Δρ. Χαρά Νικολακοπούλου: Η Μεσσήνια που υπόσχεται λύση για τον καρκίνο

Δρ. Χαρά Νικολακοπούλου: Η Μεσσήνια που υπόσχεται λύση για τον καρκίνο

Ομιλήτρια στο συνέδριο «Μια Περιφέρεια, Ένας Πλανήτης»
 
Η σπουδαία Μεσσήνια ερευνήτρια Δρ. Χαρά Νικολακοπούλου, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο του Καλύτερου Νέου Ερευνητή, στο πλαίσιο του δέκατου Παγκοσμίου Συνεδρίου της Διεθνούς Κοινότητας για τη Μελέτη των Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων, θα βρίσκεται ανάμεσα στους διακεκριμένους ομιλητές του συνεδρίου της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του ellines.com «Μια Περιφέρεια, Ένας Πλανήτης».
Σκοπός του συνεδρίου είναι η δημιουργία ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου, η προσέλκυση ιδιωτικών κεφαλαίων από την ελληνική ομογένεια και η παρουσίαση καλών πρακτικών, οι οποίες θα ενσωματωθούν στο νέο ΕΣΠΑ, το Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης, που ξεκινά το 2014. 
 
Ποια είναι
Η δρ. Χαρά Νικολακοπούλου κατάγεται από το Μουζάκι Μεσσηνίας. Σπούδασε στο Τμήμα Βιολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και συνέχισε με μεταπτυχιακές σπουδές στην Ανοσολογία στο Imperial College του Λονδίνου. Kατόπιν, ασχολήθηκε με έρευνα κατά της λευχαιμίας στο University College του Λονδίνου (UCL) και στη συνέχεια κατά του καρκίνου του στόματος και του δέρματος, στο πλαίσιο του διδακτορικού της στο Queen Mary University, έχοντας λάβει υποτροφία από τον Ιατρικό Οργανισμό Έρευνας (Medical Research Council).
Για την εργασία της σχετικά με τον προστατευτικό και θεραπευτικό ρόλο των Ω-3 λιπαρών κατά του καρκίνου επιδερμίδας και στόματος απέσπασε, μεταξύ άλλων βραβείων, τον τίτλο του Κορυφαίου Νέου Ερευνητή για το 2012 (Top New Investigator Award) από τη Διεθνή Κοινότητα για τη Μελέτη των Λιπαρών Οξέων και Λιπιδίων (ISSFAL), κατά το δέκατο Παγκόσμιο Συνέδριο στο Βανκούβερ του Καναδά.
Σχολιάζοντας η ίδια τη βράβευσή της έχει δηλώσει: «Τα αποτελέσματα της έρευνας ήταν πολύ ενδιαφέροντα και ελπιδοφόρα. Φαίνεται ότι υπάρχει ελπίδα στη χρήση των Ωμέγα 3 λιπαρών στη θεραπεία και την πρόληψη των καρκίνων αυτών. Είναι ακόμα νωρίς και, φυσικά, πρέπει να συνεχιστεί αυτή η έρευνα, αλλά τα αποτελέσματα μέχρι στιγμής θα μπορούσαν να θεωρηθούν πολύ ενθαρρυντικά».
Σήμερα εργάζεται ως μεταδιδακτορική ερευνήτρια στο Imperial College του Λονδίνου, μελετώντας τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος ασθενών μετά από εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς.