Η εστίαση υπολειτουργεί δηλώνει ο Σύλλογος Καταστημάτων Καλαμάτας

Η εστίαση υπολειτουργεί δηλώνει ο Σύλλογος Καταστημάτων Καλαμάτας

Με την εστίαση να οδηγείται σε ένα «άτυπο lockdown» εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που έλαβε η κυβέρνηση κατά της διασποράς του κορωνοϊού ο υπουργός ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδης, διέκρινε «αχαριστία» στα αιτήματα του κλάδου για οικονομική ενίσχυση και επεσήμανε πως η στεναχώρια των επιχειρηματιών θα πρέπει να κατευθύνεται προς τους ανεμβολίαστους που «εξ αιτίας τους συνεχίζει να υπάρχει η πανδημία».

Δημιουργώντας όρους κοινωνικού αυτοματισμού, ο υπουργός, επικαλέστηκε την πρόσφατη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου όπου «οι εκπρόσωποι του λιανεμπορίου ενώπιον του κ. πρωθυπουργού, εξέφρασαν το πολύ μεγάλο τους παράπονο ότι η εστίαση πήρε τεράστιους πόρους σε σχέση με άλλους κλάδους».

 Ο Αδ. Γεωργιάδης είπε πως αυτό είναι «αλήθεια» αυτό και κατηγόρησε τον κλάδο για αχαριστία. «Οι πόροι που πήγαν στην εστίαση τους στερήθηκε το λιανεμπόριο, οι ελεύθεροι επαγγελματίες και άλλοι κλάδοι» ανέφερε ο υπουργός καλώντας τον πρόεδρο της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργο Καββαθά «να βάλει στο δημόσιο λόγο του και αυτή την παράμετρο».

Να θυμίσουμε πως με πρόσφατες δηλώσεις του, ο κ. Καββαθάς, σχολίασε τα νέα μέτρα που τέθηκαν σε εφαρμογή από το Σάββατο λέγοντας πως δυσκολεύουν τις επιχειρήσεις καθώς περιορίζουν κατά πολύ τους δυνητικούς πελάτες. Έκανε δε λόγο για μείωση τζίρου 30% με 50% πανελλαδικά το Σαββατοκύριακο ενώ Δευτέρα και Τρίτη, ανέφερε πως η μείωση έφθασε και το 80%.

Τις δηλώσεις του κ. Γεωργιάδη σχολίασε ο Σύλλογος Καταστημάτων Εστίασης και Αναψυχής της Καλαμάτας, με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα. Όπως αναφέρουν:  Πείτε στον κ. Γεωργιάδη ότι: Η εστίαση υπολειτουργεί για μήνες χωρίς καμία στήριξη.

Το αφήγημα περί χρημάτων που έχει λάβει καταρρέει και το καθρεφτίζει και η έρευνα της alco αφού το μεγαλύτερο διάστημα της πανδημίας έχει μείνει με μηδενική στήριξη ή προγράμματα επιστρεπτέων (δάνειο).

Να σας πούμε χαρακτηριστικά πως το περίφημο πρόγραμμα του 7% καλύπτει τις απώλειες του 2020, κι ενώ ολοκληρώνεται το 2021 δεν έχει δοθεί σε όσους το δικαιούνται. Και το χειρότερο θα το λάβουν στην καλύτερη των περιπτώσεων 3 στους 8. Η πλειοψηφία τίποτα. Από τους 20 μήνες της πανδημίας έχουμε υπάρξει 8-12 μήνες εντελώς κλειστοί (ανάλογα αν κάποιος είχε εξωτερικό χώρο ή όχι). Έχουμε υπάρξει ο κλάδος που έχει στοχοποιηθεί στο maximum, με τους περισσότερους περιορισμούς από κάθε άλλον και δεν χρηματοδοτήθηκε επαρκώς.

Οι επιστρεπτέες ήταν για έως και τον Μάρτιο του 21 και απαιτείται επιστροφή μέρους τους. Άρα…..δάνειο. Όχι ενίσχυση. Το πρόγραμμα επανεκκίνησης ήταν για το 2020. Τα χρήματα των Περιφερειών δόθηκαν για το πρώτο τρίμηνο της πανδημίας! Όχι για μετά.

Θέλετε και άλλα κ. Γεωργιάδη; Όσο για τον διχασμό της Κοινωνίας που προσπαθείτε να επιτύχετε με αυτά που λέτε δεν θα τα καταφέρετε. Το πολύ πολύ την επόμενη εβδομάδα να είναι μαζί μας και ο εμπορικός κόσμος”.

Σε κάθε περίπτωση, κρίσιμες αναμένεται να είναι η σημερινή και αυριανή ημέρα για την πορεία της εστίασης, καθώς θα φανεί κατά πόσο η εφαρμογή των νέων μέτρων για τον τρόπο λειτουργίας των καταστημάτων και την υποδοχή των πελατών, σε συνδυασμό με την έξαρση των κρουσμάτων, θα οδηγήσει σε ένα «άτυπο lockdown» τον κλάδο.

Α.Π.