Οργισμένη επιστολή επαγγελματιών εστίασης σε Νίκο Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

Οργισμένη επιστολή επαγγελματιών εστίασης σε Νίκο Χαρδαλιά για τα νέα μέτρα

«Τον εμβολιασμένο πελάτη θα τον σερβίρει ανεμβολίαστος σερβιτόρος, τον οποίο δεν πείσατε ή δεν υποχρεώσατε»

Δραματική επιστολή που απευθύνεται στον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, έστειλαν 45 Σύλλογοι Εστίασης από όλη την Ελλάδα, ανάμεσά τους και ο Σύλλογος Καταστηματαρχών  Εστίασης Αναψυχής Καλαμάτας (ΣΚΕΑΚ) και άλλοι σύλλογοι από την Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Οι σύλλογοι ζητούν ανάκληση των μέτρων και κάνουν λόγο για «εμμονική στοχοποίηση» της εστίασης, τονίζοντας ότι «δεν είναι η εστίαση και η ψυχαγωγία το μαύρο πρόβατο».

Στοχοποίηση
Στην επιστολή τονίζεται ότι με τις ανακοινώσεις στις 6 Ιουλίου, για ακόμα μία φορά, ο κ. Χαρδαλιάς στοχοποίησε τις 82.400 επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης και τους τουλάχιστον 400.000 εργαζομένους σε αυτές, ότι φταίνε για την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης του Covid-19. «Είναι οι ίδιες 82.400 επιχειρήσεις που μένουν κλειστές ή υπολειτουργούν για περισσότερους από 16 μήνες, οι οποίες πειθάρχησαν και πειθαρχούν σε υγειονομικά πρωτόκολλα και μέτρα που λάβατε χωρίς να τις ρωτήσετε ή να μιλήσετε μαζί τους για το κατά πόσο αυτά τα μέτρα είναι εφαρμόσιμα. Είναι οι ίδιες 82.400 επιχειρήσεις που θέλετε να χρησιμοποιήσετε ως μοχλό πίεσης προς τους ανεμβολίαστους για να τους πείσετε να εμβολιαστούν, θέτοντας περιορισμούς και απαγορεύσεις στην είσοδο των επιχειρήσεών μας, κάτι το οποίο θέλετε να εφαρμοστεί μόνο στη δική μας επαγγελματική ομάδα. Όντας οξύμωρο ταυτόχρονα ότι τον εμβολιασμένο πελάτη θα τον σερβίρει ανεμβολίαστος σερβιτόρος, τον οποίο δεν πείσατε ή δεν υποχρεώσατε να εμβολιαστεί για να κοπεί η αλυσίδα μετάδοσης του ιού», σημειώνεται στην επιστολή.

Αστυνομικά καθήκοντα
Ακολούθως οι επαγγελματίες εστίασης και διασκέδασης τονίζουν ότι, ενώ η Πολιτεία δε νομοθετεί για να σταματήσει τα πάρτι στα πανεπιστήμια, στις πλατείες και στους ιδιωτικούς χώρους, μένοντας απλός θεατής, την ίδια στιγμή θέλει τις επιχειρήσεις τους να αναλάβουν αστυνομικά καθήκοντα, υποχρεώνοντάς τους να απαγορεύουν την είσοδο στους ανεμβολίαστους ή σε όσους δεν έχουν αρνητικό τεστ covid.

«Θέλουν να υποχρεώνουμε τους πελάτες να κάθονται στις καρέκλες τους και στην περίπτωση που σταματήσουν να τρώνε, να τους επιπλήττουμε που δε φορούν μάσκα. Και αν δεν ασκήσουμε σωστά τα αστυνομικά μας καθήκοντα και διαπιστωθεί από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς ή από κάποια ανάρτηση στα social media, να σφραγίζεται προσωρινά ή/και οριστικά μία επιχείρηση.

Η εμμονική στοχοποίηση του χώρου αποδεικνύεται περίτρανα από το ΦΕΚ 2979/07.07.2021, στο οποίο ορίζετε την εκ των υστέρων επιβολή κυρώσεων από social media και φωτογραφίες ΜΟΝΟ στις επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης. Στις υπόλοιπες 38 επαγγελματικές κατηγορίες (όπως δημόσιες υπηρεσίες, δικαστήρια, αεροπλάνα, πλοία, εμπορικά καταστήματα) δε μεταδίδεται ο Covid-19;

Αλήθεια, μπορείτε να μας απαντήσετε σε αυτό που εδώ και μήνες ρωτάμε εγγράφως από τα αρμόδια υπουργεία, πώς μία επιχείρηση μπορεί να υποχρεώσει έναν πελάτη να παραμείνει καθισμένος και να φοράει μάσκα, όταν ο ίδιος ο πελάτης δε φέρει καμία ευθύνη αν δεν πειθαρχήσει, αλλά τιμωρείται η επιχείρηση που δεν μπόρεσε να το επιβάλλει στον πελάτη;

Εδώ οι ίδιοι οι εκπρόσωποι των αστυνομικών δηλώνουν δημόσια ότι δυσκολεύονται να πραγματοποιήσουν ελέγχους σε θαμώνες σε επιχειρήσεις εστίασης και διασκέδασης, γιατί φοβούνται επεισόδια. Εσείς, λοιπόν, θέλετε οι επιχειρήσεις μας να παίξουν το ρόλο του “χωροφύλακα” στις περιπτώσεις που ο πραγματικός “χωροφύλακας” αδυνατεί να ενεργήσει;».

Ανάκληση μέτρων
Καταλήγοντας η επιστολή καλεί τον κ. Χαρδαλιά να μη χρησιμοποιεί τις 82.400 επιχειρήσεις και τους 400.000 εργαζομένους ως άλλοθι για να καλυφθούν τυχόν λανθασμένοι χειρισμοί στη διαχείριση της πανδημίας. «Νομοθετείτε από τα γραφεία σας, χωρίς να έχετε καμία επαφή με τον επαγγελματικό μας χώρο και χωρίς, όχι να μας ρωτάτε, αλλά ούτε και να μας ακούτε.

Σας καλούμε άμεσα να ανακαλέσετε το παντελώς παράνομο και αντίθετο σε κάθε έννοια ισονομίας και ισότητας ΦΕΚ 2979/β’/07.07.2021.

Σας προσκαλούμε σε συνάντηση για τη θέσπιση βιώσιμων και εφαρμόσιμων υγειονομικών πρωτοκόλλων, προκειμένου να απαλλαγούμε το συντομότερο από την πανδημία.

Είμαστε εδώ, όπως πάντα ήμασταν, για να δώσουμε λύσεις και να συμβάλλουμε στον τουρισμό και την οικονομία. Πάντα, όμως, με λογική και γνώμονα το καλό των πολιτών, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων», καταλήγει η επιστολή.
Β.Β.