιγμή το βάρος έχει δοθεί στην παράσταση, την οποία ο κόσμος «έχει αγκαλιάσει» και γι’ αυτό υπάρχουν σκέψεις για παράταση, σίγουρα, δε, θα υπάρξει περιοδεία και άλλες περιοχές της Μεσσηνίας.

Του Παναγιώτη Μπαμπαρούτση