Ελαιόλαδο: Χρυσά, αργυρά και χάλκινα βραβεία στη Μεσσηνία

Ελαιόλαδο: Χρυσά, αργυρά και  χάλκινα βραβεία στη Μεσσηνία

Τα συνολικά αποτελέσματα και τα Ειδικά Βραβεία της 10ης και επετειακής διοργάνωσης του Διεθνούς Διαγωνισμού Ελαιολάδου ATHENA, που πραγματοποιήθηκε στις 8, 9 και 10 Μαΐου στα Χανιά Κρήτης, ανακοινώθηκαν την Παρασκευή 23 Μαΐου στην επίσημη ιστοσελίδα του διαγωνισμού www.athenaoliveoil.gr..

Η κριτική επιτροπή του διαγωνισμού απένειμε φέτος 49 Διπλά Χρυσά Μετάλλια (τα 9 σε ελληνικά ελαιόλαδα), 171 Χρυσά (τα 50 σε ελληνικά ελαιόλαδα), 115 Αργυρά (τα 61 σε ελληνικά ελαιόλαδα) και 84 Χάλκινα (τα 55 σε ελληνικά ελαιόλαδα).

Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, έπειτα από συγκριτική επαναξιολόγηση των ελαιολάδων που έλαβαν Διπλό Χρυσό Μετάλλιο, κορυφαίο ελαιόλαδο (Best of Show) του διαγωνισμού αναδείχθηκε για 2η συνεχόμενη χρονιά ένα από την Καλιφόρνια, το Marcum Coratina (από την ποικιλία ελιάς Κορατίνα) της εταιρείας Marcum Olive.

Στα Ειδικά Βραβεία ξεχωρίζει εκείνο για το καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο, που απονεμήθηκε στο Laconiko, της ομώνυμης εταιρείας από τη Λακωνία, από την ποικιλία Κορωνέικη. Το ελαιόλαδο αυτό τιμήθηκε και ως το παγκοσμίως καλύτερο από Κορωνέικη, την πιο εμβληματική ελληνική ποικιλία ελιάς και τρίτη πιο φυτεμένη στον κόσμο.

Ειδικά Βραβεία για άλλες σημαντικές ελληνικές ποικιλίες:

·Κολοβή: Polykarpos Dimitra, από τη Λέσβο

·Λιανολιά Κερκύρας: Mavroudis Au Premium, της εταιρείας Μαυρούδης Corfu Family Olive Oil, από την Κέρκυρα

·Μανάκι: Liogennito Μανάκι, από την Αργολίδα

·Μεγαρίτικη: Maleas Estate Organic Monovarietal Megaritiki, από τη Δράμα

· Τσουνάτη: Pamako Premium Mountain Organic Monovarietal Tsounati, από τα Χανιά, της εταιρείας Ανδρουλάκης Ευτύχιος

· Χονδροελιά Χαλκιδικής: Thallon, από τη Χαλκιδική.

Ειδικά Βραβεία για τα καλύτερα ελαιόλαδα ανά περιοχή της Ελλάδας:

·Θράκη: Ages Βιολογικό, ποικιλίας Μάκρης, από την Κύκλωπας Ελαιοτριβείο Αργύρη Κελίδη.

· Μακεδονία: Άργιλος V Fruity, από Πετροελιά & Λευκολιά Σερρών (50%-50%), της εταιρείας Άγκριστον

· Ήπειρος: Ποίημα Βιολογικό Κασσωπαία Χώρα, από Λιανολιά Πρεβέζης, της Poiema Organic Olive Oil.

· Νησιά Ιονίου: Mavroudis Au Premium (βραβεύτηκε και ανά ποικιλία, όπως πιο πάνω)

· Θεσσαλία: Patistis Organic, από την ποικιλία Αμφίσσης, των Ελαιώνων Πατιστής

· Στερεά Ελλάδα: Κτήμα Τομπάζη, ποικιλίας Κορωνέικη, από την εταιρεία Ελαιώνες Τομπάζη

· Πελοπόννησος: Laconiko (βραβευμένο και σε άλλες κατηγορίες).

· Νησιά Αιγαίου: Olvia Βιολογικό, από Αδραμιτινή 80% & Κολοβή 20%, της εταιρείας Τζωρτζής Μιχαήλ

· Κρήτη: Terra Creta Grand Cru, 100% Κορωνέικη Χανίων, της εταιρείας Μέλισσα-Κίκιζας.

Καλύτερο ελληνικό ελαιόλαδο βιολογικής καλλιέργειας ήταν το Olive Poem, της ομώνυμης εταιρείας από τη Λακωνία, ενώ καλύτερο αρωματισμένο ελαιόλαδο αναδείχθηκε το Laconiko Citrus Habanero, αρωματισμένο με μοσχολέμονο και πιπεριά χαμπανέρο.

32 μετάλλια στη Μεσσηνία
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, από την περιοχή μας βραβεύτηκαν τα παρακάτω ελαιόλαδα: Liokareas Cold (2πλό χρυσό),  και με χρυσό τα παρακάτω: Fused Leek, Argali Organic, Iliada the Cef’s- Iliada Βιολογικό, Iliada Kalamata (και τα 3 από την εταιρεία Agrovim), K- Black Pearls, Liokareas Cold, Fused Balkouti, Vatsiko POP, Ελανθός.

Αργυρά μετάλλια πήραν: Λάδι Βιώσας, ΑΕΝΑΟΝ – Καρούμπαλης, Arcaion, Doleon Premium, Iliada με άρωμα βασιλικού, τρούφας και Βιολογικό Καλαμάτας (AGROVIM), Liokareas (3 αργυρά), one and olive,  messinitree, Άξιον.

Τέλος, δόθηκαν οκτώ χάλκινα: Beliá Premium, Entôpion, Green Land Co – Farming, Liokareas Athinolia, Mánamu, Mani Blaeuel, Mezana και One & Olive Premium.

Ρεκόρ συμμετοχών
Ο φετινός διαγωνισμός σημείωσε ρεκόρ συμμετοχών, με 640 δείγματα ελαιολάδου από 25 χώρες. Όπως συμβαίνει κάθε χρόνο, περίπου τα μισά δείγματα (305) προήλθαν από την Ελλάδα, ενώ το υπόλοιπο 52,5% από 24 χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, της Αμερικής και της Αφρικής και από τα δύο ημισφαίρια. Η Ισπανία πρωταγωνίστησε με το 14,5% των συνολικών συμμετοχών. Ακολούθησαν Τουρκία (7,5%), Ιταλία (6%), Πορτογαλία (5%), Ισραήλ (4,5%) και ΗΠΑ (3%). Η 30μελής κριτική επιτροπή, από 20 διεθνείς κριτές από 13 χώρες και 10 Έλληνες, προσέδωσε και φέτος κύρος και αξιοπιστία στη διαδικασία αξιολόγησης.

Η φετινή χρονιά ξεχώρισε για το υψηλό επίπεδο ποιότητας και τη γεωγραφική ποικιλομορφία των δειγμάτων, στοιχεία που κάνουν τον ATHENA διεθνές σημείο αναφοράς στην ελαιοκομία. Αξιοσημείωτο (και ενδεικτικό της παγκόσμιας εξάπλωσης της ελαιοκαλλιέργειας) είναι το γεγονός ότι για πρώτη φορά στον ATHENA συμμετείχαν φέτος ελαιόλαδα από το Ουζμπεκιστάν, το Μαυροβούνιο και τη Μαλαισία.

Η αυλαία του ATHENA 2025 θα πέσει με την Τελετή Απονομής Βραβείων που θα πραγματοποιηθεί στο Ζάππειο Μέγαρο Αθηνών το Σάββατο 7 Ιουνίου, παρουσία Ελλήνων και ξένων ελαιοπαραγωγών.

Κατά τη διάρκειά της θα ανακοινωθεί και η πόλη που θα φιλοξενήσει την 11η διοργάνωση του διαγωνισμού, το 2026.