Η Δημοτική Αρχή περιμένει την ολοκλήρωση του έργου, ενώ εξαγγέλλει και πάλι μέτρα για τη δυσοσμία
Προβλήματα με σπηλαιώματα στην άσφαλτο και από τον αγωγό αποχέτευσης
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
Προβληματισμό προκαλεί μέχρι σήμερα το έργο αντιδιαβρωτικής προστασίας των ακτών της Μικρής Μαντίνειας στους κατοίκους της περιοχής. Κι αυτό, γιατί, παρά τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει, ένα τμήμα της παραλίας έχει χαθεί. Παράλληλα, οι ιδιοκτήτες κατοικιών της περιοχής φοβούνται ότι θα δημιουργηθούν και σπηλαιώματα στο δρόμο, οπότε και το πρόβλημα θα οξύνει την κατάσταση.
Το «Θάρρος» επικοινώνησε χθες με τον αντιδήμαρχο Ανδρέα Καραγιάννη, προκειμένου να ακούσει και την άποψη της Δημοτικής Αρχής για το θέμα. Όπως μας τόνισε, «υπάρχει μια συνολική μελέτη για την αντιδιαβρωτική προστασία των περιοχών Ακρογιαλίου, Παλιόχωρας και Μικρής Μαντίνειας, η οποία ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί, έτσι ώστε να έχουμε ασφαλή συμπεράσματα για το αποτέλεσμα της παρέμβασης.
Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη στιγμή όποια παρέμβαση μικρής κλίμακας και να κάνουμε στη Μικρή Μαντίνεια, δεν πρόκειται να λύσουμε το πρόβλημα. Αντίθετα, το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να ξοδέψουμε κάποια χρήματα. Από την πλευρά μας, παρακολουθούμε την κατάσταση και περιμένουμε την ολοκλήρωση του έργου».
Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι η θάλασσα έφτασε στη γεννήτρια του αντλιοστασίου της αποχέτευσης. Κάτοικοι και επαγγελματίες ανησυχούν μη τυχόν και σταματήσει η λειτουργία της αποχέτευσης, κάτι που θα δημιουργήσει πρόβλημα και στη λειτουργία των επιχειρήσεων και, κατ’ επέκταση, στην τοπική οικονομία.
Σε ό,τι αφορά τα παραλιακά καταστήματα, τα περισσότερα, από το “Τουριστικό” μέχρι τους προβόλους, έχουν προβλήματα. Η θάλασσα έχει φάει όλη σχεδόν την αμμουδιά, έχει γκρεμίσει υπαίθριες κατασκευές, ενώ συνεχίζει να ρίχνει κι άλλα πεύκα! Σημειώνεται ότι ο προϋπολογισμός του έργου που έγινε ήταν ύψους 1.400.000 ευρώ.
Από την άλλη πλευρά, σε χθεσινή ανακοίνωση αναφέρεται ότι η ΔΕΥΑΚ θα προχωρήσει στην αποκατάσταση κακοτεχνιών του έργου «Κατασκευή δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης ακαθάρτων – β΄ φάση», στην περιοχή από τη Βέργα μέχρι τις Κιτριές. Η σύμβαση με τον εργολάβο είναι ύψους 169.750 ευρώ προ ΦΠΑ, ενώ μέσω των παρεμβάσεων επιδιώκεται να επιλυθεί και το πρόβλημα δυσοσμίας που παρουσιάζεται.
Μεταξύ άλλων, θα γίνει ανακατασκευή τμήματος 60 μέτρων του αγωγού αποχέτευσης, μπροστά στο αντλιοστάσιο που βρίσκεται στο πάρκο του Αλμυρού. Προβλέπεται, επίσης, να τοποθετηθούν συσκευές απόσμησης σε όλα τα αντλιοστάσια, ενώ θα εγκατασταθεί σύστημα αυτόματου καθαρισμού τους.
Επισημαίνεται πως καίριας σημασίας για την αποφυγή της δυσοσμίας είναι η σύνδεση των ακινήτων στη Βέργα και τη Μικρή Μαντίνεια με το δίκτυο αποχέτευσης.
Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, στη συνεδρίασή του της 30ής Δεκεμβρίου, ενέκρινε απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑΚ σύμφωνα με την οποία η προκαταβολή για τη σύνδεση ακινήτου με το δίκτυο αποχέτευσης παραμένει 10%. Η εξόφληση του υπολοίπου 90%, από 12 δόσεις, αποφασίσθηκε να γίνεται έως 24 μηνιαίες ισόποσες άτοκες δόσεις (και κάθε δόση δε θα είναι μικρότερη των 50 ευρώ). Σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του υπολοίπου 90%, η έκπτωση από 10% γίνεται 20%. Η επιβάρυνση για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές από 1% ανά μήνα γίνεται 0,50%.
Ο δήμαρχος Παν. Νίκας έδωσε εντολή άμεσης εφαρμογής του νόμου, που προβλέπει, μεταξύ άλλων, διακοπή υδροδότησης. Σημειώνεται ότι αυτή η μη σύνδεση με τους αγωγούς λυμάτων επιβαρύνει τη θάλασσα στην περιοχή με μικροβιακό φορτίο.