Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση της Καλαμάτας με το Λόουελ

Ολοκληρώθηκε η αδελφοποίηση της Καλαμάτας με το Λόουελ

Τυπικά και ουσιαστικά ολοκληρώθηκε χθες το απόγευμα στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας η διαδικασία αδελφοποίησης με το Λόουελ της Μασαχουσέτης, η οποία ξεκίνησε τον περασμένο Απρίλιο με αντίστοιχη τελετή στην αμερικανική πόλη, όπου δραστηριοποιείται μία από τις παλιότερες ελληνοαμερικανικές κοινότητες, παρουσία του δημάρχου Θανάση Βασιλόπουλου.

Εκτός από τους αντιπροσώπους των δύο πόλεων, την κυβέρνηση στην τελετή εκπροσώπησε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, Μιχάλης Σταυριανουδάκης.

Επίσης, παρευρέθησαν οι βουλευτές του νομού, Μίλτος, Χρυσομάλλης και Περικλής Μαντάς, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαμάτας Δημήτρης Πολίτης, οι αντιπεριφερειάρχες Στάθης Αναστασόπουλος και Άννα Καλογεροπούλου, οι επικεφαλής παρατάξεων των μειοψηφιών στο Δημοτικό Συμβούλιο, Βασίλης Κοσμόπουλος, Βασίλης Τζαμουράνης, Μαρία Οικονομάκου και Μανώλης Μάκαρης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι.

Μετά την τελετή στο Πνευματικό Κέντρο πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην Πανεπιστημιακή Σχολή Καλαμάτας, ενώ σήμερα στις 11.00 το πρωί θα διεξαχθεί σύσκεψη στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας για την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας και του τουρισμού μεταξύ των δύο πόλεων.

Νωρίτερα, χθες, εθιμοτυπική επίσκεψη στο μητροπολίτη Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομο πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία της πόλης του Λόουελ. Την αμερικανική αντιπροσωπεία, κατά την επίσκεψή της στο μητροπολιτικό μέγαρο, συνόδευε ο δήμαρχος Καλαμάτας, Θανάσης Βασιλόπουλος, ενώ επικεφαλής της ήταν ο δήμαρχος του Λόουελ Sokhary Chau.

Ο μητροπολίτης υποδέχθηκε την αντιπροσωπεία με εγκαρδιότητα ευχόμενος κάθε ευημερία στους επισκέπτες, αλλά και στο λαό του Λόουελ της Μασαχουσέτης.

Η αντιπροσωπεία αποτελούνταν από το δήμαρχο του Λόουελ, Sokhary Chau, τον πρώην δήμαρχο William “Bill” Samaras, τον πολιτειακό γερουσιαστή των ΗΠΑ Edward Kennedy, τον κοσμήτορα του Κολεγίου Middlesex, Dr. Judy Hogan, τον αντιπρύτανη Ακαδημαϊκών Υποθέσεων του Πανεπιστημίου Μασαχουσέτης Λόουελ Arlen Parquette, τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, Βασίλειο Καυκά και το μέλος της επιτροπής αδελφοποίησης της Ομοσπονδίας Ελληνοαμερικανικών Σωματείων Νέας Αγγλίας, Δημήτριο Ματθαίο.

Ακολούθως επισκέφθηκε τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό της Υπαπαντής του Χριστού, ενώ στη συνέχεια τα μέλη της ξεναγήθηκαν σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως στο Ιστορικό Κέντρο, τον Ιερό Ναό των Αγίων Αποστόλων και τον Αγροτικό Συνεταιρισμό «Ένωση Μεσσηνίας». Εντυπωσιάστηκαν δε από τη Συλλογή Ελληνικών Ενδυμασιών “Βικτωρίας Γ. Καρέλια” .

Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας
Στο μεταξύ, χαιρετίζοντας η Ένωση Ξενοδόχων Μεσσηνίας την αδελφοποίηση σημειώνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της: «Η αδελφοποίηση μεταξύ της αμερικανικής πόλης Λόουελ και της Καλαμάτας αναμένεται να προσδώσει ιδιαίτερο βάρος στην προσέγγιση της Μεσσηνίας στην πολλά υποσχόμενη τουριστική αγορά των ΗΠΑ. Πολύ περισσότερο που στη συγκεκριμένη πόλη με ιστορικές και πολιτιστικές αναφορές, υπάρχει δυναμική παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, που θα λειτουργήσει ως αγγελιοφόρος των πολλαπλών ενδιαφερόντων της περιοχής στον τοπικό πληθυσμό”.