Περιμένοντας την ανάπτυξη στην Πελοπόννησο… κάνουμε απολογισμούς

Περιμένοντας την ανάπτυξη στην Πελοπόννησο… κάνουμε απολογισμούς

Σε ενάμιση μήνα συνεδριάζει η Επιτροπή Παρακολούθησης για το απερχόμενο ΕΣΠΑ 2014-20220

Την Τρίτη εγκρίθηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση τα ελληνικά περιφερειακά προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027. Για δε την Πελοπόννησο προϋπολογίζονται 410.088.431 ευρώ. Σημαντικά κονδύλια από τα οποία η περιοχή προσδοκά μια περίοδο ανάπτυξης που θα τη φέρει πιο κοντά στα επίπεδα των άλλων ευρωπαϊκών περιφερειών.

Γιατί, όμως, η Πελοπόννησος, όπως και άλλες ελληνικές Περιφέρειες, δεν μπορούν να πιάσουν το μέσο όρο των αναπτυξιακών μεγεθών των περιφερειών της Ευρώπης και αναζητούν συνέχεια πόρους από τα ταμεία συνοχής και τις πολιτικές σύγκλισης;

Φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι διαρθρωτικό, δομικό όπως λέγεται. Αυτό, όμως, που δε συζητιέται επαρκώς είναι αν αποτελεί μόνο ελληνικό πρόβλημα ή προκύπτει και από μια δομική αντίληψη ανισότητας που έχει εγγραφεί ως ευρωπαϊκό κεκτημένο, θα έλεγε κάποιος, στις κυρίαρχες οικονομικές πολιτικές της Ε.Ε.

Γιατί δεν μπορεί να παραβλέπεται, για παράδειγμα, η έλλειψη βασικών υποδομών στην Ελλάδα, τέτοιων που να της επιτρέπουν να χτίσει πάνω σε αυτές τις πολιτικές της. Η Ελλάδα και ειδικότερα η Μεσσηνία ακόμα φτιάχνει ή περιμένει οδικούς άξονες, ενώ το σιδηροδρομικό δίκτυο είναι ανύπαρκτο. Φταίει η ίδια, οι δικές της επιλογές ή δεν επαρκούν και οι ευρωπαϊκοί πόροι για ένα κοινό δίκτυο μεταφορών στην Ευρώπη;

Γιατί δεν μπορεί να είναι τυχαίο ότι ακόμα συζητάμε αν θα συνδεθεί η Δυτική Πελοπόννησος (σ.σ. από Μεσσηνία μέχρι Πάτρα με την Ιονία Οδό και την Κακκαβιά).

Μια καλή αρχή, πάντως, αυτής της συζήτησης θα ήταν η ελληνική πολιτεία, αλλά και η ηγεσία της Ε.Ε., να αποδεχθούν ότι κάτι δεν πάει καλά με τον κοινό σχεδιασμό για την περιφερειακή ανάπτυξη όσο δεν αλλάζει ριζικά η κατάσταση και οι ανισότητες διατηρούνται.

Από την άλλη πλευρά και προσγειωμένοι στην πεζή πραγματικότητα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, σε περίπου ενάμιση μήνα από σήμερα προγραμματίζεται η συνεδρίαση της Επιτροπής Παρακολούθησης του απερχόμενου ΕΣΠΑ 2014 – 2020, όπως γνωστοποίησε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Παναγιώτης Νίκας.

Όπως είναι γνωστό, τις προηγούμενες μέρες εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή το ΠΕΠ Πελοποννήσου 2021 – 2027, ο συνολικός προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται σε 410.088.431 ευρώ. Από την πιο πάνω πίστωση, τα 303.846.329 ευρώ προέρχονται από το ΕΤΠΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης) και τα υπόλοιπα 106.242.102 από το ΕΚΤ (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο).

Α.Π.