Χρήστος Θηβαίος «Το μεγαλύτερο ταλέντο του ανθρώπου είναι η αλληλεγγύη»

Χρήστος Θηβαίος «Το μεγαλύτερο ταλέντο  του ανθρώπου είναι η αλληλεγγύη»

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΘΗΒΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΥΔΑ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ
 
«Το μεγαλύτερο ταλέντο του ανθρώπου είναι η αλληλεγγύη»
 
Της Μαρίας Νίκα
 
Ο Χρήστος Θηβαίος, παρέα με τον Σπύρο Γραμμένο και τους Mr Highway Band, θα βρίσκεται απόψε στην Καλαμάτα, για την αντιφασιστική συναυλία που διοργανώνουν σωματεία εργαζομένων της πόλης ενάντια στο πανελλήνιο φεστιβάλ το οποίο ετοιμάζει η Χρυσή Αυγή για τις 3 και 4 Αυγούστου στο Πάρκο του Λιμενικού. Ο γνωστός τραγουδοποιός μίλησε στο «Θ», με αφορμή την αυριανή αντιφασιστική συναυλία, που οργανώνουν τα Σωματεία Εργαζομένων του Νοσοκομείου, της ΔΕΥΑΚ, των Υπαλλήλων στον Ιδιωτικό Τομέα, της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας, καθώς και το Συνδικάτο Οικοδόμων.
 
Ξανά στην Καλαμάτα για συναυλία, αλλά αυτή τη φορά έχει και άλλον σκοπό…
Η Καλαμάτα είναι μια πόλη με εξαιρετική πολιτιστική δραστηριότητα, πραγματικά σημείο αναφοράς για όλη την Ελλάδα και ερχόμαστε να κάνουμε μια συναυλία με τους Mr Highway Band και τον Σπύρο Γραμμένο, που έχει διττή σημασία, επειδή ακριβώς πρώτα συμμετέχουμε σε ένα αντιρατσιστικό φεστιβάλ. Και ο ρατσισμός δεν είναι μόνο αυτός που γνωρίζουμε. Έχει να κάνει με τα διαφορετικά παιδιά στα σχολεία, με την ομοφυλοφιλία, έχει έναν πολύ ευρύτερο κώδικα αυτό το οποίο λέμε φασισμός και ρατσισμός.
 
Οτιδήποτε διαφορετικό μάς ενοχλεί;
Ακριβώς. Και ερχόμαστε πραγματικά με τις καλύτερες διαθέσεις να κάνουμε μια ειρηνική συναυλία, να παίξουμε και να δείξουμε, μέσα από την τέχνη και τον πολιτισμό, που είναι το χνάρι του ανθρώπου πάνω στη γη, ότι το μεγαλύτερο ταλέντο του ανθρώπου είναι η αλληλεγγύη.
 
Αυτό το κύμα του ρατσισμού και της ξενοφοβίας που μεγαλώνει, οφείλεται στην κρίση ή υπήρχε και τώρα βγαίνει στην επιφάνεια;
Νομίζω ότι υπήρχε και τώρα βγαίνει στην επιφάνεια. Το θέμα είναι ότι σε μια περίεργη κοινωνικά και πνευματικά περίοδο, πάντα η πρώτη ψήφος είναι ότι φταίει ο άλλος. Από εκεί ξεκινάει.
 
Εσείς πώς βιώνετε την περίοδο της κρίσης και όλων αυτών που τη συνοδεύουν;
Κατ’ αρχάς, έχω το ανάστημά μου, είμαι όρθιος για να φανώ ως παράδειγμα στα παιδιά και αυτό το κάνω και ως άνθρωπος και ως κοινωνικό πρόσωπο και από την άλλη μεριά ως τραγουδοποιός και άνθρωπος των γραμμάτων. Αυτή είναι η δική μου στάση. Και πάντα σκεπτόμενος ότι υπάρχουμε όλοι μαζί. Δεν είμαστε μόνοι μας.
 
Σε παλαιότερη συνέντευξή σας έχετε δηλώσει ότι ο φασισμός δεν κερδίζεται με φασισμό…
Πιστεύω ότι κάθε άνθρωπος, όταν γεννιέται, έχει ένα θησαυρό μέσα του. Από εκεί και πέρα, το πώς αρχίζει να διαχειρίζεται η κοινωνία ένα πρόσωπο, ένα παιδάκι, αυτά είναι συμφέροντα κοινωνικών αντιθέσεων. Πάντως, σίγουρα ο φασισμός δεν κερδίζεται με φασισμό.
 
Έχετε δυο μικρά παιδιά. Τους μιλάτε γι’ αυτά που συμβαίνουν σήμερα γύρω μας;
Τα αφήνω πρώτα να καταλάβουν μόνα τους, να δω τι εισπράττουν.
 
Η μουσική, η τέχνη, είναι αντίδοτο στην κρίση;
Η μουσική δεν αλλάζει την κοινωνία, αλλάζει συνειδήσεις. Έτσι και μπορέσει να κάνει τις συνειδήσεις να ονειρευτούν και να αλλάξουν, μπορεί να αλλάξουν οι άνθρωποι. Και ο κόσμος αλλάζει, αν αλλάξουμε κι εμείς. Θεωρώ πραγματικά ότι οι άνθρωποι που θέλουν μια υγιή κοινωνία είναι το 99%.
 
Κάνατε σπουδές Φιλοσοφίας στην Ιταλία, με καθηγητή και τον Ουμπέρτο Έκο. Αυτές οι σπουδές πόσο σας έχουν βοηθήσει στο να αντιλαμβάνεστε τα πράγματα, αλλά και στα τραγούδια που γράφετε;
Πάρα πολύ, και είναι μια δασκάλα πυλώνας για μένα οι σπουδές μου και η εκμάθηση, η μελέτη και το εργαστήριο του διαφορετικού.
 
Πρόσφατα ζήσαμε το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ. Αυτό ήταν ένα είδος φασισμού;
Όταν πήγα να τραγουδήσω τον «Κεμάλ», είπα ότι τα τανκς μπήκαν στη «Λιλιπούπολη». Σίγουρα υπήρχαν πολλά προβλήματα στην ΕΡΤ. Δε σας λέω ότι και οι 2.600 υπάλληλοι δεν είχαν κάποια ευθύνη. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι εκεί μέσα οι οποίοι κάνουν συγκλονιστική δουλειά και είναι ολόκληρη η ζωή τους. Και σίγουρα μιλάμε για έναν κρατικό θεσμό, ο οποίος έχει ένα αρχείο πολιτιστικό, που δεν το έχει κανείς άλλος. Ο πραγματικός πολιτισμός δεν είναι τα πεθαμένα μάρμαρα, τα μάρμαρα δεν είναι ζωντανά, δε ζήσανε ποτέ. Οι άνθρωποι ζούνε και πεθαίνουν.
 
Αυτή την εποχή σάς βρίσκουμε στο στούντιο. Ετοιμάζετε κάτι καινούργιο;
Ένα αφιέρωμα στον Παύλο Σιδηρόπουλο και την πρώτη αιματηρή εξέγερση στα μεταλλεία της Σερίφου.
 
Πολύ ενδιαφέρον. Με τη Σέριφο έχετε κάποια σχέση;
Πηγαίνω πολύ συχνά.
 
Το αφιέρωμα θα κυκλοφορήσει σύντομα;
Πιστεύω πως ναι, γύρω στο φθινόπωρο. Κάναμε δύο συγκλονιστικές παραστάσεις στο Μέγαρο Μουσικής με την υποστήριξη της Μελίνας Σιδηροπούλου, της αδελφής του Παύλου. Πραγματικά ήταν δύο συγκλονιστικές βραδιές και θέλουμε να το επαναλάβουμε.
 
Πώς είναι τη μια να παίζετε στο Μέγαρο Μουσικής και την άλλη σε ένα μικρό χωριό σε κάποια περιοδεία;
Το ίδιο πράγμα, γιατί όταν εισπράττει ο άλλος αυτό που έχει καταθέσει όλα του τα χρόνια είναι ακριβώς το ίδιο και με τον ίδιο σεβασμό κάνουμε κι εμείς τις συναυλίες μας. Και χώρο στα νέα παιδιά…
 
Όπως οι Mr Highway Band με τους οποίους συνεργάζεστε;
Ακριβώς. Και άλλα νέα παιδιά, όπως η Μαρία Παπαγεωργίου με τον Αλέξανδρο Εμμανουηλίδη, ο Σπύρος Γραμμένος… Νέο υλικό.
 
*Η αντιφασιστική συναυλία θα πραγματοποιηθεί απόψε στις 8.30 το βράδυ στο Λιμάνι της Καλαμάτας. Είσοδος ελεύθερη.

http://youtu.be/jrRIzuLeA0s