Τη δική του εκδοχή για τα όσα συμβαίνουν στη Στούπα με την τοποθέτηση κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε κτήριο στην παραλία, έδωσε μιλώντας στο «Θ», ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών Σωτ. Σαραντέας. Μεταξύ άλλων, ο κ. Σαραντέας έκανε λόγο για παραπληροφόρηση, ανέφερε πως είχε αγωνιστεί το 2009 για την αποτροπή της εγκατάστασης άλλης κεραίας κινητής τηλεφωνίας σε πολύ κοντινό σημείο και πως η κεραία εκείνη, είχε τεράστιες διαφορές σε σχέση με αυτή που εγκαταστάθηκε στην ταράτσα του κτηρίου που εκμεταλλεύεται.
Όπως είπε, ο ίδιος και πολλοί άλλοι χωριανοί, είχαν αντισταθεί με μεγάλη ένταση στην τοποθέτηση κεραιών ύψους 38 μέτρων το 2009 στην περιοχή και πως σε συνεργασία με το Σύλλογο Καταλυματιών έφτασαν ακόμη και στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το συγκεκριμένο θέμα. Πρόσθεσε ότι τον ενοχλούσαν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς το θέαμα πάνω από τη Στούπα, θα ήταν αντιαισθητικό, χωρίς να μπορεί να αναφερθεί στα της ακτινοβολίας για την οποία δεν υπήρχαν στοιχεία.
Συνέχισε λέγοντας πως τον Ιούλιο η Cosmote τον ενημέρωσε πως η παραλία της Στούπας είχε ασθενές σήμα και επειδή το κατάστημά του βρισκόταν στο μέσο της παραλίας, του προτάθηκε να τοποθετηθεί η κεραία χαμηλής όχλησης (που την παρομοίασε με ένα μεγάλο wifi), «για να υπάρχει εμβέλεια 200 μέτρων στην αναμετάδοση του σήματος, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες επικοινωνίας κατοίκων και επισκεπτών για το καλοκαίρι. Τους ανέφερα τις θέσεις μου στο παρελθόν, πείστηκα ότι η κεραία είναι αβλαβής, είναι ένα κουτάκι, δεν υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις και είναι διαφορετικό από τις κεραίες που πολεμάγαμε», είπε χαρακτηριστικά.
Μας ανέφερε πως θέλησε να έρθει σε επαφή με συγκεκριμένα άτομα, εκπροσώπους Συλλόγων και φυσικά πρόσωπα με τα οποία είχε συν- αγωνιστεί στο παρελθόν, αναφέροντας ως τέτοια την πρόεδρο της «ΓΑΙΑ» Χριστίνα Κωνστάντιου, η οποία συμφώνησε, την αντιπρόεδρο του Συλλόγου Καταλυματιών Κατερίνα Εξαρχουλέα- Γεωργιλέα, η οποία επίσης συμφώνησε, αλλά και με το μέλος και των δύο Συλλόγων Βούλα Κυριακέα, χωρίς όμως να θυμάται τον τρόπο της μεταξύ τους επικοινωνίας και ενημέρωσης.
Το θέμα συζητήθηκε, όπως μας είπε, στο Δ.Σ. του Συλλόγου Επαγγελματιών, όπου ελήφθη ομόφωνη απόφαση και μετά από αυτό, γνωστοποίησε στο Δ.Σ. πως το αναμενόμενο εισόδημα των 300 ευρώ από την ενοικίαση του χώρου για την τοποθέτηση της κεραίας, θα το παραχωρούσε στο Σύλλογο, προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες διαχείρισης των σκουπιδιών στην παραλία.
Σε άλλο σημείο, ανέφερε πως μόλις γνωστοποίησε στην Cosmote ότι τα χρήματα θα διατίθενται για τις ανάγκες του Συλλόγου, το μίσθωμα αυξήθηκε στα 350 ευρώ.
Τα συμβόλαια υπογράφηκαν τέλη Ιουλίου και η τοποθέτηση της κεραίας έγινε τις πρώτες ημέρες του Αυγούστου. Επειδή δε οι τεχνικοί ήξεραν ότι θα υπάρξουν αντιδράσεις, η κεραία τοποθετήθηκε σε κουβούκλιο, ίδιο με αυτά που υπήρχαν στην ταράτσα.
Πως ξεκίνησε η αντίδραση
«Το καλοκαίρι πέρασε ομαλά. Το Νοέμβριο, στη Γενική Συνέλευση του Συλλόγου, στο Πολιτιστικό Κέντρο, ενημέρωσα για το ποσό των 350 ευρώ, που θα μας διέθετε η εταιρία για τις ανάγκες του Συλλόγου και έγινε αποδεκτό από όλους, το ότι δεν πήρα τα χρήματα.
Μέσα στον Ιανουάριο, ήρθε μια γειτόνισσα, ζήτησε να φύγει η κεραία γιατί φοβάται. Απάντησα πως δεν είναι κεραία που στέλνει σήμα στη Μεσόγειο, αλλά μια μικρή με εμβέλεια 200 μέτρων, που δεν φθάνει το σήμα της έως το κάμπινγκ. Της είπα πως θα ζητήσω στοιχεία ότι είναι αβλαβής και μου απάντησε πως θα περιμένει.
Τρεις ημέρες αργότερα και χωρίς να έχουν έρθει τα στοιχεία, μου είπε πως αμφισβητεί ό,τι σταλεί, υποστήριξε ότι θα είναι πλαστογραφημένα και ζήτησε να απομακρυνθεί η κεραία.
Αφού δεν έγινε το χατήρι της, ανέλαβε να προπαγανδίσει την κατάσταση. Έπιασε και άλλους γείτονες και άρχισε να καλλιεργεί την ανάγκη να φύγει το καρκινογόνο προϊόν από την ταράτσα. Από εκεί και μετά, ξεκίνησε η αντίδραση. Η διαμαρτυρία έφτασε να μετατραπεί σε κλίμα τρομοκρατίας και φοβίας, όπου ακούγονταν διάφορα. Οι επιλογές που είχα, ήταν ή να πετάξω την κεραία ή να κυριαρχήσει η λογική και η ψυχραιμία, όπως κι έκανα», είπε χαρακτηριστικά.
Μετρήσεις και ανεπίσημα αποτελέσματα
Ακολούθως, ανέφερε πως ήρθε σε επαφή με τον αντιδήμαρχο Γ. Γιατράκο, ο οποίος, όπως υποστήριξε, ήταν συναινετικός στην αρχή και πρότεινε να γίνει ενημέρωση του κοινού, κατά τη διάρκεια των μετρήσεων.
Οι μετρήσεις είχαν προγραμματιστεί για την προηγούμενη Τρίτη και πως την Δευτέρα πληροφορήθηκε πως ο αντιδήμαρχος δεν συμφωνεί και πως του μετέφερε ότι θα τηρηθεί η νομιμότητα.
Λόγω κακοκαιρίας, το συνεργείο της Cosmote, έφθασε την Τετάρτη, μαζί με μία άλλη εταιρία (σσ: δεν ανέφερε το όνομά της), που διαθέτει πιστοποίηση ISO για τις μετρήσεις της ακτινοβολίας.
Πρόσθεσε πως δεν εμφανίστηκε κατά τις μετρήσεις προκειμένου να μην υπάρξει ένταση, καθώς και ότι το όριο των μετρήσεων, που είναι ο αριθμός 45, δεν εμφανίστηκε πουθενά, σε κανένα από τα σημεία που μετρήθηκαν. Μας εξήγησε δε πως αν η τιμή είναι μικρότερη από το 45, δεν υπάρχει κίνδυνος και πρόσθεσε ότι περιμένει τα επίσημα στοιχεία από τα οποία θα προκύψει ότι η επιπλέον ακτινοβολία από την κεραία είναι σχεδόν μηδενική (φτάνει το ανώτερο έως το 6, όπως μας είπε).
Τον ρωτήσαμε για το αν η ακτινοβολία της κεραίας έχει επιπτώσεις στα τρόφιμα και τα αναψυκτικά που διαθέτει το κατάστημά του και απάντησε αρνητικά, λέγοντας πως ένας κλειστός χώρος με διάφορες ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές, έχει περισσότερη ακτινοβολία από ότι η κεραία. Σημείωσε πως αν είναι όντως βλαβερή η λειτουργία της, δεν θα έμενε στο σπίτι η οικογένειά του και τα εγγόνια του. «Είμαι τόσο ανόητος ώστε να κατοικούν οι άνθρωποί μου 10 μέτρα μακρύτερα, χωρίς να έχω και κέρδος», αναρωτήθηκε.
Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου