Ποτίζουν… την «Ελιά» και στη Μεσσηνία οι 58

Ποτίζουν… την «Ελιά» και στη Μεσσηνία οι 58

Την πρωτοβουλία των «58», για την «προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας», παρουσίασαν χθες βράδυ στην Καλαμάτα ο πρόεδρος του «Διαζώματος» και πρώην υπουργός Σταύρος Μπένος, ο δικηγόρος Γιάννης Καούνης και ο πανεπιστημιακός καθηγητής, Παναγής Παναγιωτόπουλος.
Η εκδήλωση διεξήχθη σε αίθουσα του ξενοδοχείου Rex και, όπως σημειώνεται στην πρόσκληση, η πρωτοβουλία αποσκοπεί στη δημιουργία μιας «παράταξης ενότητας, αλληλεγγύης, ελπίδας», στην «προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας» και στη «δημοκρατική αλλαγή στην Ευρώπη».
Θα έλεγε κανείς ότι παρουσιάστηκε και στην περιοχή μας ένας οδικός χάρτης για την ανασυγκρότηση μιας νέας και ισχυρής  Κεντροαριστεράς, μέσα από τη δημιουργία ενός πολιτικού φορέα χωρίς αποκλεισμούς και ηγεμονισμούς, για να δοκιμαστεί στις ευρωεκλογές. Φιλοδοξεί, μάλιστα, να αποτελέσει το σπόρο για την άνθηση της ελληνικής «Ελιάς».
Κοινή συνισταμένη από τις παρεμβάσεις των τριών ομιλητών ήταν πως η σύγκλιση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς πρέπει να γίνει με τρόπο που θα διασφαλίζει την πολιτική σταθερότητα, από την οποία πρωτίστως εξαρτάται η ανάκαμψη της οικονομίας.
Τονίστηκε ακόμη ότι η συγκρότηση της νέας παράταξης θα συμβάλει και στην πολιτική ανανέωση, ενώ η ισχυροποίησή της θα αποσυμπιέσει την αίσθηση της εμφύλιας αντιπαράθεσης.
Η ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης δε θα είναι μόνο οργανωτική, αλλά βαθιά πολιτική. Γι’ αυτό θα είναι αυτοκριτική για την ως τώρα πορεία, προγραμματική για το μέλλον και θα στοχεύσει στην ανάδειξη νέων ανθρώπων, που θα ανανεώσουν την πολιτική ηγεσία της παράταξης και της χώρας.
Απευθύνεται στους πολίτες, στα κόμματα, στις συλλογικότητες, στα πολιτικά πρόσωπα, στις συνδικαλιστικές, τις αυτοδιοικητικές και τις πνευματικές δυνάμεις που κινούνται στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής αριστεράς, του φιλελεύθερου κέντρου, της πολιτικής οικολογίας, του προοδευτικού ευρωπαϊσμού.
Οι ομιλητές υποστήριξαν ότι τη δεδομένη στιγμή «οι πολιτικοί παράγοντες από τους οποίους εξαρτάται η υπέρβαση της κρίσης έρχονται σε πρώτο πλάνο. Η Εθνική Ανασυγκρότηση είναι το ζητούμενο της νέας φάσης στην οποία έχουμε ήδη μπει. Και είναι ένα πρόβλημα πολιτικό, παραγωγικό και πολιτισμικό.
Η κρίση μπορεί να οδηγήσει σε μια νέα εθνική αυτογνωσία και σε μια νέα πατριωτική υπερηφάνεια. Χωρίς την κομπλεξική εθνικιστική αλαζονεία γι’ αυτό που νομίζουμε ότι είμαστε ενώ δεν είμαστε. Χωρίς ντροπή γι’ αυτό που είμαστε.
Στην κρίση οι Έλληνες δεν είναι ούτε αμαρτωλοί ούτε θύματα. Είναι υπεύθυνοι και άτυχοι. Υπεύθυνοι για τις εθνικές ολιγωρίες, άτυχοι γιατί στη δύσκολη στιγμή βρήκαν απέναντί τους μια Ευρωπαϊκή Ένωση αιφνιδιασμένη, μυωπική, συντηρητική, διαιρεμένη και αναδιπλωμένη στους εθνικισμούς της. Είναι σαφές ότι η χώρα χρειάζεται συγκλίσεις, βασικές συμφωνίες, αλλιώς η οικονομική και η δημοκρατική πορεία της θα εκτροχιαστεί και πάλι».
Οι λεγόμενες «κόκκινες» γραμμές για την κίνηση των «58» είναι: ορθολογισμός, ευρωπαϊκό πλαίσιο, δημοκρατική ομαλότητα, ελευθερία, αναπτυξιακή προοπτική και δίκαιη αναδιανομή. Οι πολίτες στη μεγάλη τους πλειοψηφία πιστεύουν σε αυτές τις αρχές, ακόμα και αν η κρίση οδήγησε πολλούς απ’ αυτούς στην εναγώνια αναζήτηση της αντικατάστασής τους από αντιδημοκρατικές και εθνικιστικές θέσεις.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη 
-Αναλυτικότερο ρεπορτάζ στην αυριανή έκδοση του «Θάρρους»