Plato’s plate: Η Νότια Ελλάδα άνοιξε την αυλαία της νέας σύγχρονης γιορτής της ελληνικής γαστροσοφίας

Plato’s plate: Η Νότια Ελλάδα άνοιξε την αυλαία της νέας σύγχρονης γιορτής της ελληνικής γαστροσοφίας

Με τον πιο εύγευστο τρόπο ξεκίνησε ο Μάιος στην Κεντρική Λαχαναγορά της Αθήνας. Tο Σάββατο 3 και την Κυριακή 4 Μαΐου παραγωγοί της Νότιας Ελλάδας, σεφ και δημιουργοί έστησαν μια μοναδική γιορτή της γεύσης στο φιλόξενο χώρο της Open Farm Agora, στην Πτέρυγα Καταναλωτή της Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθήνας, στο Ρέντη.  Τα προϊόντα της Νότιας Ελλάδας μετέφεραν στην πρωτεύουσα το άρωμα, τη γεύση και την αυθεντικότητα των τιμώμενων περιοχών.

Οι περιοχές – Ομάδες Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) που έδωσαν το παρών, ανέδειξαν μέσα από γαστρονομικές δημιουργίες και αυθεντικές γεύσεις τη σύγχρονη ταυτότητα της γενέθλιας γης, ενώ συμμετείχαν οι περιοχές:

•Αρκαδία, Αργολίδα, Λακωνία (Αναπτυξιακή Πάρνωνα Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.)

•Αχαΐα (Αχαΐα A.E. Αναπτυξιακή Α.Ε. O.T.A.)

•Ηλεία (Αναπτυξιακή Ολυμπίας Α.Α.Ε. Ο.Τ.Α.)

•Μεσσηνία (Αναπτυξιακή Μεσσηνίας Α.Ε. Α.Ο.Τ.Α.)

•Αρκαδία- Αργολίδα -Κορινθία (ΑΝ.ΒΟ.ΠΕ. Α.Ε.)

•Νήσοι Αττικής (Δίκτυο Συνεργασίας Δήμων Π.Ε. Νήσων Αττικής)

•Ζάκυνθος (Δίκτυο Συνεργασίας Ζακύνθου)

•Κεφαλλονιά και Ιθάκη (Δίκτυο Συνεργασίας Κεφαλλονιάς και Ιθάκης)

Καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου το κοινό είχε την ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση προϊόντων και γεύσεων, να γνωρίσει τους παραγωγούς από κοντά, να συμμετάσχει σε εργαστήρια γευσιγνωσίας και να δημιουργήσει πιάτα με τοπικά προϊόντα, απολαμβάνοντας παράλληλα μουσικά διαλείμματα, όλα ενορχηστρωμένα σε ένα πολύχρωμο μωσαϊκό που τίμησε τη γαστρονομία ως πολιτισμικό εργαλείο, γέφυρα παράδοσης και καινοτομίας.

Η προσέλευση υπήρξε ενθουσιώδης: οι επισκέπτες συμμετείχαν ενεργά στα εργαστήρια που υλοποιήθηκαν, παρακολούθησαν με ενδιαφέρον τις ομιλίες που παρουσίασαν τον πλούτο της ελληνικής γης, δημιούργησαν και γεύτηκαν τοπικά εδέσματα και ανακάλυψαν προϊόντα ΠΟΠ γύρω από το τραπέζι γευσιγνωσίας, που λειτούργησε ως τόπος συνάντησης και απόλαυσης.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο, 10 & 11 Μαΐου, η σκυτάλη περνά στις περιοχές της Κεντρικής Ελλάδας, με νέες γεύσεις, ανθρώπους και ιστορίες.

Μία γιορτή, ένας ολόκληρος μήνας
Το Plato’s plate είναι ένα σύγχρονο συμπόσιο που εξερευνά τον ελληνικό γαστρονομικό πολιτισμό ως φιλοσοφία ζωής. Η ελληνική γαστρονομία δεν είναι απλώς μια ακόμα διατροφική πρόταση, είναι ένα πολιτισμικό τοπίο σε διαρκή εξέλιξη. Είναι φιλοσοφία και εμπειρία. Από τα αρχαία συμπόσια μέχρι τις μοναστηριακές συνταγές και τους τοπικούς θησαυρούς κάθε γωνιάς της χώρας, οι γεύσεις της ελληνικής γης παραμένουν ένα παράθυρο στον πολιτισμό, μια υπόσχεση για διατήρηση της ουσίας, με όχημα την παράδοση και προορισμό την καινοτομία.

Φινάλε με συνέδριο και σύγχρονο συμπόσιο
Η γιορτή κορυφώνεται στο Διήμερο Συνέδριο Ελληνικού Γαστρονομικού Πολιτισμού (30–31 Μαΐου), στο συνεδριακό χώρο ΟΚΑΑ της Λαχαναγοράς, με θεματικές για την αξία των ελληνικών αγροδιατροφικών προϊόντων,

τη σύνδεσή τους με τον τουρισμό και τη γαστρονομική εμπειρία, την παρουσίαση καλών πρακτικών, την παρουσίαση των δράσεων και των αποτελεσμάτων του έργου LEADER/CLLD «Γεύσεις Ελλήνων εκλεκτές ΙΙ: Ελληνικό γαστρονομικός πολιτισμός».