Σταύρος Κανελλόπουλος: Πάθος για ποδηλασία (Συνέντευξη)

Σταύρος Κανελλόπουλος: Πάθος για ποδηλασία (Συνέντευξη)

Ο ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ ΤΟΥ «ΕΥΚΛΗ» ΜΙΛΑ ΣΤΟ «Θ» ΓΙΑ ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΓΥΡΟΥ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ, ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΝΑΔΕΙΞΕΙ ΤΙΣ ΟΜΟΡΦΙΕΣ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΕΥΕΤΑΙ ΤΗΝ ΚΑΛΑΜΑΤΑ ΩΣ ΠΡΩΤΗ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥΠΟΛΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Αν όλοι είχαμε το πάθος που έχει ο Σταύρος Κανελλόπουλος για την ποδηλασία, όχι μόνο θα είχαμε βγει από την κρίση, αλλά δε θα είχαμε μπει και ποτέ… Ο πρωταθλητής του «Ευκλή» σε μια μεγάλη συνέντευξη στο «Θάρρος» μοιράζεται το όραμά του για την εκμετάλλευση των ιδανικών συνθηκών που προσφέρει η περιοχή μας για την ανάπτυξη του αθλήματος, το οποίο μπορεί να γίνει όχημα τουριστικής ανάπτυξης. Ζητά τη στήριξη των τοπικών Αρχών και ιδιωτών χορηγών (ιδανικό πόλο θεωρεί την Costa Navarino, όπου θα γίνει τον άλλο μήνα μια σημαντική ποδηλατική συνάντηση) και ρίχνει την ιδέα της διοργάνωσης του Γύρου Μεσσηνίας, που μπορεί να προβάλλει τις ομορφιές του νομού μας σε όλο τον κόσμο.  Ο Σταύρος Κανελλόπουλος μιλά, επίσης, για την επιτυχημένη προσπάθεια του «Ευκλή» που έχει ταξιδέψει την Καλαμάτα σε όλη την Ελλάδα, για την ακαδημία ποδηλασίας που έχει ξεκινήσει υπό την καθοδήγησή του, κάνει την απογοητευτική σύγκριση του αθλήματος ανάμεσα στη χώρα μας και το εξωτερικό, αλλά παραμένει αισιόδοξος και έτοιμος για 10άδες, πολλές φορές και 100άδες ποδηλατικά χιλιόμετρα σχεδόν σε καθημερινή βάση. Απολαύστε τον…

-Γιατί ποδηλασία και όχι ποδόσφαιρο, μπάσκετ, στίβος;
Η γνώμη μου είναι πάνω απ’ όλα αθλητισμός. Προσωπικά, επέλεξα την ποδηλασία γιατί μου αρέσει η φύση και τα όμορφα τοπία. Είναι πολύ ευχάριστο να γυμνάζεσαι μέσα στην όμορφη φύση της Ελλάδας και ιδιαίτερα η Καλαμάτα προσφέρεται και λόγω κλίματος. Πας μακριά και χάνεσαι… Ταξιδεύεις… Αυτό σου δίνει μεγάλη αίσθηση ελευθερίας. Γενικά, προτιμώ τα αθλήματα αντοχής και αθλήματα όπου πρέπει να ξεπερνάς συνεχώς τον εαυτό σου και το αποτέλεσμα εξαρτάται, κυρίως, από σένα… Και πολύ απλά ποδηλασία, γιατί μου αρέσουν πολύ τα αγωνιστικά ποδήλατα!

-Τι σε κρατάει πάνω στη… σέλα τόσα χρόνια;
Η αγάπη για το άθλημα. Μου αρέσουν πολύ οι αγώνες και να βάζω εφικτούς στόχους. Όταν πετύχω ένα στόχο, αμέσως βάζω άλλον και νιώθω σαν να ξεκινώ το ποδήλατο εκείνη τη μέρα…

-Αξίζει τον κόπο; Υπάρχουν στιγμές που έχεις μετανιώσει γι’ αυτή τη μοναχική επιλογή;
Πάνω από όλα, αξίζει να μπει κάποιος στον αθλητισμό. Οι χαρές και τα συναισθήματα που προσφέρει είναι μοναδικά! Τώρα, το πόσο σοβαρά θα ασχοληθεί κάποιος με την ποδηλασία, είναι καθαρά προσωπικό θέμα και πόσο του αρέσει. Είναι ένα πολύ ιδιαίτερο άθλημα. Όταν αγαπάς αυτό που κάνεις και σε γεμίζει, γιατί να μην αξίζει; Εγώ πέρασα πολύ μικρός από πολλά αθλήματα, αλλά σε κανένα δεν «κόλλησα». Υπήρξαν και κάποιες περίοδοι που λόγω κάποιων καταστάσεων δεν μπορούσα να κάνω ποδήλατο. Εκεί καταλάβαινα πόσο μου λείπει και πόσο με γεμίζει.

-Πόσο επικίνδυνη είναι τελικά η αγωνιστική ποδηλασία;
Είναι ένα άθλημα στο οποίο, όπως σε όλα, πρέπει να τηρείς κάποιους κανόνες. Η Ελλάδα δεν έχει και τους καλυτέρους και πιο ήρεμους δρόμους και οι οδηγοί πολλές φορές δε σε υπολογίζουν. Άρα, ο ποδηλάτης είναι υποχρεωμένος να προσέχει ιδιαίτερα, να είναι σε θέση να προστατεύει τον εαυτό του και να προβλέπει καταστάσεις. Όλα αποκτιούνται με εμπειρία. Δε χρειάζεται μόνο παιδεία και οδηγική συμπεριφορά από τη μεριά του οδηγού, αλλά και του ποδηλάτη. Προσωπικά, δε θα το χαρακτήριζα επικίνδυνο άθλημα, εφόσον τηρείς κάποιους κανόνες. Από εκεί και πέρα, στο δρόμο που περπατάς μπορεί να συμβεί κάτι κακό από στιγμή σε στιγμή…

-Καλύτερη και χειρότερη στιγμή της πορείας σου;
Υπάρχουν πολλές καλές στιγμές, αλλά και κακές. Δεν μπορώ να ξεχωρίσω κάποια πολύ μεγάλη απογοήτευση, αλλά νομίζω ότι και η καλύτερη στιγμή δεν έχει έρθει ακόμα!

-Η Καλαμάτα τι μειονεκτήματα και τι πλεονεκτήματα έχει για ποδηλασία, αγωνιστική και μη;
Η ποδηλασία στην Καλαμάτα θα μπορούσε κυριολεκτικά να είναι από τα πρώτα αθλήματα. Έχουμε μοναδικές διαδρομές, μεγάλη ποικιλία εδαφών και, φυσικά, κλίμα που θα ζήλευαν πολλοί ξένοι. Με πιάνει… σύγχυση όταν σκέφτομαι ότι σε χώρες, όπως το Βέλγιο, η Ολλανδία, η Γερμανία, που 6 μήνες το χρόνο έχει κρύα και παγωνιές, η ποδηλασία ανθεί. Γνωρίζω αθλητές από τη Γερμανία που έρχονται το Φλεβάρη στην Καλαμάτα για προπόνηση και μου λένε πόσο τυχερός είμαι που μένω εδώ! Δυστυχώς, οι Έλληνες δεν είναι άνθρωποι του αθλητισμού. Σε ταξίδια που έχω κάνει στο εξωτερικό, ο κόσμος κάνει πολύ αθλητισμό. Νομίζω είναι καθαρά θέμα πολιτείας, παιδείας και νοοτροπίας.
Από την άλλη, μοναδικό μειονέκτημα θεωρώ ότι δεν υπάρχουν ήσυχοι δρόμοι και ο ποδηλάτης είναι υποχρεωμένος να ακολουθεί και με το παραπάνω τον ΚΟΚ. Πρέπει να καταλάβει ότι πρέπει να προσέχει τον εαυτό του, αλλά και τους γύρω του.

-Τι μπορεί να γίνει για ν’ αναπτυχθεί περισσότερο στην περιοχή μας;
Φέτος έγινε ένα σημαντικό βήμα. Δημιουργήθηκε μια αξιόλογη ποδηλατική ομάδα, την οποία απαρτίζουν άτομα που ξέρουν το ποδήλατο και είναι χρόνια σε αυτό. Έτσι, όποιος θέλει να ξεκινήσει, θα πρέπει να γνωρίζει ότι έχει άτομα να τον συμβουλέψουν σωστά. Προς το παρόν, σε αυτή την ομάδα είναι σημαντικό να υπάρχουν αθλητές που φέρνουν καλά αποτελέσματα και διακρίσεις. Έτσι παρακινούν κι άλλους και, φυσικά, ακούγεται περισσότερο το άθλημα. Πρέπει να γίνονται περισσότεροι αγώνες και μέσα στην πόλη, ώστε να γνωρίσει ο κόσμος αλλά και τα μικρά παιδιά το άθλημα. Νομίζω, με τη βοήθεια των ΜΜΕ, τη στήριξη του Δήμου και τη γενικότερη δράση από εμάς που είμαστε στο χώρο και ξέρουμε το άθλημα, μπορούμε να το ανεβάσουμε ψηλότερα. Δε νομίζω, βέβαια, να γίνουμε ποτέ Ολλανδία, Βέλγιο, Γαλλία ή Γερμανία, γιατί είναι και θέμα κουλτούρας και νοοτροπίας. Σίγουρα, όμως, μπορούν να γίνουν βήματα προς τα εμπρός.

-Συν και πλην του ποδηλατόδρομου της Καλαμάτας;
Εκ του αποτελέσματος είναι ένα έργο το οποίο θεωρείται επιτυχημένο, αφού τον χρησιμοποιούν παρά πολλοί και συνδέει την παραλία με το κέντρο. Προσωπικά, μου αρέσει και τον χρησιμοποιώ.
Μειονέκτημα θεωρώ τα κολωνάκια στο πλάι. Δε θα έπρεπε να είναι σιδερένια, αλλά πλαστικά, καθώς είναι επικίνδυνα, κυρίως για αρχάριους ποδηλάτες. Γενικά, είναι ένα έργο που ανέβασε τη χρήση του ποδηλάτου. Την απογείωσε. Ο κύριος δήμαρχος θα πρέπει να προσπαθήσει να επεκτείνει το δίκτυο των ποδηλατόδρομων. Πολύ θα ήθελα κάποια μέρα να βρεθώ μαζί του και να συζητήσουμε για το ποδήλατο γενικότερα. Καλό θα ήταν να ακούσει και τις απόψεις μας. Η Καλαμάτα είναι μια επίπεδη πόλη, με άριστο κλίμα και θα πρέπει να γεμίσει ποδηλατόδρομους. Αν είναι δυνατόν να συνδέονται τα πάντα με ποδηλατόδρομους. Μπορούμε άνετα να γίνουμε Νο 1 ποδηλατούπολη στην Ελλάδα! Αξίζει πραγματικά! Έχουμε τρομερές δυνατότητες!

Τι έχει αποδώσει μέχρι στιγμής η νέα προσπάθεια που ξεκίνησε και παρουσιάστηκε με επισημότητα και εντυπωσιακό τρόπο το Γενάρη;
Νομίζω πως πάμε πολύ καλά και είμαστε σε καλό δρόμο. Έχουμε πάει σχεδόν σε όλους τους αγώνες και φέρνουμε καλά αποτελέσματα. Ο «Ευκλής» και η Καλαμάτα έχουν ακουστεί παντού. Την περασμένη Κυριακή πρωταγωνιστήσαμε σε έναν αγώνα που έγινε στην Πτολεμαΐδα. Τα έχασαν οι άνθρωποι εκεί μόλις μας είδαν στην εκκίνηση. Κυριολεκτικά δεν μπορώ να μετρήσω τα μπράβο που έχουμε ακούσει από την αρχή της χρονιάς. Έχουμε φτάσει στην άλλη άκρη της Ελλάδας πολλές φορές για να τρέξουμε σε αγώνες. Όλοι οι καλοί Καλαματιανοί ποδηλάτες είμαστε πλέον μαζί και έχουμε κοινό στόχο. Η Καλαμάτα έχει πλέον καλή ποδηλατική ομάδα και όποιος θέλει να μπει στην ποδηλασία, αγωνιστική και μη, έχει πια ανθρώπους που θα τον κατευθύνουν. Νομίζω, με λίγο μεγαλύτερη στήριξη από την Πολιτεία, θα μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Αισιοδοξώ ότι τα καλυτέρα είναι μπροστά!

-Ποια ήταν τα αρνητικά;
Δεν έχω δει ουσιαστικά αρνητικά σε αυτήν την προσπάθεια, ίσως μόνο ότι κατάλαβα ότι σε κάποιους ανθρώπους δεν άρεσε και πολύ η δημιουργία αυτής της ομάδας. Ξεκαθάρισε, όμως,  ποιοι έχουν στο αίμα τους την ποδηλασία από όλες τις πλευρές. Ποιοι αγαπούν πραγματικά το ποδήλατο, τους αρέσει να τρέχουν για την Καλαμάτα και να ανεβάζουν την ποδηλασία στην πόλη μας με οποιονδήποτε τρόπο μπορούν!
Όταν γίνεται κάτι καλό σε μια πόλη της επαρχίας, σε κάποιους δε θα είναι και αρεστό. Εμείς προχωράμε και είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που κάνουμε…

-Ο απλός κόσμος, οι τοπικές αρχές, οι χορηγοί έχουν «εισπράξει» την προσπάθεια; Πόσο τη στηρίζουν;
Όχι, ακόμα δεν έχουμε στήριξη σχεδόν από πουθενά! Δυστυχώς, ζούμε σε δύσκολες εποχές. Δεν κάνουμε μεγάλα όνειρα, αλλά ελπίζουμε να έχουμε μεγαλύτερη γενικότερα στήριξη στο μέλλον. Νομίζω μας αξίζει…

-Τι σκέψεις υπάρχουν για την επόμενη σεζόν και το μέλλον;
Όταν θα τελειώσει η χρονιά, σίγουρα θα έχουμε να παρουσιάσουμε τεράστια δράση… Πάμε σε όλους τους αγώνες και κοιτάμε δεξιά και αριστερά μήπως προσελκύσουμε χορηγούς, να μπορούμε να πάμε σε κάποιους αγώνες χωρίς πολλά έξοδα, να έχει ο σύλλογος μια μικρή πηγή εσόδων!
Από εκεί και πέρα, οι βασικοί στόχοι είναι οι ίδιοι: βελτίωση του επίπεδου των αθλητών της ομάδας, συμμετοχή σε όλους τους μεγάλους αγώνες, καλά αποτελέσματα σε όσους μπορούμε! Φυσικά, μέσα από τη δράση της ακαδημίας του «Ευκλή» να βγουν και νέοι αθλητές, νέο ποδηλατικό αίμα…

-Η νέα σχολή ποδηλασίας του «Ευκλή» τι μπορεί να προσφέρει και γιατί να την επιλέξει ένας γονιός ή ένα παιδί;
Η Καλαμάτα, όπως αναφέραμε, είναι επίπεδη, κάτι που ευνοεί τη χρήση του ποδηλάτου. Να σας πω, όμως, ότι όταν ως οδηγοί αυτοκινήτων δεν έχουμε παιδεία και είμαστε απρόσεκτοι, γιατί να έχουμε στο ποδήλατο; Βλέπω πολλούς ποδηλάτες να κινούνται πολύ επικίνδυνα και για τους ίδιους αλλά και για τους οδηγούς των αυτοκινήτων! Ο σκοπός, λοιπόν, είναι ένα παιδί να μπορεί κατ’ αρχάς να χρησιμοποιεί σωστά το ποδήλατο, να μάθει να κινείται με ασφάλεια, όσο δυνατόν, στους πολυσύχναστους δρόμους!
Μεταξύ σοβαρού και αστείου, να αναφέρω ότι ποδηλατική ακαδημία θα έπρεπε να υπάρχει και για ενήλικες!

-Τι χρειάζεται ένα παιδί για να ξεκινήσει ποδηλασία με βλέψεις αγωνιστικές;
Χρειάζεται ένα απλό αγωνιστικό ποδήλατο δρόμου και ποδηλατική ενδυμασία, κράνος, ρούχα, παπούτσια κ.λπ. Από εκεί και πέρα, αγάπη για το άθλημα, υπομονή και θέληση!

-Φοβάσαι την ευθύνη των παιδιών που θ’ αποφασίσουν να έρθουν στην ακαδημία;
Όταν παίρνεις τα ανάλογα και σωστά μέτρα προστασίας, γιατί να φοβάσαι; Ποτέ, όμως, δεν υπάρχει εφησυχασμός, γιατί κίνδυνοι υπάρχουν πάντα και παντού.

-Γιατί οι γυναίκες είναι πολύ λιγότερες από τους άνδρες στο άθλημα;
-Αυτό συμβαίνει, κυρίως, εδώ στην Ελλάδα. Στο εξωτερικό το άθλημα ανθεί πραγματικά και στις γυναίκες. Κατά τη γνώμη μου, είναι πολύ σκληρός ο πρωταθλητισμός στην ποδηλασία δρόμου αντοχής για μια γυναίκα. Γενικά, τα αθλήματα αντοχής που απαιτούν πολλές συνεχόμενες ώρες προπόνησης! Κάτι ανάλογο συμβαίνει και στο μαραθώνιο!

-Στην Ελλάδα έχουν γίνει βήματα; Σε τι επίπεδο βρισκόμαστε σε σχέση με το εξωτερικό;
Στην ποδηλασία δρόμου είμαστε πίσω, όπως γενικά σε όλα τα αθλήματα αντοχής. Δεν υπάρχουν υποδομές και, κυρίως, δε γίνονται αγώνες, όπως στο εξωτερικό, όπου όλα είναι επαγγελματικά ώστε ο ποδηλάτης να ανεβάσει το επίπεδό του. Ειδικά η Καλαμάτα, είναι μια πόλη με τεράστιες δυνατότητες, κυρίως τουριστικές. Μπορούμε να κάνουμε θαύματα όσον αφορά στο ποδήλατο.
Έχει τύχει ποτέ να παρακολουθήσετε από το euro sport μεγάλους ποδηλατικούς αγώνες, όπως γύρος Γαλλίας, Ιταλίας, Ισπανίας και άλλους; Οι αγώνες προβάλλουν με τον καλύτερο τρόπο τις χώρες αυτές! Μέχρι και οι Τούρκοι έχουν ανεβάσει τόσο πολύ τον ποδηλατικό γύρο Τουρκίας, που τον μεταδίδει η συχνότητα του euro sport!! Παρακολουθείς τον αγώνα και ταυτόχρονα βλέπεις άγνωστες ομορφιές της χώρας από τα πλάνα που δείχνουν τα ελικόπτερα! Σκεφτείτε μόνο το εξής: να μπορούσε να γίνει στο μέλλον ένας ποδηλατικός γύρος Μεσσηνίας, αποτελούμενος από 5 ετάπ, που να περνούσαν από όλες τις όμορφες περιοχές, να ήταν πολύ υψηλού επίπεδου οι αγώνες, να συμμετείχαν κορυφαίοι ξένοι αθλητές και ο αγώνας να καλύπτονταν από το εurosport! Εκατομμύρια κόσμος από το εξωτερικό θα ανακάλυπτε τι σημαίνει Καλαμάτα και Μεσσηνία! Σκεφτείτε τα ελικόπτερα να μετέδιδαν πλάνα από Πύλο, Μεθώνη, Μάνη, Ταΰγετο κλπ! Υπάρχει καλύτερη διαφήμιση; Αλήθεια, πόσοι τα γνωρίζουν αυτά;

-Η οικονομική κρίση τι επιπτώσεις είχε στην ποδηλασία;
Παρά πολλές, όπως σε όλα τα αθλήματα. Η Ομοσπονδία έχει σταματήσει να χρηματοδοτεί τα σωματεία. Είναι πολύ δύσκολο κάθε ομάδα να σταθεί στα πόδια της και να βρει χορηγούς. Όλοι οι αθλητές πλέον αγοράζουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα για το άθλημα.

Who is who
Σταύρος Kανελλόπουλος

Ημερομηνία/τόπος γέννησης: 24/9/84 Μαρούσι Αττικής
Σπουδές: ΤΕΦΑΑ Τρικάλων
Σύλλογοι: Μεσσηνιακός-Κρόνος Νικαίας-Ασκληπιός Τρικάλων-ΠΟ Πατρών-Ευκλής Καλαμάτας
Σημαντικότερες διακρίσεις: Τερματισμός στη μέση της κατάταξης 120 αθλητών στο διεθνή γύρο Αλγερίας 2012-13, 18ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα ατομικό χρονόμετρο 2012-δεύτερος στο 3ο ετάπ αντοχής του γύρου Κρήτης 2012, 3 φορές μετάλλιο σε 2 πρωταθλήματα Θεσσαλίας με τον Ασκληπιό Τρικάλων και 1 φέτος με τον «Ευκλή» στο πρωτάθλημα Πελοποννήσου, 2 φορές 3ος και μια φορά 2ος στην ιστορική πανελλήνια ανάβαση Πάρνηθας, 4ος στο πανελλήνιο πρωτάθλημα χρονομέτρησης ζευγών 201, και πολλά άλλα μετάλλια, πρωτιές και θέσεις σε 10άδα σε πανελληνίους διασυλλογικούς αγώνες.
Χιλιόμετρα προπόνησης και αγώνων: 25.000 το χρόνο
Ποδηλάτης/αθλητής-πρότυπο: Δεν έχω συγκεκριμένο πρότυπο. Μου αρέσει να παρατηρώ όλους τους αθλητές, ανεξαρτήτως επιπέδου, γιατί από τον οποιονδήποτε μπορείς να πάρεις κάτι και να γίνεις εσύ καλύτερος. Από τους διάσημους επαγγελματίες μού αρέσει πολύ ο φετινός νικητής του γύρου Ιταλίας, ο Ιταλός Βιτσέντζο Νιμπάλι. Στην Ελλάδα έχει στιγματίσει πολύ την πορεία μου ο παλιός και τωρινός Καλαματιανός πρωταθλητής -συναθλητής πλέον- Δημήτρης Δημητρακόπουλος. Είναι ο πρώτος μεγάλος αθλητής που γνώρισα, όταν ξεκίνησα ποδηλασία. Όταν ήμουν μικρός θαύμαζα και μου φαίνονταν απίστευτες έως αδύνατες οι διαδρομές και οι προπονήσεις του, και τώρα τρέχουμε μαζί… Κατά τη γνώμη μου, είναι μεγάλο κεφάλαιο στο μεσσηνιακό αθλητισμό και μου έχει δείξει πολλά με διαφόρους τρόπους. Σε μια άλλη χώρα κι αυτός ίσως ήταν αλλού…
Αγαπημένο ποδήλατο: Το τωρινό μου, Specialized s-works sly4
Αγαπημένη διαδρομή προπόνησης και αγώνας: Σίγουρα οι προπονήσεις προς τη Μάνη, όπως η Καρδαμύλη, το Οίτυλο, η Βάθεια, είναι μοναδικά… Σκληρές ανηφόρες με θέα τη θάλασσα… Ξένοι γνωστοί μου αθλητές που έχουν έρθει για προπόνηση εδώ λένε ότι είμαστε πολύ τυχεροί… Αγώνας δεν υπάρχει συγκεκριμένος… Προτιμώ, βέβαια, τις ανηφορικές διαδρομές. Αν τα πόδια, όμως, γυρίζουν όπως θες, όλοι οι αγώνες είναι αγαπημένοι και το ανάποδο.
Το πιο τρελό ποδηλατικό σου όνειρο: Κάποτε ήταν να αγωνιστώ σε έναν από τους μεγάλους διεθνείς αγώνες, όπως γύρος Γαλλίας-γύρος Ιταλίας-γύρος Ισπανίας. Πολλοί Έλληνες αθλητές θα είχαν τη δυνατότητα, αλλά με τις υποδομές εδώ στην Ελλάδα είσαι χαμένος… Πλέον η επιθυμία μου είναι να παραμείνω στους 10-15 καλυτέρους Έλληνες ποδηλάτες για αρκετό καιρό ακόμα.