Καταγγελίες κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας από το Σωματείο Εργαζομένων

Καταγγελίες κατά της διοίκησης του Νοσοκομείου Καλαμάτας από το Σωματείο Εργαζομένων

Καταγγέλλει τις πρακτικές που ακολουθούνται σε σοβαρά ζητήματα λειτουργίας 
 
Τις πρακτικές της διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Καλαμάτας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο εργαζομένων του Νοσοκομείου. Η καταγγελία αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης των σοβαρών ζητημάτων λειτουργίας, όπως και αυτό της έλλειψης προσωπικού όλων των κατηγοριών.
Το Σωματείο χρησιμοποιεί ως παράδειγμα την έλλειψη τραυματιοφορέων, αλλά και τις ενέργειες της διοίκησης να προσλάβει, μέσω ιδιωτικής εταιρείας, τραυματιοφορείς  με μισθούς 400 ευρώ κι ανασφάλιστους, υπό τον μανδύα του «εθελοντισμού». Κάνει λόγο για μαύρη και αδήλωτη εργασία, ακόμη και στο δημόσιο νοσοκομείο και καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν στην αντεργατική λαίλαπα, προκειμένου, μέσα από την οργανωμένη πάλη, να διεκδικήσουν:
-Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού με πλήρη εργασιακά δικαιώματα
-̶Ενιαίο, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας – Πρόνοιας με πλήρη χρηματοδότηση από το κρατικό προϋπολογισμό και τους εργοδότες και κατάργηση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία.
Τέλος, καλεί σε μαζική συμμετοχή στην πανελλαδική απεργία της 4ης Νοεμβρίου.  
 
Μαύρη και αδήλωτη εργασία
Στην ανακοίνωση αναφέρεται, μεταξύ άλλων, πως «έχουμε επανειλημμένως αναδείξει τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και βοηθητικό προσωπικό σχεδόν σ’ όλα τα τμήματα και τις κλινικές του Νοσοκομείου. Η διοίκηση του Νοσοκομείου όλο αυτό το διάστημα διατυμπανίζει την ‘πρότυπη’ λειτουργία του και σκοπίμως αποκρύπτει την πραγματική δραματική κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει το νοσοκομείο της πόλης. Οι ελλείψεις σε προσωπικό μέρα με τη μέρα διογκώνονται, καθιστώντας αδύνατη την ολοκληρωμένη φροντίδα των ασθενών. Ένα παράδειγμα αυτών των ελλείψεων είναι και η κατάσταση με τους τραυματιοφορείς που έχουν απομείνει στο Νοσοκομείο. Ιδιαίτερα στο χώρο των επειγόντων η κατάσταση είναι έντονη, καθώς δύο – τρεις τραυματιοφορείς καλούνται να ανταπεξέλθουν στο φόρτο εργασίας τόσο των έκτακτων περιστατικών, όσο και στις ανάγκες των κλινικών, ενώ, κατά τις απογευματινές και νυκτερινές ώρες καμία κλινική και τμήμα δεν διαθέτει τραυματιοφορέα. Ιδιαίτερα τις νυκτερινές ώρες, δύο τραυματιοφορείς καλούνται να καλύψουν ολόκληρο το νοσοκομείο.
Σε προηγούμενες μας ανακοινώσεις έχουμε θίξει το ζήτημα του ωραρίου εργασίας που καταπατείται καθημερινά με εξαντλητικά και παράνομα ωράρια, οφειλόμενα ρεπό και άδειες. Μπροστά σ’ αυτήν την κατάσταση η διοίκηση του Νοσοκομείου αντί να απαιτήσει από την ηγεσία του υπουργείου Υγείας την άμεση πρόσληψη μόνιμου και ειδικευμένου προσωπικού, προκλητικά προχώρησε στην πρόσληψη μέσω ιδιωτικής εταιρείας τραυματιοφορέων με μισθούς 400 ευρώ κι ανασφάλιστους, υπό τον μανδύα του «εθελοντισμού», προφασιζόμενη τα σοβαρά κενά και τις ελλείψεις σε προσωπικό και στη συγκεκριμένη περίπτωση την έλλειψη τραυματιοφορέων.
Συγκεκριμένα, η εταιρεία ΚΛΕΟΣ Α.Ε., η οποία δραστηριοποιείται, μεταξύ άλλων,  και στο χώρο της Υγείας, πραγματοποιεί δωρεές στα νοσοκομεία της χώρας μηχανογραφικού υλικού και ιματισμού, αλλά κι «εθελοντών» τραυματιοφορέων, στοχεύοντας προφανώς στην ευνοϊκότερη αντιμετώπιση σε διαγωνισμούς προμηθειών, αλλά και στην διείσδυση από την πίσω πόρτα στα νοσοκομεία της χωράς νοικιάζοντας φτηνούς, ανασφάλιστους εργαζόμενους. Οι εργαζόμενοι αυτοί καλούνται αρχικά να δηλώσουν «εθελοντές» κι η εταιρεία μέσω δωρεάς τους αμείβει με το πόσο των 400 ευρώ, ένα «χαρτζιλίκι στις δύσκολες μέρες που ζούμε», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο ίδιος ο διοικητής του Νοσοκομείου Καλαμάτας. Πρόκειται για την πιο σκληρή μορφή εκμετάλλευσης, δουλεμπορική σχέση μεταξύ νοσοκομείου και ιδιωτικής εταιρείας, καθώς εκμεταλλεύονται την ανάγκη και την ανέχεια που βιώνουν οι νέοι, άνεργοι, προκειμένου αφενός να μπαλώσουν τρύπες στα τραγικά κενά που υπάρχουν σε έμψυχο δυναμικό στα νοσοκομεία, από την άλλη προετοιμάζουν το έδαφος για το εργασιακό μέλλον που επιφυλάσσουν για την εργασία στο Δημόσιο, σε συνδυασμό με τη διαθεσιμότητα -απολύσεις.
Η συγκεκριμένη πρακτική έχει επαναληφθεί στο παρελθόν κι έχει καταγγελθεί κι από την ΠΟΕΔΗΝ με κοινοποίηση στον υπουργό Υγείας στις 5 Ιουλίου 2013. Πρόκειται για μια κατάσταση μεθοδευμένη που στο μέλλον μπορεί να αποτελέσει το νέο μοντέλο εργασίας στο Δημόσιο. Ήδη βιώνουμε την ιδιωτικοποίηση τμημάτων του νοσοκομείου όπως η καθαριότητα κι η φύλαξη και την παράδοση τους στους ιδιώτες, με εργαζόμενους με ευέλικτα ωράρια, ημιαπασχόληση, ανασφάλιστους και με μισθούς πείνας».