Ένα μείζον θέμα για τη λειτουργία της δημοκρατίας έθιξε στην προχθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης “Καλαμάτα Τόπος Ζωής”, Τόνια Κουζή.
Ειδικότερα, σχολίασε ότι στην πρόσφατη πρόσκληση του Δήμου Καλαμάτας για συμμετοχή των πολιτών – μέσω παρεμβάσεών τους- στη διαμόρφωση του δημόσιου χώρου της πόλης, αλλά και στο διάλογο που έχει αναπτυχθεί μέσω του Σχεδίου Βιώσιμης Αστικής Κοινότητας, η συμμετοχή τους είναι από ελάχιστη έως μηδαμινή. Έτσι ζήτησε τη λήψη κάποιων μέτρων – κυρίως επικοινωνιακών- για να τονωθεί το ενδιαφέρον των δημοτών.
Η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης άγγιξε ένα ιδιαίτερα σημαντικό πρόβλημα της δημόσιας σφαίρας, όπως είναι αυτό της απουσίας συμμετοχής των πολιτών στα προβλήματα μιας τοπικής κοινωνίας και όχι μόνο. Για το πόσο σημαντική είναι αυτή η παράμετρος στη σωστή λειτουργία ενός Δήμου ή του κράτους.
Ο καθηγητής Κοινωνιολογίας στο ΕΚΠΑ, Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, σε μία από τις τελευταίες του συνεντεύξεις δήλωσε μεταξύ άλλων: “Υπάρχει μια αποπολιτικοποίηση και αποϊδεολογικοποίηση ενός κοινού, το οποίο έχει εθιστεί πλέον στο γεγονός ότι υπάρχει μία πραγματικότητα και καμία άλλη δεν είναι νοητή […].
[…] Συλλογικά υποκείμενα ποια είναι πλέον; Ίσως το μόνο που να έχει μείνει είναι το ιδεοληπτικό έθνος, το οποίο είναι μιαν άλλη ιστορία. Εκείνο που δεν παραμένει ζωντανό είναι η κοινότητα των εργαζομένων στον ίδιο τόπο, με το ίδιο αντικείμενο και με τα ίδια προβλήματα. Δεν έχει απομείνει, ακόμα, η κοινότητα της ευρείας οικογένειας.
Όλα αυτά τα πράγματα έχουν διαλυθεί στην πιο θεμελιώδη τους διάσταση. Δε λειτουργεί κανείς μαζί με τους άλλους. Και δεν έχει κανείς την ίδια ευαισθησία και τα ίδια σχέδια με τους άλλους.
Γι’ αυτό είπα πριν ότι πιστεύω πως αυτή τη στιγμή η απειλή εναντίον της δημοκρατίας είναι ουσιαστικότερη, διότι, στο όνομα της δημοκρατίας και κάτω από μιαν επίφαση δημοκρατικότητας, καθιστά πλέον –εάν όχι αδύνατη– εξαιρετικά δύσκολη την άνθηση οποιωνδήποτε συλλογικών διαδικασιών και κινημάτων.
Και μάλιστα, μέσα από τις διαδικασίες του ίντερνετ και των νέων ψηφιακών τεχνολογιών, σήμερα υπογράφεις αυτό, αύριο υπογράφεις το άλλο και την τρίτη μέρα πας σπίτι σου. Δεν υπάρχει παρελθόν. Άρα και παρόν, άρα και μέλλον”.
Επομένως, δεν είμαστε σίγουροι ότι μπορούν να γίνουν και πολλά πράγματα στο θέμα δραστηριοποίησης των δημοτών- πολιτών…
Α.Π.