“Θέλουμε ένα δήμο με δημοκρατία και αλληλεγγύη”

“Θέλουμε ένα δήμο με δημοκρατία και αλληλεγγύη”

Στη δημοσιότητα χθες η διακήρυξή της από τον Θ. Μπρεδήμα 
Ο επικεφαλής, μέχρι σήμερα, της μείζονος μειοψηφίας στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας, αφού περίμενε τους τελευταίους μήνες να ευδοκιμήσουν διάφορες προτάσεις για τη δημιουργία ενός πολυσυλλεκτικού ψηφοδελτίου για τις εκλογές του Μαΐου και βλέποντας ότι αυτές δεν προχωρούν, αποφάσισε να λύσει ο ίδιος το “γόρδιο δεσμό”, δηλώνοντας, χθες, ότι η “Αλλαγή” θα είναι και πάλι παρούσα στην εκλογική μάχη.
Μάλιστα, όπως τόνισε, είχε αποφασίσει η διακήρυξη να δοθεί στη δημοσιότητα στις 23 Μαρτίου, συνδυαζόμενη και με το συμβολισμό της ημέρας, αλλά προσωπικοί λόγοι τον ανάγκασαν να το αναβάλλει για χθες.
Στην αρχή των δηλώσεών του τόνισε ότι “ο θεσμός της αυτοδιοίκησης αυτές τις δύσκολες ώρες για όλους οφείλει να ανταποκριθεί στον ιστορικό του ρόλο και να αγκαλιάσει το λαό προσφέροντας αλληλεγγύη και κοινωνική προστασία, κυρίως στους πιο βαριά δοκιμαζόμενους συμπολίτες μας”. Αυτό θα είναι και το βασικό μοτίβο του προγράμματός του. Ένας δήμος, που με όποιες δυνάμεις διαθέτει, θα στηρίξει τους πολίτες που πλήττονται από την κρίση.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στα “έργα και τις ημέρες” της σημερινής Δημοτικής Αρχής τόνισε: “Η Καλαμάτα έχει μπροστά της σημαντικές προκλήσεις και μπορεί να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Ο απερχόμενος δήμαρχος και η δημοτική αρχή, με περίσσευμα αυταρχικότητας, επί επτά και πλέον χρόνια διοίκησης απέτυχαν να ορίσουν και να σηματοδοτήσουν τη νέα ταυτότητα της πόλης μένοντας σε επιδερμικές παρεμβάσεις και έργα βιτρίνας.
Τη δράση τους χαρακτήρισαν οι αναπλάσεις του ‘βλέποντας και κάνοντας’ οι αποσπασματικές παρεμβάσεις στην πόλη της Καλαμάτας σε Θουρία, Άρι, Αρφαρά των χωριών του Ταΰγετου και συνολικά σε όλα τα δημοτικά διαμερίσματα, η απουσία παρεμβάσεων στον τομέα της καθαριότητας και η συνεργασία με ‘επιχειρηματίες’ που διώκονται ποινικά, καθώς και οι αυτοσχεδιασμοί στον τομέα της κυκλοφορίας. Σε κάθε περίπτωση τα 8 χρόνια είναι πολύς καιρός για να γίνουν τόσα λίγα και κυρίως τόσο ασήμαντα για την αναπτυξιακή πορεία της πόλης αλλά και της ευρύτερης περιοχής του δήμου Καλαμάτας”.
 
Ο οδικός χάρτης της “Αλλαγής” για το δήμο
Ο κ. Μπρεδήμας παρουσιάζοντας ορισμένες από τις κατευθυντήριες γραμμές του προγράμματός του είπε: “Η Καλαμάτα μετατρέπεται σε πόλη προορισμό και μια νέα δημοτική αρχή με όραμα θα πρέπει να ενισχύσει αυτή την προοπτική. Να φροντίσει η πόλη να έχει επάρκεια σε νερό και να μην ζούμε με τον εφιάλτη  κάθε καλοκαίρι να μη γίνει ζημιά στον παλιό αγωγό, να είναι καθαρή και φωτισμένη, να μπορούν να κυκλοφορούν σε αυτή με άνεση πεζοί, ποδήλατα και αυτοκίνητα. Να εξασφαλίσει ικανές υποδομές προκειμένου να μην κινδυνεύουν περιουσίες και ζωές στην πρώτη νεροποντή. Να μην παρουσιάζει έλλειμμα ουσιαστικής κοινωνικής πολιτικής.
Το σημαντικότερο, θα πρέπει να συνδεθεί λειτουργικά το κέντρο της πόλης με την παραλιακή ζώνη η οποία είναι σήμερα στην κυριολεξία εγκαταλελειμμένη στην τύχη της.
Επιπρόσθετα, επειδή δήμος Καλαμάτας δεν είναι μόνο το κέντρο της πόλης αλλά και οι γειτονιές και τα δεκάδες χωριά, θα πρέπει να εκδηλώνεται το αντίστοιχο ενδιαφέρον και να μη δημιουργείται η αίσθηση της εγκατάλειψης.
 
Πεπραγμένα μείζονος μειοψηφίας
Προχωρώντας σ’ ένα σύντομο απολογισμό του έργου της παράταξής του την προηγούμενη τετραετία, ανέφερε: “Από τη  θέση της μείζονος αντιπολίτευσης  εργαστήκαμε συστηματικά, στα πλαίσια του θεσμικού  μας ρόλου, με  προτάσεις, κριτική, πρωτοβουλίες. Είπαμε αλήθειες, αποφύγαμε τη δημαγωγία, λειτουργήσαμε υπεύθυνα και βάλαμε πλάτη στα δύσκολα.
Αγωνισθήκαμε, αλλά δεν εισακουστήκαμε, για την καθιέρωση θεσμών λαϊκής συμμετοχής, όπως η ώρα του δημότη στα δημοτικά συμβούλια και δημοψηφίσματα για τοπικά ζητήματα (π, χ. παρέμβαση στην πλατεία). Διεκδικήσαμε την ανέγερση μνημείου εκτελεσθέντων στην Καλαμάτα από τους Γερμανούς κατακτητές, το 1944, καθώς και την καταβολή Γερμανικών αποζημιώσεων, ο δήμαρχος όμως μας αγνόησε επιδεικτικά”.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη