Βρετανικό Μουσείο: Ζητά σύμπραξη με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Βρετανικό Μουσείο: Ζητά σύμπραξη με την Ελλάδα για τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Ο αναπληρωτής διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου ζήτησε μια «συνεργασία του Παρθενώνα» με την Ελλάδα που θα μπορούσε να δει τα επίμαχα Ελγίνεια Μάρμαρα να επιστρέφουν στην Αθήνα, μετά από περισσότερα από 200 χρόνια.

Σε συνέντευξή του στο περιοδικό Sunday Times Culture, ο αναπληρωτής διευθυντής Τζόναθαν Ουίλιαμς σημείωσε ότι το Βρετανικό Μουσείο θέλει να «αλλάξει το κλίμα της συζήτησης» γύρω από τα μαρμάρινα έργα τέχνης.

Ο κ. Ουίλιαμς ανέφερε: «Αυτό που ζητάμε είναι μια ενεργή «συνεργασία του Παρθενώνα» με τους φίλους και τους συναδέλφους μας στην Ελλάδα.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι υπάρχει χώρος για μια πραγματικά δυναμική και θετική συζήτηση, μέσα στην οποία μπορούν να βρεθούν νέοι τρόποι συνεργασίας».

Ταυτόχρονα, το Βρετανικό Μουσείο δεν ισχυρίζεται ότι θα παραδώσει τα γλυπτά πίσω, καθώς ο κ. Ουίλιαμς υποστηρίζει ότι αποτελούν «απολύτως αναπόσπαστο μέρος» της συλλογής.

Ωστόσο, τόνισε ότι «θέλουν να αλλάξουν το κλίμα της συζήτησης», προσθέτοντας ότι και οι δύο πλευρές πρέπει «να βρουν έναν τρόπο στην κατεύθυνση της πολιτιστικής ανταλλαγής ενός επιπέδου, με ένταση και δυναμισμό που να μην έχει επινοηθεί μέχρι τώρα».

Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν πολλά υπέροχα πράγματα που θα χαιρόμασταν να δανειστούμε και να δανείσουμε. Αυτό κάνουμε».

Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ζητήσει επανειλημμένα να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προσφέροντας μάλιστα να δανείσει μερικούς από τους άλλους θησαυρούς της χώρας του στο Βρετανικό Μουσείο ως αντάλλαγμα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα είναι ανοιχτή στις διαπραγματεύσεις, αλλά είπε ότι «δεν αρκούν τα μικρά βήματα. Θέλουμε μεγάλα».

Ο διευθυντής του Μουσείου της Ακρόπολης, Νικόλαος Σταμπολίδης, είπε επίσης ότι μπορεί να υπάρξει «βάση για εποικοδομητικές συνομιλίες», με την «θετική συνεργασία των γλυπτών του Παρθενώνα».

Και πρόσθεσε: «Στις δύσκολες μέρες που ζούμε, η επιστροφή τους θα ήταν μια πράξη ιστορίας.

«Θα ήταν σαν οι Βρετανοί να αποκαθιστούσαν την ίδια τη δημοκρατία».

Πηγή: Bloomberg.com