«Κακόγουστο αστείο οι φήμες για κλείσιμο της Λογοθεραπείας»


 

ΛΕΕΙ Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΣΤΟ ΤΕΙ, Δ. ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Της Μαρίας Νίκα

 

«Το Τμήμα Λογοθεραπείας λειτουργεί υποδειγματικά. Όσο για τις φήμες που ακούγονται περί κλεισίματός του, τις θεωρώ ένα κακόγουστο αστείο» σημειώνει ο προϊστάμενος του Τμήματος Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας, Δημήτρης Πετρόπουλος, με αφορμή τις συζητήσεις για το σχέδιο «Αθηνά» του υπουργείου Παιδείας.

Τα περισσότερα από τα παιδιά που επιλέγουν το Τμήμα Λογοθεραπείας της Καλαμάτας για σπουδές, το κάνουν συνειδητά. Αυτό φαίνεται, άλλωστε, και από τη βάση εισαγωγής που έχει, η οποία είναι μεγαλύτερη ακόμη και από αρκετές πανεπιστημιακές σχολές. Πέρυσι, ο τελευταίος που εισήχθη στο Τμήμα συγκέντρωσε 13.560 μόρια στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ενώ ο πρώτος του τμήματος είχε 16.362.

Γιατί, λοιπόν, η φημολογία περί κλεισίματος; «Το Τμήμα πληροί όλες τις απαιτήσεις του σχεδίου “Αθηνά”. Το μόνο κριτήριο που δεν πληροί είναι ότι δεν έχει μόνιμο προσωπικό, πράγμα το οποίο δεν είναι ευθύνη του Τμήματος. Το υπουργείο δεν έχει δώσει μόνιμες θέσεις, ωστόσο αυτό δεν εμποδίζει την εύρυθμη και ουσιαστική εκπαιδευτική διαδικασία. Φέτος, έχουμε 28 συνεργάτες, εκ των οποίων το 60% διαθέτει μεταπτυχιακούς τίτλους και διδακτορικό, δηλαδή οι 17 από τους 28, ενώ οι 15 είναι κατά κύριο επάγγελμα λογοθεραπευτές. Το επίπεδο είναι υψηλό, δεν υπάρχει έλλειμμα επειδή οι εκπαιδευτές δεν είναι μόνιμοι» παρατηρεί ο κ. Πετρόπουλος, ενώ προσθέτει: «Οι ακαθάριστες αποδοχές του έκτακτου προσωπικού είναι συνολικά 10.300 ευρώ το μήνα. Θα σωθεί η χώρα με αυτά τα χρήματα; Θεωρώ ότι δε δημιουργεί πρόβλημα στον ελληνικό προϋπολογισμό. Όσο για τις φήμες ότι το τμήμα θα φύγει: Το τμήμα δεν είναι στρατός, να το βάλουμε σε ένα τρένο και να το μεταφέρουμε, επειδή οι ανάγκες της χώρας είναι κάπου αλλού. Οι σπουδαστές δεν υπηρετούν την πατρίδα όπως οι στρατιώτες, αλλά μας έχουν εναποθέσει το όραμα και την ελπίδα τους για γνώση και ένα καλύτερο αύριο. Κι εμείς αυτό πρέπει να το σεβαστούμε. Το τμήμα εγκρίθηκε από το υπουργείο και η πολιτεία μάς ανέθεσε να εκπαιδεύσουμε άτομα, γιατί θεώρησε ότι υπάρχει ανάγκη για λογοθεραπευτές. Η λογοθεραπεία έχει αξιολογηθεί ως επάγγελμα αιχμής για τα επόμενα χρόνια, άρα υπάρχει ένας παραπάνω λόγος να μην κλείσει. Θεωρώ ότι όλα αυτά τα γνωρίζει το υπουργείο και θα τα λάβει σοβαρά υπόψη του. Δεν κλείνεις ένα τμήμα που παράγει έργο».

Το Τμήμα Λογοθεραπείας ιδρύθηκε το 2009. Σκοπός ήταν να οδηγήσει στη δημιουργία της Σχολής Επαγγελμάτων Υγείας, μαζί με το Τμήμα Ακτινολογίας – Ραδιολογίας που θα ακολουθούσε, αλλά δεν ιδρύθηκε ποτέ. Αυτή τη στιγμή στο Τμήμα Λογοθεραπείας φοιτούν 400 σπουδαστές, ενώ το φθινόπωρο αναμένονται οι πρώτοι πτυχιούχοι. «Το ότι τα παιδιά έχουν επιλέξει συνειδητά να γίνουν λογοθεραπευτές, φαίνεται και από τη συνέπεια που δείχνουν συμμετέχοντας στην εκπαιδευτική διαδικασία. Το 90% είναι εδώ σε όλα τα μαθήματα» συμπληρώνει ο κ. Πετρόπουλος.

 

Κοινωνικό έργο με την Κλινική Λογοθεραπείας

Πέρα από τη συνεργασία που έχει με πανεπιστήμια του εξωτερικού, τις ημερίδες και διαλέξεις που έχει διοργανώσει, το Τμήμα Λογοθεραπείας, στη σύντομη διάρκεια ζωής του, κατάφερε να στήσει και να λειτουργεί μια σύγχρονη και πλήρως εξοπλισμένη Κλινική Λογοθεραπείας, που προσφέρει σημαντικό έργο στην τοπική κοινωνία.

«Σκοπός είναι η δωρεάν παροχή διαγνωστικών και θεραπευτικών συνεδριών σε παιδιά και ενήλικες με προβλήματα ομιλίας, λόγου, φωνής και κατάποσης» μας λέει η υπεύθυνη της Κλινικής, Ειρήνη Γερμπανά. Μάλιστα, διατηρεί συνεργασία και με το Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Νέων Τεχνολογιών στη Λογοθεραπεία για την ανάλυση δειγμάτων ομιλίας και φωνής.

«Στην Κλινική μας παρακολουθούνται ήδη 45 παιδιά, αλλά και ενήλικες, ενώ θεραπευτικές συνεδρίες γίνονται και εκτός ΤΕΙ, σε τουλάχιστον 100 παιδιά. Συγκεκριμένα, συνεργαζόμαστε με τους 1ο, 2ο, 5ο και 7ο Βρεφονηπιακούς Σταθμούς, με τα 7ο και 10ο Νηπιαγωγεία, τα 7ο, 10ο και 24ο Δημοτικά Σχολεία, το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο της Καλαμάτας, τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά, το Κέντρο Ψυχικής Υγείας, το ΚΕΚΥΚΑμεΑ, το Νοσοκομείο Καλαμάτας και το Κέντρο Αποκατάστασης Διάπλαση» προσθέτει η κα Γερμπανά.

Οι θεραπευτικές συνεδρίες πραγματοποιούνται από τους φοιτητές, οι οποίοι εποπτεύονται συνεχώς από λογοθεραπευτές – λογοπαθολόγους, που είναι καθηγητές ή συνεργάτες του Τμήματος. «Πιστεύω ότι η Κλινική έχει γίνει πλήρως αποδεκτή. Αυτό φαίνεται και από το μεγάλο αριθμό παιδιών που έρχονται εδώ, αλλά και από τη μεγάλη λίστα αναμονής που έχουμε. Και είναι σημαντικό το γεγονός ότι όλες αυτές οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν σε μια τόσο δύσκολη οικονομική περίοδο.

Επίσης, μέσα από τη συνεργασία μας με εκπαιδευτικούς και γιατρούς, συμβάλλουμε πολύ και στο κομμάτι της πρόληψης σε προβλήματα λόγου και ομιλίας σε παιδιά. Στα σχολεία δουλεύουμε με συγκεκριμένα παιδιά, τα οποία έχουμε επιλέξει μετά από αξιολόγηση. Και εκεί οι φοιτητές συνοδεύονται πάντα από τους επόπτες τους».

Η Κλινική λειτουργεί με φοιτητές των τελευταίων εξαμήνων. «Έχουν κάνει αρκετά θεωρητικά μαθήματα, στα οποία στηριζόμαστε και γίνεται μια πολύ καλή δουλειά. Το πρόγραμμα σπουδών είναι πολύ περιεκτικό. Όλα γίνονται πράξη αργότερα στις κλινικές ασκήσεις, όπου προσπαθούμε το επίπεδο δυσκολίας να αυξάνεται. Οι φοιτητές ξεκινούν από παιδιά σε νηπιαγωγεία και προχωρούν σε ειδικά σχολεία, νοσοκομείο, κέντρο αποκατάστασης».

Όσο για τον εξοπλισμό της Κλινικής, η κα Γερμπανά τον χαρακτηρίζει άριστο. Διαθέτει ακοολογικό εργαστήριο, προγράμματα σε υπολογιστή για μετρήσεις και αναλύσεις ομιλίας και φωνής, διαγνωστικό ακοομετρητή, τυμπανομετρητή, ρινομανόμετρο κ.ά. «Αρκετοί φοιτητές αυτά τα κάνουν σε μεταπτυχιακό επίπεδο. Κι εγώ ως φοιτήτρια, πολλά από αυτά τα προγράμματα τα έκανα στο μεταπτυχιακό μου στο Λονδίνο» επισημαίνει.

Για το πώς λειτουργεί η διαδικασία στην Κλινική: «Πρώτα γίνεται μια αξιολόγηση από εμένα του παιδιού ή του ενήλικα (μπορεί να αφορά τραυλισμό, νοητική υστέρηση, λαρυγγεκτομή, εγκεφαλικό επεισόδιο, διαταραχή φωνής) και μετά μπαίνει σε κάποιο πρόγραμμα. Είναι αρκετά τα παιδιά που αντιμετωπίζουν προβλήματα, αλλά λόγω οικονομικών προβλημάτων δεν μπορούν να πάνε σε λογοθεραπευτή έξω, επομένως εδώ βρίσκουν λύση. Και είναι πολύ σημαντικό να αντιμετωπιστεί ένα τέτοιο θέμα, γιατί, αν αφήσουμε αυτά τα προβλήματα να εξελιχθούν, ένα παιδί μπορεί να έχει αργότερα πολύ σοβαρά μαθησιακά προβλήματα, αλλά και συναισθηματικά ή κοινωνικά.

Συνήθως οι γονείς έρχονται εδώ μετά από παραπομπή της νηπιαγωγού ή του γιατρού. Οι εκπαιδευτικοί παίζουν σοβαρό ρόλο, τόσο σε διαγνωστικό επίπεδο όσο και σε θεραπευτικό, γιατί, έχοντας συνεργασία μετά μαζί τους, μπορούν και οι ίδιοι να βοηθήσουν τα παιδιά με κάποιες τεχνικές στο σχολείο που θα τους έχουμε προτείνει».

Η Κλινική Λογοθεραπείας του ΤΕΙ Καλαμάτας λειτουργεί Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη και Πέμπτη. Τηλ. 27210 45311 (Δευτέρα 9.00 π.μ. – 3.00 μ.μ. και Σάββατο 10.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.).