«Μέσα στο αυτοκίνητο, είμαστε ο ηλικιωμένος, εγώ και ο… Θεός». Αυτή είναι η εικόνα που έδωσε εξεταστής της Διεύθυνσης Μεταφορών, όταν τον ρωτήσαμε για τις εμπειρίες που έχουν βιώσει τις δύο πρώτες εβδομάδες που ξεκίνησαν οι πρακτικές εξετάσεις οδηγών άνω των 74 ετών, με το νέο σύστημα για ανανέωση του διπλώματός τους.
Υπενθυμίζεται ότι βάση των νέων δεδομένων, εκτός από την εξέταση από 4 γιατρούς, οι ηλικιωμένοι άνω των 74 ετών, πρέπει πλέον να δίνουν και οδήγηση. Ο νόμος ορίζει ότι με το δικό τους όχημα, στο οποίο επιβαίνει ο εξεταστής της Διεύθυνσης Μεταφορών, ο ηλικιωμένος πρέπει να αποδείξει με πορεία μισής ώρας στους δρόμους της πόλης ότι τηρεί όλους τους κανόνες του ΚΟΚ.
Παρά το γεγονός ότι οι εξετάσεις είναι σε εξέλιξη μόλις 2 εβδομάδες, έχουν συμβεί αρκετά τραγελαφικά, αλλά και επικίνδυνα περιστατικά κατά την εξέταση ηλικιωμένων, με κάποιους από αυτούς να συνεχίζουν να πιστεύουν ότι με «φακελάκι» θα κάνουν τη δουλειά τους.
«Τρέμει» η ψυχή τους
Παραβίαση πινακίδων «στοπ», κίνηση στη μέση του δρόμου και κάποιες φορές και στο αντίθετο ρεύμα και διέλευση από διαβάσεις που διέρχονται πεζοί, είναι μερικά μόνο από αυτά που έχουν αντιμετωπίσει οι εξεταστές τις δύο αυτές εβδομάδες. Κάποιοι μάλιστα, παρά τη μεγάλη ίσως ανάγκη που έχει ο οικογενειακός τους προϋπολογισμός, το επίδομα του εξεταστή, σκέφτονται να μην ξανασυμμετέχουν. Άλλοι εξ αρχής έχουν δηλώσεις πως δεν το διακινδυνεύουν και απέχουν από τις εξετάσεις.
Όπως μας περιέγραψαν «τρέμει» η ψυχή τους, κάθε φορά, αφού βρίσκονται σε ένα ιδιωτικό όχημα, το οποίο δεν έχουν κανένα τρόπο να ελέγξουν αν ο εξεταζόμενος κάνει κάτι επικίνδυνο, ενώ είναι τελείως ανήμποροι να «υπερασπισθούν» ένα πεζό ή ένα ζώο που θα πεταχτεί στο δρόμο την ώρα της εξέτασης. Επίσης, παρατηρούνται σημαντικά προβλήματα με άλλους οδηγούς που διαμαρτύρονται, καθώς το όχημα δεν φέρει καμία ένδειξη ότι εκείνη τη στιγμή γίνεται εξέταση οδηγού.
Υπογράμμισαν ότι σε αρκετές περιπτώσεις εξεταζόμενος ηλικιωμένος έχει περάσει διασταύρωση με «στοπ», χωρίς καν να το έχει αντιληφθεί και έχουν γλυτώσει στο πάρα πέντε (ακόμα) τροχαίο ατύχημα.
«Κόβονται» πολλοί
Τις δύο εβδομάδες που πέρασαν εξετάσθηκαν από τους ειδικούς εξεταστές της Διεύθυνσης Μεταφορών 120 ηλικιωμένοι για ανανέωση του διπλώματος οδήγησης. Σε αναμονή βρίσκονται ακόμα άλλοι 900, ενώ κάθε μήνα προστίθενται σε αυτή τη λίστα περίπου άλλοι 150.
Ένα σημαντικό ποσοστό των ηλικιωμένων που έδωσαν εξετάσεις τις δύο αυτές εβδομάδες «κόπηκαν» από τους εξεταστές, όμως όλοι ανεξαιρέτως έσπευσαν να καταθέσουν εκ νέου χαρτιά για επανεξέταση.
Όπως μας μετέφερε εξεταστής, απ’ όσα έχουν δει μέχρι τώρα, κρίνονται ικανοποιητικά ηλικιωμένοι οδηγοί κάτω από 80 και όταν διαμένουν στην Καλαμάτα και έτσι γνωρίζουν τα κυκλοφοριακά δεδομένα της πόλης. Μεγάλο πρόβλημα, όπως μας είπε, υπάρχει με ηλικιωμένους οδηγούς από άλλες πόλεις της Μεσσηνίας ή τα χωριά.
«Ορισμένοι χρησιμοποιούν τα οχήματά τους στο χωριό και έχουν έρθει σπάνια στην Καλαμάτα. Έχουν να δουν σηματοδότη 20 χρόνια. Αυτοί δεν σταματάνε πουθενά. Κάποιοι από αυτούς απέκτησαν δίπλωμα σε χρονική περίοδο που στην πλειοψηφία των δρόμων ήταν ανύπαρκτη η οριζόντια και η κάθετη διαγράμμιση. Και καλούνται τώρα, μετά από 50-60 χρόνια, να εξετασθούν σε εντελώς διαφορετικές συνθήκες». Επίσης, περιέγραψε ότι πολλές φορές και η επικοινωνία – συνεννόηση με τον ηλικιωμένο οδηγό είναι προβληματική, καθώς καταβάλλονται από άγχος.
Προκειμένου λοιπόν να αποφύγουν δύσκολες και επικίνδυνες καταστάσεις, οι εξεταστές προσπαθούν να επιλέξουν τις πιο εύκολες και ήσυχες από κυκλοφοριακό φόρτο περιοχές για την εξέταση.
Πάντως, δεν λείπουν και τα ευτράπελα, με τον ηλικιωμένο να εγκαταλείπει στο δρόμο τον εξεταστή, όταν του ανακοινώνει ότι κόπηκε ή να βλέπουν ηλικιωμένο που κόπηκε στις εξετάσεις να συνεχίζει να οδηγεί!
Επίσης, το γεγονός ότι κατά την πρακτική εξέταση μέσα στο αυτοκίνητο βρίσκονται μόνο ο ηλικιωμένος και ο εξεταστής, δεν βοηθά στην αδιαβλητότητα της διαδικασίας, καθώς η οποιαδήποτε συναλλαγή μεταξύ τους έγκειται στην τιμιότητα του εξεταστή.
Γι’ αυτό και οι εξεταστές των Διευθύνσεων Μεταφοράς έχουν ζητήσει από το Υπουργείο κυρίως για λόγους ασφαλείας, οι εξετάσεις των ηλικιωμένων να δίνονται με όχημα σχολής οδηγών και παρουσία του εκπαιδευτή.
Να σημειωθεί ότι εξετάσεις ηλικιωμένων πραγματοποιούνται στους δρόμους της Καλαμάτας 3 φορές την εβδομάδα (Δευτέρα, Τετάρτη και Πέμπτη), μετά τις 3.30 το μεσημέρι.
Της Βίκυς Βετουλάκη
«Ο ηλικιωμένος, εγώ και ο Θεός, δίνουμε εξετάσεις οδήγησης»!
