Προετοιμασία για τις εκδηλώσεις των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης

Προετοιμασία για τις εκδηλώσεις των 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης

Μέσω τηλεδιάσκεψης πραγματοποιήθηκε προχθές η πρώτη συνάντηση της Ομάδας Εργασίας για τον επετειακό στολισμό και τις εορταστικές εκδηλώσεις στην Καλαμάτα με τη Συντονιστική Επιτροπή για τους εορτασμούς με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την έναρξη της Επανάστασης του 1821, υπό το δήμαρχο Καλαμάτας, Θανάση Βασιλόπουλο.

Στην τηλεδιάσκεψη συμμετείχαν, επίσης, ο πρόεδρος της “Φάρις” Παντελής Δρούγας, ο Μανώλης Μάκαρης-επικεφαλής της παράταξης «Ανοιχτός Δήμος – Ενεργοί Πολίτες», ο Στάθης Γυφτάκης-διευθυντής Δημοτικού Ωδείου Καλαμάτας, ο Παναγιώτης Λαμπρινίδης-διευθυντής Εικαστικού Εργαστηρίου Καλαμάτας, ο Βασίλειος Ψαρράς-εικαστικός, καθηγητής Τμήματος Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, η Αντωνία Παυλάκου-πρόεδρος Ένωσης Μεσσηνίων Συγγραφέων, ο Βασίλειος Μπαζάνης- πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Μεσσηνίας, καθώς και τα μέλη της Συντονιστικής, Νίκος Μπασακίδης, Παναγιώτης Λύρας, Παναγιώτα Κουράκλη και Σωτήρης Μπόλης.

Υπήρξε ενημέρωση για τις έως τώρα πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί, έγινε ανταλλαγή απόψεων σε πρώτο στάδιο όσον αφορά στο στολισμό της πόλης κι άλλες εορταστικές δράσεις, ενώ παρουσιάστηκε και η υπό κατασκευή θεματική ιστοσελίδα.

Κατά την έναρξη της συνάντησης ο δήμαρχος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Το 2021 είναι μία χρονιά – σημείο αναφοράς για την περιοχή μας. Ο Δήμος μας, η Καλαμάτα μας, θα τιμήσει την ιστορική επέτειο με σειρά εορτασμών και δράσεων. Στο σχεδιασμό μας υπάρχει τόλμη, όπως υπάρχει και η διάθεση για τη δημιουργία του νέου.

Η προετοιμασία μας εξελίσσεται, ενώ όπως όλοι γνωρίζετε, έχουμε λάβει επίσημα την έγκριση ένταξης δράσεων του Δήμου στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού για τη συμπλήρωση 200 ετών από την Έναρξη της Επανάστασης του 1821, υπό την αιγίδα της Επιτροπής “Ελλάδα 2021” και συνεχίζουμε.

Περιληπτικά να αναφέρω ότι πρόκειται για δράσεις που αφορούν ένα forum διπλωματίας και διεθνών σχέσεων, επετειακές καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, την ανάδειξη του ελαιολάδου του ’21 και καθώς και μία δράση με τίτλο “Καλαμάτα 2021. Φως – και υμείς εφωτίσθητε”.

Ως Δήμος βέβαια έχουμε και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα που βρίσκεται σε εξέλιξη, “Καλαμάτα 1821: Δρόμοι Ελευθερίας”, με τη συνεργασία του Δήμου Καλαμάτας, του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και της View Master, με συντονιστή το Πανεπιστήμιο και συγκεκριμένα τον καθηγητή Νίκο Ζαχαριά.

Λοιπόν, είναι κρίσιμο η πόλη μας να διαχειριστεί τις στιγμές αυτές, να αδράξουμε την ευκαιρία που μας δίνεται, παρουσιάζοντας την Καλαμάτα των επόμενων δεκαετιών.

Μέσα από τη ζύμωση που θα γίνει, το διάλογο και τις προτάσεις που θα προκύψουν από τις ομάδες εργασίας, μέσα από τη συζήτηση και κυρίως μέσα από την υπηρέτηση ενός κοινού στόχου που όλοι έχουμε και αφορά στην περιοχή μας, που αφορά στην Καλαμάτα».