Άντυ Λιακοπούλου: «Η Καλαματιανή εμπορική ακόλουθος στην Τουρκία»

Άντυ Λιακοπούλου: «Η Καλαματιανή εμπορική  ακόλουθος στην Τουρκία»

” Οι Τούρκοι είναι ευγενικός λαός. Ειδικά με εμάς τους Έλληνες, είναι αρκετά φιλικοί “

Του Κώστα Γαζούλη
 
Η Άντυ Λιακοπούλου γεννήθηκε το 1979 στην Αθήνα, αλλά έζησε στην Καλαμάτα μέχρι το 1997, οπότε εισήχθη στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε στο ίδιο πανεπιστήμιο μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Δικονομία, όπως και στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, όπου της απονεμήθηκε ο δεύτερος μεταπτυχιακός τίτλος στο Διεθνές Δίκαιο και τις Διπλωματικές Σπουδές. Πλέον, είναι υποψήφια διδάκτωρ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Έχοντας εργαστεί δύο χρόνια ως δικηγόρος στην Αθήνα, επιτυγχάνει στο διαγωνισμό της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης (κατεύθυνση Οικονομικών και Εμπορικών Υπαλλήλων) και το 2006 τοποθετείται στο υπουργείο Εξωτερικών. Το 2012 τοποθετείται ως εμπορικός ακόλουθος στο Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Άγκυρα, όπου ζει και εργάζεται μέχρι σήμερα.
Μιλάει Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά, Ιταλικά και Τουρκικά. Είναι παντρεμένη και έχει δύο κόρες.

 
Κατά τη διάρκεια των καλοκαιριών της διακοπών, τη συναντήσαμε στην Καλαμάτα, όπου και μας μίλησε για τις εμπορικές σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, τις δυνατότητες για τις μεσσηνιακές επιχειρήσεις να εισέλθουν στην τουρκική αγορά, αλλά και για τα μέρη που αξίζει να επισκεφτούμε, αν βρεθούμε στην Τουρκία…
 
-Άντυ, για εσένα αυτή είναι η πρώτη σου εμπειρία, εκτός Ελλάδας, με τη δουλειά σου. Αντιμετώπισες δυσκολίες;
Δε θα το έλεγα. Η Άγκυρα είναι μια πολύ εύκολη πόλη και η ζωή είναι αρκετά οργανωμένη, οπότε δε δυσκολεύτηκα ούτε στο να βρω σπίτι ούτε στην προσαρμογή… Το μόνο που ίσως με δυσκόλεψε λίγο στην αρχή είναι η γλώσσα, γιατί λίγοι μιλούν αγγλικά, αλλά σιγά σιγά βελτιώνομαι κι εγώ στα τούρκικα, οπότε το ξεπερνάω…
 
-Στο διάστημα που βρίσκεσαι εκεί απόκτησες και τις δίδυμες κόρες σου. Είναι δύσκολο να μεγαλώνεις παιδιά στην Άγκυρα;
Η πόλη έχει υψηλού επιπέδου υπηρεσίες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και γενικότερα νιώθεις ασφαλής. Επίσης, στην Άγκυρα υπάρχουν πολλά πάρκα για βόλτες, καλό επίπεδο ζωής, αλλά και οι ίδιοι οι Τούρκοι είναι πολύ φιλικοί με τα παιδιά και πάντα προσφέρονται να βοηθήσουν, όταν σε βλέπουν στο δρόμο με το καρότσι…
 
-Πώς αντιμετωπίζουν τους Έλληνες στην Τουρκία;
Οι Τούρκοι είναι ευγενικός λαός και συμπεριφέρονται σε όλους τους ξένους θετικά. Ειδικά με εμάς τους Έλληνες, είναι αρκετά φιλικοί. Μάλιστα, όταν μας συναντούν στο δρόμο, και τους απαντάμε ότι είμαστε από την Ελλάδα, μας αποκαλούν “kardeş”, που σημαίνει «αδέλφια» και “komşu”, που σημαίνει γείτονας.
Τα τελευταία χρόνια, άλλωστε, αρκετοί είναι αυτοί που ταξιδεύουν στη χώρα μας, ακούν ελληνική μουσική και βρίσκουν αρκετές μεταξύ μας ομοιότητες.
 
-Στην Ελληνική Πρεσβεία βρίσκεσαι ως εμπορική ακόλουθος. Σε τι επίπεδο είναι οι εμπορικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες;
Τα τελευταία χρόνια διαρκώς βελτιώνονται και, μάλιστα, το 2013 ο όγκος του διμερούς εμπορίου ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ. Έχει προοπτικές και για περαιτέρω βελτίωση.
Πολύ σημαντικό είναι ότι τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια έχουν αυξηθεί οι τουριστικές ροές ανάμεσα στις δύο χώρες. Ειδικά όσον αφορά στην Ελλάδα, είναι μεγάλος ο αριθμός των Τούρκων τουριστών που την επισκέπτονται τα τελευταία χρόνια.
Γενικά, θα έλεγα ότι υπάρχουν προοπτικές για περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.
 
-Η δική μας περιοχή, της Καλαμάτας και της Μεσσηνίας, είναι γνωστή στην Τουρκία;
Οι ελιές μας είναι πάρα πολύ γνωστές, όπως συμβαίνει σε όλο τον κόσμο… Γενικά, η Πελοπόννησος είναι γνωστή, αλλά ακόμα δεν καταλαμβάνει υψηλή θέση στις προτιμήσεις των Τούρκων τουριστών, που επιλέγουν τα γειτονικά σε αυτούς νησιά, τη Βόρεια Ελλάδα και τελευταία την Κρήτη.
 
-Μεσσηνιακές επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην Τουρκία;
Δεν υπάρχει έντονη παρουσία Μεσσήνιων επιχειρηματιών, κυρίως γιατί η Τουρκία είναι δύσκολη αγορά, ειδικά για γεωργικά προϊόντα, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για ορισμένες κατηγορίες προϊόντων υψηλής διατροφικής αξίας, απευθυνομένων σε μεσαία και υψηλά εισοδηματικά στρώματα της Τουρκίας. Έχουμε συναντήσει, εξάλλου, και καλαματιανά προϊόντα στη χώρα και δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που κάποιος Καλαματιανός επιχειρηματίας έχει απευθυνθεί στο Γραφείο μας για πληροφόρηση και συνδρομή.
 
-Υπάρχουν εκδηλώσεις που διοργανώνει το Γραφείο σας στην Τουρκία, στις οποίες θα μπορούσαν να συμμετάσχουν επιχειρηματίες από τη Μεσσηνία;
Βεβαίως. Το Νοέμβριο διοργανώνουμε πολυθεματικό Επιχειρηματικό Φόρουμ στη Σμύρνη, με σκοπό την ενίσχυση της εξωστρέφειας ελληνικών επιχειρήσεων από όλη τη χώρα και τη διευκόλυνση επιχειρηματικών επαφών Ελλήνων και Τούρκων επιχειρηματιών προς το σκοπό δημιουργίας επιχειρηματικών συνεργειών. Επιπλέον, κάθε χρόνο διοργανώνουμε Τουριστικό Workshop, με τη συμμετοχή ελληνικών επιχειρήσεων δραστηριοποιούμενων στον τομέα του τουρισμού. Κι επιπλέον, έχουμε αρχίσει να δρομολογούμε τη διοργάνωση εκδηλώσεων προβολής ελληνικών προϊόντων, μέσα από βραδιές ελληνικής γαστρονομίας και οινογευσίας. Τα καλαματιανά προϊόντα θα μπορούσαν να έχουν σημαντική θέση και προβολή στις εκδηλώσεις αυτές.
 
-Αν κάποιος ήθελε να επισκεφτεί την Τουρκία, ποια μέρη θα του πρότεινες;
 Η Τουρκία είναι μια χώρα με έντονες ιστορικές αναφορές και επιρροές από διάφορους πολιτισμούς. Εκτός, φυσικά, της Κωνσταντινούπολης, θα πρότεινα ανεπιφύλακτα να επισκεφτούν την Καππαδοκία. Πρόκειται για ένα πολύ ιδιαίτερο τοπίο, που σε μαγεύει. Η κοιλάδα του Γκόρεμε, μάλιστα, ανήκει στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της Unesco. Επίσης, θα πρότεινα να επισκεφθούν κάποιες πόλεις στα δυτικά παράλια της Τουρκίας, όπως η Σμύρνη και τα Ουρλά (Βούρλα), καθώς και στα νότια παράλια την πόλη Κας και γενικότερα την περιοχή της Μαρμαρίδας… Φυσικά και την περιοχή του Πόντου, που έχει ιδιαίτερη φυσική ομορφιά και σημαντική πολιτιστική αξία.
 
-Την Άγκυρα δε θα την πρότεινες;
Η Άγκυρα είναι μια σύγχρονη πόλη και δημιουργήθηκε σχετικά πρόσφατα, για να εξυπηρετήσει τις διοικητικές ανάγκες του κράτους… Στην Άγκυρα αξίζει, όποιος βρεθεί εδώ, να επισκεφτεί το Μουσείο Ανατολικών Πολιτισμών, όπου υπάρχουν ευρήματα από την Εποχή του Χαλκού, από τον πολιτισμό των Χετταίων, των Ασσυρίων, των Φρυγών και κειμήλια από τη ρωμαϊκή, βυζαντινή και οθωμανική περίοδο.
 
-Τι είναι αυτό που σου λείπει περισσότερο από την Ελλάδα;
Μου λείπει ο σύζυγός μου, η οικογένειά μου, οι φίλοι μου… Βέβαια, έρχονται συχνά και με επισκέπτονται. Ειδικά, όμως, στην Άγκυρα μου λείπει πάρα πολύ η θάλασσα, αφού είχα μάθει να ζω με αυτή…