Σε εξέλιξη και με καλούς ρυθμούς πλέον, μετά τις συνεχείς βροχοπτώσεις της χειμερινής περιόδου, βρίσκεται το σημαντικό έργο στην είσοδο του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Μεσσήνης, δηλαδή της ανέγερσης σύγχρονης αρχιτεκτονικά υποδομής για τα εκδοτήρια, την εξυπηρέτηση του κοινού και την προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.
Για το έργο μίλησε στο «Θάρρος» η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας, Ευαγγελία Μηλίτση-Κεχαγιά, που επισήμανε ότι οι μελέτες του ανατέθηκαν από την υπηρεσία της και το υπουργείο Πολιτισμού και το έργο έχει δημοπρατηθεί από τον Οργανισμό Διαχείρισης Αρχαιολογικών Πόρων. Το έργο αυτό, είπε η διευθύντρια, «αφορά και στο εκδοτήριο, και στους χώρους εξυπηρέτησης κοινού και πωλητήριο, αλλά και στη διαμόρφωση της εισόδου ώστε να είναι προσβάσιμη από το κοινό και τα άτομα με ειδικές ανάγκες με εύκολο και ενδεδειγμένο τρόπο. Έχει οργανωθεί, δηλαδή, πολύ καλύτερα και πολύ πιο λειτουργικά το σημείο υποδοχής του κοινού για την έναρξη της περιήγησης».

Στους χώρους εξυπηρέτησης κοινού θα περιλαμβάνεται σύγχρονη αίθουσα ενημέρωσης για τον αρχαιολογικό χώρο, χώροι υγιεινής, χώρος φροντίδας επισκεπτών, όλα αυτά με σύγχρονες προδιαγραφές και μοντέρνα αρχιτεκτονική αισθητική.
Η διευθύντρια της Εφορείας Αρχαιοτήτων επισήμανε ακόμη ότι υπάρχει εγκεκριμένη μελέτη και για τη νότια έξοδο του αρχαιολογικού χώρου, η οποία βρίσκεται πλησίον της νότιου σημείου του Σταδίου. Η μελέτη αυτή προβλέπει τη δημιουργία χώρων υγιεινής και φυλακίου, καθώς και τη διαμόρφωση χώρου αποθηκών. Το συγκεκριμένο έργο, όμως, θα υλοποιηθεί αργότερα, αφού εξασφαλιστεί και η απαιτούμενη χρηματοδότηση.
Νέο Μουσείο Αρχαίας Μεσσήνης
Σε ό,τι αφορά το νέο Μουσείο της Αρχαίας Μεσσήνης, η κα Μηλίτση-Κεχαγιά σημείωσε ότι κρίθηκε αναγκαίο να αποκτηθούν για τη συγκεκριμένη εγκατάσταση δύο επιπλέον μικρά αγροτεμάχια, με τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης, η οποία έχει προχωρήσει και τον Οκτώβριο αναμένεται να καθοριστεί η οριστική τιμή μονάδας. Η διευθύντρια επισήμανε ότι, αφού εξασφαλιστεί όλη η έκταση για το νέο μουσείο, τότε θα καθοριστούν οι όροι δόμησης και θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός για το αρχιτεκτονικό προσχέδιο, για το οποίο υπάρχει εγκεκριμένη η μουσειολογική προμελέτη.
Στ.Μ.











