Κέντρο Υγείας Καλαμάτας: Ξεκινά η λειτουργία ιατρείου για ασθενείς long covid

Κέντρο Υγείας Καλαμάτας: Ξεκινά  η λειτουργία ιατρείου για ασθενείς long covid

Στα “τάρταρα” πλέον οι εμβολιασμοί σε όλα τα εμβολιαστικά κέντρα

Ιατρείο για long covid ασθενείς θα λειτουργήσει σύντομα στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, με πρωτοβουλία του διοικητή της 6ης Υγειονομικής περιφέρειας κ. Καρβέλη και τη βοήθεια του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Καλαμάτας, Δημήτρη Τζωρτζίνη. Όπως μας ενημέρωσε ο διευθυντής του Κ.Υ. Καλαμάτας Παναγιώτης Κατσαφάδος, ήδη έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες και αυτές τις ημέρες έχει ξεκινήσει η οργάνωση του εν λόγω ιατρείου.

Από την πλευρά της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού, τόσο στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας Καλαμάτας όσο και στο αντίστοιχο του νοσοκομείου, έχουν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί.

Ασθενείς long covid

Ο όρος «σύνδρομο Long- Covid» περιλαμβάνει τα συμπτώματα, αλλά και τις επιπλοκές (όψιμες ή μακροχρόνιες) που εμμένουν ή εμφανίζονται 4 εβδομάδες μετά τη λοίμωξη με SARS-COV-2.

Το σύνδρομο του long covid-19 διαγιγνώσκεται τουλάχιστον 12  εβδομάδες μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων Covid-19.

Το σύνδρομο long covid ή post covid-19 είναι ένας όρος που περιγράφει τις επιπτώσεις του κορωνοϊού στην υγεία του ανθρώπου εβδομάδες ή μήνες μετά τη νόσηση. Συγκεκριμένα, ο κορωνοϊός  (Covid-19) προκαλεί οξεία αναπνευστική νόσο, τα συμπτώματα της οποίας εμφανίζουν οι ασθενείς ακόμη και μετά την παρέλευση τριών μηνών από την έναρξη της οξείας αυτής λοίμωξης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα ιατρικά δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), ορισμένοι ασθενείς, μολονότι νοσηλεύτηκαν, εμφανίζουν κόπωση, καρδιακά, αναπνευστικά και νευρολογικά συμπτώματα,  τα οποία διαρκούν τουλάχιστον δύο μήνες και δεν επιδέχονται άλλης ιατρικής εξήγησης.

Ο Π.Ο.Υ. επέλεξε τον όρο «σύνδρομο long covid ή post covid» για να περιγράψει τα ιατρικά αυτά δεδομένα.

Τα κλινικά συμπτώματα του συνδρόμου long covid-19 είναι:  κόπωση, δυσκολία ή απώλεια προσοχής και διαταραχές μνήμης, αλλά και ειδικότερα συμπτώματα που αφορούν σε ανοσολογικά, αναπνευστικά, καρδιαγγειακά, κεντρικά και περιφερικά νευρολογικά, μυϊκά, αιματολογικά, γαστρεντερικά, νεφρικά/ουροποιητικά, ενδοκρινικά και καρδιομεταβολικά συστήματα.

Για τους ασθενείς αυτούς, όπως αποκάλυψε ο κ. Κατσαφάδος, μετά την πρωτοβουλία του κ. Καρβέλη από την 6η ΥΠΕ και τη βοήθεια του κ. Τζωρτζίνη από τον Ιατρικό Σύλλογο, θα δημιουργηθεί ιατρείο long covid που θα αφορά άτομα που έχουν συμπτώματα πολύ μετά τη νόσησή τους.

Το ιατρείο θα αναλάβει γιατρός που έχει ήδη εξειδικευτεί σε ασθενείς long covid. Θα κλείνει τα ραντεβού και οι ασθενείς θα μπορούν να τον επισκέπτονται στο ιατρείο που θα δημιουργηθεί, όταν δεν έχουν καταφέρει να βρουν λύσεις στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ο κ. Κατσαφάφος σημείωσε ότι όλες οι σχετικές άδειες έχουν ληφθεί και αυτές τις ημέρες ξεκινά η οργάνωση του ιατρείου.

Εμβολιασμοί

Οι εμβολιασμοί έχουν μειωθεί πάρα πολύ το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, καθώς όσοι ήθελαν το έχουν πράξει, ενώ υπάρχουν και πολλοί πλέον που έχουν νοσήσει αυτό το διάστημα.

Τόσο στο εμβολιαστικό κέντρο του Κέντρου Υγείας όσο και στο νοσοκομείο αυτές τις μέρες έχουν ξεκινήσει οι εμβολιασμοί με 4η δόση των άνω των 80 ετών.

Στο Κέντρο Υγείας Καλαμάτας, όπως μας ενημέρωσε ο κ. Κατσαφάδος, το προηγούμενο διάστημα είχαν μειωθεί σημαντικά οι εμβολιασμοί και το εμβολιαστικό κέντρο λειτουργούσε μόνο τρεις ημέρες την εβδομάδα, Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή.

Αυτή την περίοδο λειτουργεί και πάλι καθημερινά, καθώς και το Σάββατο, αλλά με μια εμβολιαστική γραμμή. Κατά μέσο όρο γίνονται περίπου 80 εμβολιασμοί την ημέρα, με το 1/3 περίπου αυτών να αφορά την 4η δόση για ηλικίες άνω των 80.

Για πρώτη δόση εμβολιασμού δεν υπάρχει σχεδόν κανένας ενδιαφερόμενος, ενώ ελάχιστα είναι πλέον και τα παιδιά που εμβολιάζονται.

Μάλιστα, παλιά υπήρχε ειδικός ιατρός στο κέντρο για τον εμβολιασμό παιδιών και πλέον οι εμβολιασμοί παιδιών έχουν περιορισθεί σε απόγευμα Παρασκευής και πρωί Σαββάτου.

Επίσης, πολλοί έχουν πλέον νοσήσει και δε χρειάζεται να εμβολιασθούν αυτή τη στιγμή. Σχεδόν ένα 5% των ραντεβού ενηλίκων ακυρώνονται λόγω νόσησης, ενώ το ποσοστό αυτό μπορεί να φτάνει και το 15% σε παιδιά.

Πλέον, σύμφωνα με τον κ. Κατσαφάδο, τα παιδιά που εμβολιάζονται είναι ελάχιστα.

Και στο εμβολιαστικό κέντρο του Νοσοκομείου Καλαμάτας μειώθηκαν σημαντικά οι εμβολιασμοί την τελευταία περίοδο και ιδιαίτερα μετά τις ανακοινώσεις για χρονική παράταση των πιστοποιητικών.

Από την προηγούμενη Πέμπτη έχουν ξεκινήσει και εκεί οι εμβολιασμοί με την 4η δόση, ενώ καθημερινά γίνονται περίπου 60 εμβολιασμοί, στην πλειονότητά τους με Pfizer.

Με πρώτη δόση δεν εμβολιάζεται πλέον σχεδόν κανένας, ενώ σχεδόν ανύπαρκτος είναι και ο εμβολιασμός παιδιών.

Της Βίκυς Βετουλάκη