Θέλεις πρωτότυπο φάρμακο; Από την τσέπη σου!

Θέλεις πρωτότυπο φάρμακο; Από την τσέπη σου!

Για ασθενείς δύο ταχυτήτων κάνει λόγο ο ιατρικός κόσμος
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 
Άλλαξε από χθες ο τρόπος υπολογισμού συμμετοχής στα φάρμακα των ασφαλισμένων του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), καθώς η διαφορά μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής θα επιβαρύνει εξ ολοκλήρου πλέον τον ασφαλισμένο.
Έως σήμερα οι ασφαλισμένοι πλήρωναν δύο συμμετοχές, εφόσον το σκεύασμα που επέλεγαν είχε τιμή υψηλότερη από την ασφαλιστική τιμή. Δηλαδή, εάν η λιανική τιμή του φαρμάκου ήταν ίδια με την ασφαλιστική τιμή, τότε ο ασθενής πλήρωνε τη συμμετοχή του, που είναι 25%. Εάν όμως επέλεγε ακριβότερο φάρμακο, τότε πλήρωνε τη συμμετοχή του, 25% και επιπλέον το 50% της διαφοράς λιανικής και ασφαλιστικής, ενώ το υπόλοιπο 50% κατέβαλλε ο ΕΟΠΥΥ.
Από χθες, όμως, σύμφωνα με υπουργική απόφαση, καταργείται η από κοινού συνεισφορά EOΠΥΥ- ασφαλισμένων της επιπλέον διαφοράς μεταξύ ασφαλιστικής και λιανικής τιμής των φαρμάκων και οι ασθενείς θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους το 100% της διαφοράς.
Η απόφαση δεν αφορά στα πρωτότυπα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο, καθώς ο ΕΟΠΥΥ σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσει να καταβάλει το 50% της διαφοράς.
 
Αντιδράσεις
Την έντονη αντίδραση του ιατρικού κόσμου έχει προκαλέσει ο νέος τρόπος υπολογισμού της συμμετοχής στα φάρμακα, όπου σε σχετική ανακοίνωση γίνεται λόγος για ασθενείς δύο ταχυτήτων.
«Ουσιαστικά οδηγούμαστε στο διπλασιασμό της συμμετοχής του ασθενή σε πολλές κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν στις παθήσεις με τη μεγαλύτερη συχνότητα. Πρόκειται για μία ακόμα δυσβάσταχτη και απαράδεκτη επιβάρυνση του ασθενή, ο οποίος έχει φτάσει πλέον στα όρια των αντοχών του», υπογραμμίζεται και σημειώνεται ότι το μέτρο τίθεται σε εφαρμογή με μεγάλη προχειρότητα και χωρίς την επαρκή επεξεργασία.
«Ο ασθενής θα βρεθεί στο δίλημμα να επιλέξει είτε το φθηνό φάρμακο είτε να πληρώσει από την τσέπη του το πρωτότυπο. Η αλλαγή της αγωγής μπροστά στον πάγκο του φαρμακείου εγκυμονεί τεράστιους κινδύνους, καθώς υπάρχει πιθανότητα να οδηγήσει σε απορρύθμιση της πάθησης», σημειώνεται και επισημαίνεται ότι κάθε πρόχειρη και απάνθρωπη πρόσθετη επιβάρυνση του ασθενή οδηγεί σε σοβαρούς κινδύνους για τη Δημόσια Υγεία.
Στο νέο τρόπο αποζημίωσης εμπίπτουν τα φάρμακα για τις συνηθέστερες παθήσεις που λαμβάνουν οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ. Σύμφωνα με την επεξεργασία που έκανε η αρμόδια υπηρεσία, ΗΔΙΚΑ, 5.275 φάρμακα «πέρασαν» στα συνταγολόγια της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των γιατρών και των φαρμακοποιών. Στα 3.385 (ποσοστό περίπου 64%) αλλάζει η συμμετοχή των ασφαλισμένων, με τη διαφορά να επιβαρύνεται εξ ολοκλήρου (100%) πλέον ο ασφαλισμένος. Περίπου το 36% των σκευασμάτων με ασφαλιστική τιμή μένει ως έχει και διατηρεί το 50-50.
 
Δυσβάσταχτο το βάρος
για τους κοινωνικά αδύναμους
Το «Θ» συνομίλησε χθες με φαρμακοποιούς της Καλαμάτας. Όπως μας επισήμαναν, με το νέο μέτρο η επιβάρυνση των ασθενών θα είναι της τάξης του 30% περίπου. «Με τον τρόπο αυτό αποσυντίθεται ακόμη περισσότερο η αλυσίδα της δημόσιας υγείας, κι όπως είναι φυσικό, το κόστος θα επιβαρύνει περισσότερο τις λαϊκές οικογένειες και τους χαμηλοσυνταξιούχους, οι οποίοι ήδη είχαν προχωρήσει σε αυτόβουλο περιορισμό των φαρμάκων που συνταγογραφούσαν οι γιατροί. Πλέον αρκετοί είτε θα κόβουν τα φάρμακα στη μέση προκειμένου να περιορίσουν τα έξοδά τους είτε θα αναγκαστούν κάποια από αυτά να μην τα αγοράζουν.
Ο αρνητικός αντίκτυπος από την απόφαση δε σταματάει εδώ. Αρκετές πολυεθνικές εταιρείες θα αναγκαστούν να φύγουν από τη χώρα, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τους εργαζόμενους που ήδη απασχολούν», μας τόνισε φαρμακοποιός.
Άλλος συνάδελφός του πρόσθεσε ότι, όσο περνάει ο καιρός, οι παροχές προς τους έχοντες ανάγκη μειώνονται, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται σοβαρά προβλήματα στον τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας. «Εξάλλου, μια αλλαγή στη συνταγογράφηση των φαρμάκων, αφού εφεξής ο ιατρός είναι υποχρεωμένος να συνταγογραφεί γενόσημα, είναι και οι συνέπειες που θα δημιουργήσουν στον πάσχοντα. Όταν αυτός έχει συνηθίσει για χρόνια σε μια ορισμένη συνταγή φαρμάκων, ποιος ξέρει πώς θα αντιδράσει ο οργανισμός του, όταν πλέον θα πρέπει να τα αλλάξει;», αναρωτήθηκε.
 
Υγειονομική κρίση
Συμπληρώθηκαν τρία και πλέον χρόνια από την εξαγγελία της προσφυγής της χώρας μας στο διεθνή μηχανισμό στήριξης, κι αυτό που μπορεί κάποιος να ισχυριστεί με σιγουριά είναι ότι η οικονομική κρίση πλήττει επιπλέον σοβαρά την υγεία των Ελλήνων.
Εξάλλου, όλα αυτά επιβεβαιώνονται από μια σειρά ελληνικών και ξένων μελετών που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, και τα συμπεράσματα είναι κοινά: επιβεβαιώνουν τους φόβους που είχαν διατυπωθεί από τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του μνημονίου και τη βίαιη περιστολή των δημόσιων δαπανών στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών.
Βεβαίως, πρόκειται για φαινόμενα που θα έπρεπε κανείς να αναμένει: Σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης, η αύξηση των αναγκών φροντίδας της υγείας και η αύξηση της ζήτησης για δημόσιες υπηρεσίες συγκρούονται με τις πολιτικές λιτότητας και ιδιωτικοποιήσεων, εκθέτοντας την υγεία του πληθυσμού στην Ελλάδα σε περαιτέρω κινδύνους.
Τη στιγμή, λοιπόν, που οι ανάγκες υγείας γίνονται όλο και πιο πιεστικές και τα ελληνικά νοικοκυριά συμπιέζουν τη ζήτησή τους για υπηρεσίες υγείας άμεσα συναρτώμενες από το εισόδημα, αυξάνοντας εκθετικά τη ζήτησή τους για δημόσιες υπηρεσίες υγείας, το ελληνικό κράτος απαντά στην κρίση με περιοριστικές πολιτικές, όπως η συρρίκνωση και η υποχρηματοδότηση του δημόσιου τομέα υγείας και η μετακύλιση του χρηματοδοτικού φορτίου του συστήματος υγείας στους ίδιους τους ασθενείς.