Κοιν.Σ.Επ. «Ο… φερετζές για ιδιωτικοποιήσεις στο Δήμο Καλαμάτας»

Κοιν.Σ.Επ. «Ο… φερετζές για ιδιωτικοποιήσεις  στο Δήμο Καλαμάτας»

Ένα καινούργιο μέσο για άνθιση των πελατειακών σχέσεων
 
Του Αντώνη Πετρόγιαννη
 

 
Παρά το γεγονός ότι ως θεσμός ισχύει εδώ και δύο χρόνια περίπου, στην επικαιρότητα του Δήμου Καλαμάτας μπήκε μόλις το τελευταίο διάστημα. Ο λόγος για τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ).
Μάλιστα, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της περασμένης Δευτέρας εγκρίθηκε η σύναψη προγραμματικής σύμβασης μεταξύ του Δήμου Καλαμάτας και της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Καθαρή Πόλη», για την υλοποίηση της δράσης «Καθαρισμοί και συντηρήσεις παιδικών χαρών της πόλης».
Αυτή, λοιπόν, η καινούργια μορφή οργάνωσης εμφανίστηκε επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, το 2011. Τυπικά, είναι αστικός συνεταιρισμός με κοινωνικό σκοπό και εμπορική ιδιότητα. Μέλη της μπορεί να είναι μεμονωμένοι πολίτες, αλλά και νομικά πρόσωπα (επιχειρήσεις).
Διακρίνονται στις:
-ΚΟΙΝΣΕΠ Ένταξης: Για ένταξη στην οικονομική και κοινωνική ζωή ατόμων από ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, δηλαδή όσων εμποδίζονται από σωματικά και ψυχικά αίτια ή λόγω παραβατικής συμπεριφοράς. Άτομα με αναπηρίες, εξαρτημένοι ή απεξαρτημένοι από ουσίες, οροθετικοί, φυλακισμένοι, αποφυλακισμένοι, ανήλικοι παραβάτες.
-Κοινωνικής Φροντίδας: Για παραγωγή και παροχή προϊόντων και υπηρεσιών κοινωνικού προνοιακού χαρακτήρα σε ομάδες πληθυσμού όπως ηλικιωμένοι, βρέφη, παιδιά, άτομα με αναπηρία ή χρόνιες παθήσεις.
-Συλλογικού και Παραγωγικού Σκοπού: Για παραγωγή προϊόντων και παροχή υπηρεσιών προς ικανοποίηση αναγκών της «συλλογικότητας» (πολιτισμός, περιβάλλον, οικολογία, εκπαίδευση, παροχές κοινής ωφέλειας, αξιοποίηση τοπικών προϊόντων, διατήρηση παραδοσιακών δραστηριοτήτων και επαγγελμάτων κ.ά.).
Οι πόροι των ΚΟΙΝΣΕΠ αποτελούνται από το κεφάλαιο της επιχείρησης, δωρεές τρίτων, έσοδα από την «επιχειρηματική δραστηριότητά» τους, επιχορηγήσεις από Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, Ε.Ε., διεθνείς ή εθνικούς οργανισμούς, ΟΤΑ, καθώς και από την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους.
Επίσης, έχουν πρόσβαση στη χρηματοδότηση από το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, καθώς και από το Εθνικό Ταμείο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης (προβλέπεται στο λεγόμενο «αναπτυξιακό» νόμο).
Τα κέρδη των ΚΟΙΝΣΕΠ διατίθενται κατά ποσοστό 5% για σχηματισμό αποθεματικού, κατά ποσοστό ως 35% στους εργαζόμενους της επιχείρησης, ενώ τα υπόλοιπα για τις δραστηριότητές της και δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Πέρα, όμως, από τις… αθώες γενικότητες, υπάρχει και η άλλη άποψη. Αυτού του τύπου οι οργανώσεις αμφισβητούν το δημόσιο και κοινωνικό χαρακτήρα των υπηρεσιών, καθώς επιχειρείται η πλήρης ανταποδοτικότητα των παροχών. Είναι η κερκόπορτα της ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών υπηρεσιών της Αυτοδιοίκησης. Κι αυτό θα το έχουν επιτρέψει οι αυτοδιοικητικοί, οι οποίοι για πρόσκαιρες ανάγκες πολιτικής επιβίωσης θα θυσιάσουν τις επόμενες γενιές.
Οι οπαδοί του νέου αυτού υβριδίου θα έχουν ήδη σταδιακά μετατρέψει τις κοινωνικές υπηρεσίες των Δήμων σε επιχειρήσεις ειδικού σκοπού και τα κοινωνικά αγαθά που δικαιούμαστε όλοι ανεξαιρέτως σε υπηρεσίες-εμπορεύματα, θα μπορούν να τα απολαμβάνουν μόνο όσοι μπορούν να τα πληρώσουν.
Αυτό που τώρα επιχειρείται είναι, μετά τις περικοπές των κονδυλίων των ΚΑΠ στο 60% και της ΣΑΤΑ σχεδόν στο 50%, να συνεχιστεί η λειτουργία των υπηρεσιών με την εφαρμογή της πλήρους ανταποδοτικότητας στις παρεχόμενες υπηρεσίες, όπως: σχολεία, μεταφορές μαθητών, βρεφονηπιακοί σταθμοί, δημοτικά ιατρεία, ΚΑΠΗ, πρόγραμμα βοήθειας στο σπίτι, προνοιακές παροχές, καθαριότητα, δημοτικά έργα, περιβάλλον, πολιτισμός, αθλητισμός.
Από την άλλη πλευρά, τα θύματα αυτού του δράματος, οι εργαζόμενοι, με εκβιαστικούς όρους και υπό το φόβο της ανεργίας, θα αναγκαστούν να μετατραπούν σε… συνεταιριστές μετόχους και να χάσουν όλα τα εργασιακά δικαιώματα που απορρέουν από την εξαρτημένη σχέση εργασίας, ακόμα και το μισθό τους, αναλαμβάνοντας το ρίσκο του «μερίσματος».
Οι δε δήμαρχοι θα επιχαίρουν με τα κατορθώματά τους, καθώς σταδιακά θα διώξουν το άγος της παροχής των κοινωνικών υπηρεσιών που τόσο τους στενοχωρούσε και θα επιδοθούν σε πιο τελέσφορες διαδικασίες, όπως, για παράδειγμα, οι πελατειακές σχέσεις, που απλόχερα προσφέρονται με τις ΚΟΙΝΣΕΠ. Αυτοί επιλέγουν την υπηρεσία που θα δώσουν σε συνεταιριστικές επιχειρήσεις, αυτοί οργανώνουν τη χρηματοδότηση και, κυρίως, αυτοί μετατρέπουν τον επισφαλή συμβασιούχο υπάλληλο σε μέτοχο επιχείρησης!
Έτσι διαλύεται και το τελευταίο κοινωνικό ανάχωμα, διαλύεται ο κοινωνικός ρόλος της Αυτοδιοίκησης. Μετατρέπεται σε χώρο ανάλγητο, όπου υπεισέρχεται ο άγριος ανταγωνισμός. Ο χώρος του κέρδους.