Ανύπαρκτο το νέο σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων από την πλευρά του Υπουργείου


 
Για περισσότερο από ένα χρόνο ακούμε προτάσεις, βλέπουμε σχέδια επί χάρτου, αλλά λύση στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων στην Πελοπόννησο δεν έχουμε δει. Η Περιφέρεια επιμένει στη δική της πρόταση, το υπουργείο ζητά προτάσεις από τους δημάρχους, κάποιοι έχουν λύσεις, αλλά οι περισσότεροι… ποιούν την νήσσαν.
Παρά τις επισημάνσεις του Ελεγκτικού Συνεδρίου και την ασφυκτική κατάσταση με τα απορρίμματα στην Πελοπόννησο, η υπογραφή της σύμβασης καθυστερεί εδώ και ενάμιση χρόνο.
Προ ημερών, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, υποστήριξε πως η εργολαβία αποκατάστασης παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) ολοκληρώνεται μέσα στο φθινόπωρο.
Έτσι θα σταματήσουμε να πληρώνουμε και τα ημερήσια πρόστιμα στην Ε.Ε. Αν ολοκληρωθεί και κλείσουν οι παράνομες χωματερές που σήμερα χρησιμοποιούν πολλοί Δήμοι της Πελοποννήσου, τότε η κατάσταση θα γίνει εκρηκτική. Ακόμα και αν υπογραφεί σήμερα η σύμβαση για το ΣΔΙΤ, ο ανάδοχος (ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή) χρειάζεται τουλάχιστον 10 μήνες για να ξεκινήσει σταδιακά την επεξεργασία.
Η κυβέρνηση φέρεται, πάντως, έπειτα από πολύμηνα παζάρια, συσκέψεις με τους δημάρχους στο Μέγαρο Μαξίμου κ.λπ., να στηρίξει την υπογραφή της σύμβασης για το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, με περιορισμένες αλλαγές, τις οποίες δέχεται και ο ανάδοχος.
Εν τω μεταξύ, με αγωνία αναμένεται και το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης (ΠΕΣΔΑ) που εκπονεί αυτή την περίοδο ο Περιφερειακός Σύνδεσμος Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦΟΣΔΑ Πελοποννήσου). Θα περιλαμβάνει, άραγε, το σχεδιασμό για το ΣΔΙΤ που προωθεί η Περιφέρεια, ή θα περιλαμβάνει άλλα σχέδια, που θα δώσουν το τελειωτικό χτύπημα στο διαγωνισμό που σέρνεται επί χρόνια;
Ο Π. Τατούλης, πάντως, επαναλαμβάνει πως η σύμβαση πρέπει να υπογραφεί και πως έχει λάβει σχετικές δεσμεύσεις από την κυβέρνηση. Μέσω των συσκέψεων που είχαν πραγματοποιηθεί στην επιτροπή μεγάλων έργων υπό τον υπουργό Επικρατείας Αλέκο Φλαμπουράρη, προέκυψαν αλλαγές στη σύμβαση που δέχεται ο ανάδοχος ώστε να ξεμπλοκάρει η υπόθεση. Για παράδειγμα, μειώνονται από 150.000 σε 100.000 τόνους οι εγγυημένες ποσότητες απορριμμάτων που θα πηγαίνουν στις μονάδες επεξεργασίας του αναδόχου. Η μείωση πιθανώς έγινε δεκτή από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, επειδή γνωρίζει πως τελικά οι ανάγκες των Δήμων θα είναι μεγαλύτερες, λένε στην αγορά υποδομών.
Ο ανάδοχος δέχθηκε, επίσης, να προστεθούν σταδιακά πρόσθετοι σταθμοί μεταφόρτωσης, ώστε να περιοριστεί το κόστος μεταφοράς των απορριμμάτων από τους Δήμους.
Πάντως, ο ΣΥΡΙΖΑ, διαμέσου της περιφερειακής παράταξης «Πελοπόννησος Πρώτα», επιμένει να μην αποδέχεται τη λύση με την ΤΕΡΝΑ…
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη