Θοδωρής Βλαχοδημήτρης: Ο ποιητής και στοχαστής σύμβολο των Χιλιοχωρίων-Πυλίας


Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

 
Το είπαν και το έκαναν οι επαγγελματίες της Δυτικής Μάνης και εδώ και 20 ημέρες περίπου έχουν βαλθεί να αλλάξουν την όψη της Στούπας. Δε χρειάστηκε να γίνουν τεράστια πράγματα, απλώς να μεταφέρουν τους πολλούς κάδους απορριμμάτων που βρίσκονταν στις εισόδους του οικισμού και προκαλούσαν άσχημη εντύπωση στους επισκέπτες, ιδιαίτερα όταν ήταν γεμάτοι.
Νοίκιασαν ένα χώρο, μεταξύ Στούπας και Αγίου Νικολάου, μετέφεραν εκεί τους κάδους των επαγγελματιών, ενώ οι λιγοστοί που απέμειναν για να καλύπτουν τις ανάγκες των κατοικιών, «εξαφανίστηκαν», αφού τοποθετήθηκαν σε άλλα σημεία, όχι ορατά από τους επισκέπτες.
Τα δε απορρίμματα των επαγγελματιών μεταφέρονται στο νοικιασμένο χώρο, όπου εναποτίθενται στους εκεί τοποθετημένους κάδους, οπότε είναι ευκολότερη η αποκομιδή τους.
Το εγχείρημα έχει και τις δυσκολίες του, όπως επισήμανε στο «Θ» ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, Σωτ. Σαραντέας, αλλά το τελικό αποτέλεσμα ικανοποιεί όλους, αφού δε θα είναι αντιαισθητική η πρώτη εικόνα που θα σχηματίζουν για την περιοχή οι επισκέπτες.
 
Οι αλλαγές
Για όσους επαγγελματίες δεν έχουν δυνατότητα μεταφοράς των απορριμμάτων τους, ο Σύλλογος μερίμνησε και «προσέλαβε» ένα άτομο, που ασχολείται οκτώ ώρες την ημέρα με αυτό το αντικείμενο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο συγκεκριμένος αρχίζει να εργάζεται το βράδυ, με το κλείσιμο των εστιατορίων και για τέσσερις ώρες, ενώ το υπόλοιπο τετράωρο γίνεται το μεσημέρι, οπότε «βγαίνουν» και τα απορρίμματα των ξενοδοχείων. «Εξασφαλίζουμε έτσι ότι δε θα υπάρχουν σκουπίδια στους κάδους και, κυρίως, αυτά των εστιατορίων. Σε ημέρες με υψηλές θερμοκρασίες, αν καθυστερούσε η αποκομιδή τους για τον όποιο λόγο, θα άρχιζαν να κυκλοφορούν σκουλήκια στους δρόμους κι εμείς, αλλά και οι επισκέπτες, με μάσκα», είπε χαρακτηριστικά, θέλοντας να καταδείξει το πρόβλημα.
Ο κ. Σαραντέας πρόσθεσε πως καταβάλλεται προσπάθεια να επιβληθεί η απαγόρευση της χρήσης των εναπομεινάντων κάδων από τους επαγγελματίες, ενώ αυτή βρίσκεται σε μεταβατική περίοδο, «αφού θα πρέπει να βρούμε το βηματισμό μας για να υπάρχει συνέχεια μια άρτια εικόνα».
Ενδεικτικό στοιχείο της αποφασιστικότητας του Συλλόγου είναι ότι μέχρι να βρεθεί το άτομο που μεταφέρει τα απορρίμματα στο συγκεκριμένο χώρο, ο ίδιος ο κ. Σαραντέας ήταν εκείνος που είχε αναλάβει το έργο, διαθέτοντας τον εαυτό  του και το αυτοκίνητό του.
Ακόμη και την Κυριακή του Πάσχα γυρνούσε στους κάδους για να μαζέψει τα απορρίμματα. «Ήμασταν γεμάτοι κόσμο. Μεσολαβούσαν οι αργίες πέντε ημερών και τα σκουπίδια έπρεπε να μαζευτούν. Αν είχαν μείνει αμάζευτα, θα υπήρχε μια άθλια εικόνα, που δε θα ικανοποιούσε κανέναν μας, αλλά ταυτόχρονα θα έδιωχνε και τους επισκέπτες μας», σχολίασε. 
 
Κόστος
Η μεταφορά των απορριμμάτων έχει, όπως είναι αναμενόμενο, και επιπλέον κόστος, καθώς η αμοιβή του ατόμου που έχει αναλάβει το έργο, το ενοίκιο του οικοπέδου όπου έχουν συγκεντρωθεί οι κάδοι, αλλά και η αμοιβή μιας γυναίκας που εργάζεται με τετράωρη απασχόληση για την καθαριότητα της παραλίας, υπολογίστηκαν στε 10.000 ευρώ το χρόνο.
Αυτό σημαίνει περίπου 20 με 30 ευρώ το μήνα για κάθε επιχείρηση. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, οι περισσότεροι συμμετέχουν στο εγχείρημα, ενώ είναι λίγοι αυτοί που απομένουν.
 
Εθελοντική εργασία
Όμως, πέραν της καθαριότητας σε επίπεδο απορριμμάτων, έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή η προσφορά εθελοντικής εργασίας μελών του Συλλόγου σε καθαρισμούς κοινόχρηστων χώρων. Χθες έγινε η τρίτη εξόρμηση που επιχειρήθηκε, ενώ μέλη του Δ.Σ. ενημερώνουν τους επαγγελματίες.
«Ευελπιστούμε ότι θα βρει τους ίδιους ρυθμούς και ο Άγιος Νικόλαος», κατέληξε ο πρόεδρος του Συλλόγου Επαγγελματιών, σημειώνοντας πως κάθε αλλαγή που επιχειρείται έχει σκοπό τη βελτίωση της εικόνας της περιοχής.