«Για κατεβάτε στο χορό… ν’ ακούσετε πώς πιάνεται η αγάπη»

«Για κατεβάτε στο χορό…  ν’ ακούσετε πώς πιάνεται η αγάπη»

Τον καλύτερό τους εαυτό θα δώσουν την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη 120 χορευτές, μέλη πέντε συλλόγων από διάφορα σημεία της Μεσσηνίας, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να παρουσιάσουν χορούς από όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των δύο παραστάσεων που θα δώσουν στις 9.15 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο Καλαμάτας με θέμα: «Για κατεβάτε στο χορό… ν’ ακούσετε πώς πιάνεται η αγάπη».
Σε συνέντευξη Τύπου που δόθηκε χθες, οι συντελεστές της εκδήλωσης εξήγησαν πως η αγάπη για την παράδοση, το πάθος για χορό και η διάθεση για δημιουργία είναι εκείνα τα στοιχεία που διαμορφώνουν το χαρακτήρα της παράστασης των παραδοσιακών χορών.
 
Για την εκδήλωση
Η Τόνια Αντωνίου, η εκ των δασκάλων χορού, ανέφερε πως για πρώτη φορά συνενώνουν τις δυνάμεις τους πέντε σύλλογοι και συγκεκριμένα οι: Πολιτιστικός Σύλλογος Βαλύρας «Ο Θάμυρις», Πολιτιστικός Σύλλογος Κατσαρού, Πολιτιστικός Σύλλογος Βέργας, Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Διαβολιτσίου και Πολιτιστικός Σύλλογος Σκάλας «Ο Άγιος Αθανάσιος», για να παρουσιάσουν αυτή την παράσταση.
Ζήτησε από το κοινό να προσέλθει και να στηρίξει την ενέργεια και να πει την άποψή του για όσα έγιναν.
Το εισιτήριο θα κοστίζει 9 ευρώ, ενώ για άνεργους, φοιτητές και παιδιά, 6 ευρώ.
«Στόχος της προσπάθειας είναι οι χορευτές και εμείς να έρθουμε πιο κοντά στην παράδοση», σημείωσε από την πλευρά του ο δεύτερος δάσκαλος χορού Ν. Χιώτης, προσθέτοντας πως θα παρουσιαστούν χοροί από τη Μικρά Ασία, τη Μακεδονία, το Αιγαίο και την Πελοπόννησο.
Ο Π. Ηλιόπουλος, ο οποίος είναι υπεύθυνος για τα κείμενα και τη σκηνοθεσία, ανέφερε ότι αυτό που οδήγησε σε συνεργασία όλους τους συλλόγους είναι η αγάπη. Το θέμα της παράστασης είναι ένα μικρό κοριτσάκι, που μεγαλώνει και ανακαλύπτει το χορό και το ρυθμό που έχει μέσα της, αλλά και τις διάφορες μορφές αγάπης στη ζωή της με κοινό παρονομαστή το χορό. Ο χορός, συνέχισε, συνδέεται με την αγάπη, οι Έλληνες χορεύουν σε κύκλο για να βλέπουν ο ένας τον άλλον και δημιουργήθηκε για την έκφραση συναισθημάτων, της αγάπης.
Ο κ. Ηλιόπουλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη Μαρία Λαδά, που επιμελήθηκε τη θεατρική χορογραφία.
«Ήταν μια πρόκληση η παράσταση», σημείωσε από την πλευρά της η Παναγιώτα Αντωνακοπούλου. Πρόσθεσε πως δεν είναι εύκολο να μεταφερθεί στο κοινό η αγάπη για την παράδοση, εκφράζοντας, ωστόσο, την ελπίδα πως θα επιτευχθεί και τα παιδιά που συμμετέχουν θα ανταμειφθούν μακροπρόθεσμα.
Το καλύτερο θα είναι, τόνισε, να μεταφερθεί αυτή η αγάπη στους θεατές και υποσχέθηκε πως όποιος παρακολουθήσει την παράσταση, θα φύγει με συναισθήματα χαράς και αφοσίωσης.                               
 
Συντελεστές παράστασης
Διδασκαλία – Επιμέλεια χορών: Νίκος Χιώτης | Τόνια Ηλιοπούλου, Κείμενα – Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Θεατρική χορογραφία: Μαρία Λαδά, Γραφιστική επιμέλεια έντυπου και ηλεκτρονικού υλικού: Φίλιππος Στασινόπουλος, Επιμέλεια trailer: Αρέτα Κατσούλα | Δημήτρης Μπουρολιάς, Φορεσιές: Άγγελος Θεοδοσίου | Νίκος Σωτηρίου, Θεατρικά κοστούμια: Άννα Μαρία, Φωτισμός – Ήχος: Χρήστος Κουτσαϊμάνης, Ορχήστρα – τραγούδι: Παναγιώτης Μάλαμας | Αγγελική Χιώτη, κλαρίνο – γκάιντα: Νίκος Παπαηλίας, βιολί: Θανάσης Μούρλας, λαούτο: Κυριάκος Μαρκόγιαννης, σαντούρι: Χρήστος Λαδάς, κρουστά: Γιώργος Κλάδης.
Ηθοποιοί (με σειρά εμφάνισης): Καλλιρρόη Βίγκου, Τζωρτζίνα Δημητρακοπούλου, Αναστασία Μπουλούμπαση, Μαρινίκη Καραδήμα, Ευτυχία Μιχαλοπούλου, Παν. Ηλιόπουλος. Ηχογράφηση: Γιώργος Κλείδωνας 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου