Ανδριάνα Μπάμπαλη: «Η αληθινή επανάσταση είναι η δουλειά με όραμα και η δημιουργία»

Ανδριάνα Μπάμπαλη: «Η αληθινή επανάσταση είναι η δουλειά με όραμα και η δημιουργία»

H Ανδριάνα Μπάμπαλη, Μεσσήνια κατά το ήμισυ όπως δηλώνει, είναι μια ερμηνεύτρια που γνώρισε από νωρίς την επιτυχία. Ξεκίνησε δίπλα στο Νίκο Πορτοκάλογλου, όπου παίζοντας κρουστά και κάνοντας φωνητικά, κατάφεραν να μπουν στο Top-10 του κρατικού σταθμού της Γαλλικής ραδιοφωνίας RFI για περισσότερο από 3 μήνες με το  «Γίνε Κομμάτια».Μέχρι σήμερα έχει συνεργαστεί με πολλούς καταξιωμένους μουσικούς.
Η Ανδριάνα θα βρεθεί την Δευτέρα στην Κυπαρισσία για να μας παρασύρει σε ένα ακόμα μουσικό ταξίδι.
Το «Θάρρος» μίλησε μαζί της και σας την παρουσιάζει.

Από το ξεκίνημα στα βαθιά με μεγάλες συνεργασίες, πως καταφέρατε ένα τόσο δυνατό ξεκίνημα;
Στάθηκα τυχερή στο ξεκίνημά μου με τον Νίκο Πορτοκάλογλου. Έμαθα πολλά και μου έγραψε το πρώτο μου τραγούδι, το “Δεν είναι αργά” από το Μπραζιλέρο που ήταν εξαιρετικά πετυχημένη δουλειά. Τα υπόλοιπα ήρθαν. Από όλες τις συνεργασίες πήρα κάτι και βέβαια γνώρισα ανθρώπους που θαύμαζα από πιτσιρίκι, όπως η Αλεξίου. Είδα τί θα πει να είσαι ίνδαλμα για έναν ολόκληρο λαό. Τώρα πρέπει να σταθώ στα πόδια μου και να μετρήσω τις δυνάμεις μου, σε πολύ δύσκολες εποχές.

Οι σπουδές στα οικονομικά δεν ταίριαζαν τελικά στην Ανδριάνα;
Είμαι καλή στη διαχείριση και οικονόμα, που λένε, αλλά επαγγελματικά δεν με τράβηξαν τα οικονομικά. Ήταν άλλη η κλίση μου από παιδί. Μου άρεσε η ζωγραφική και ο χορός, κι έπειτα η μουσική. Όλα είναι γραμμένα τελικά, δεν ξεφεύγουμε από το πεπρωμένο μας…

Τι είναι για εσάς η μουσική;
Είναι η δουλειά μου αλλά και η αγάπη μου. Με κάνει να ξαγρυπνάω από χαρά και να ονειρεύομαι. Είναι συνέχεια στο μυαλό μου!

Έχετε ασχοληθεί και με την υποκριτική, μπορεί να σας ξαναδούμε να υποδύεστε κάποιο ρόλο;
Η συμμετοχή μου στην ταινία “Άπνοια” ήταν τυχαία αλλά το χάρηκα. Αν προκύψει και κάτι άλλο δεν θα πω όχι. Προτεραιότητα έχουν πάντως οι πολλοί και καλοί ηθοποιοί που δεν έχουν δουλειά τα τελευταία χρόνια και παλεύουν σε δύσκολες συνθήκες. Έκαστος στο είδος του.

Πόσο έχει αλλάξει η δουλειά σας από τότε που μπήκαμε στην περίφημη κρίση;
Παρά πολύ. Πριν 3 χρόνια το μέλλον φαινόταν ρόδινο. Τώρα διαλύθηκαν όλα και κυρίως η ελπίδα και η εμπιστοσύνη μας. Δουλεύουμε χωρίς ανταμοιβή σε δύσκολες συνθήκες και ευχόμαστε να αλλάξει κάτι. Με την κρίση γυρίσαμε όλοι στο μηδέν, σαν να χάθηκαν όσα κερδίσαμε μέσα στα χρόνια και ξεκινάμε από την αρχή. Προσωπικά νιώθω ψυχική κούραση αλλά το παλεύω.  Δεν γίνεται κι αλλιώς άλλωστε.

Η τέχνη είναι αντίδοτο στην κρίση;
Δεν λύνει τα προβλήματα αλλά μας ξεκουράζει ή μας προβληματίζει, αναλόγως το ρόλο που επιλέγει να έχει. Συχνά εκφράζει  και τα προβλήματα. Κατά μία έννοια μας ενώνει.

Εσείς οι καλλιτέχνες θα πρέπει να περνάτε μηνύματα στον κόσμο σε σχέση με την κατάσταση που βιώνουμε;
Ο κόσμος βιώνει την κρίση και ξέρει καλά τι θα πει. Εμείς πρέπει να κάνουμε καλά τη δουλειά μας και να δίνουμε τροφή για σκέψη. Η παρηγοριά και συμπαράσταση μέσω της τέχνης. Τα λόγια είναι περιττά κατά τη γνώμη μου. Λιγότερα συνθήματα και πιο πολλή δουλειά που λέει και το τραγούδι!

Γιατί έτσι παθητικά τα  δεχόμαστε όλα;
Δεν ισχύει αυτό ακριβώς. Ο κόσμος αντιδρά. Απλά, πολλές φορές με λάθος αφορμή. Και εν τω μεταξύ απίστευτα πράγματα περνάνε απαρατήρητα. Για μένα πάντως η αληθινή επανάσταση είναι η δουλειά με όραμα και η δημιουργία. Έτσι αλλάζει ο κόσμος, με χτίσιμο όχι με γκρέμισμα. Και με δικαιοσύνη. Να μπουν στο περιθώριο όσοι ζουν παρασιτικά και διαιωνίζουν το κακό.

Τα σχέδια για το χειμώνα;
Θα παίξω τα καινούργια τραγούδια που έγραψα σε στίχους του Νίκου Μωραΐτη. Είμαι σε αναζήτηση χώρου και μπάντας μιας και άλλαξαν λίγο τα δεδομένα. Κι ό,τι άλλο προκύψει, φυσικά.

Πόσο καιρό έχετε να βρεθείτε στα μέρη μας;
Επισκέπτομαι συχνά  τη Μεσσηνία γιατί είμαι Μεσσήνια κατά το ήμισυ. Στη Φοινικούντα πέρασα όλα τα παιδικά μου καλοκαίρια. Τη λατρεύω την περιοχή, είναι ονειρεμένη. Για συναυλία έχω να έρθω καιρό, χαίρομαι δε ιδιαίτερα που θα βρεθώ στην Κυπαρισσία.

Τι θα ακούσουν όσοι βρεθούν στην Κυπαρισσία;

Είμαστε ένα χαρούμενο τρίο με τον Άκη Κατσουπάκη στο πιάνο και τον Παναγιώτη Τσεβά στο ακορντεόν. Εκτός από τα δικά μου κομμάτια, τιμάμε και τις γυναίκες δημιουργούς, από τη Λένα Πλάτωνος ως τη Χαρούλα Αλεξίου και την Lana del Rey. Έχουμε κέφι και πολλές εκπλήξεις που σίγουρα θα ευχαριστηθούν όσοι βρεθούν κοντά μας.

Παναγιώτης Μπαμπαρούτσης