Εκδήλωση ενάντια στην υδρόλυση των Χημικών της Συρίας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

Εκδήλωση ενάντια στην υδρόλυση των Χημικών της Συρίας στην Καλαμάτα (φωτογραφίες)

1 λίτρο χημικών μπορεί να θανατώσει 100.000 ανθρώπους, κατά τον Β. Πισσία
Με μουσικές από τη Μεσόγειο, με πρωταγωνιστικό ρόλο αυτές από την Ελλάδα, φορείς και πολίτες της Καλαμάτας έδωσαν το βράδυ της Παρασκευής το «παρών», κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης στο λιμάνι της μεσσηνιακής πρωτεύουσας, προκειμένου να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους στην επικείμενη καταστροφή των χημικών της Συρίας στα ανοιχτά του κόλπου της Σύρτης, νότια της Πελοποννήσου και νοτιοδυτικά της Κρήτης.
Η συγκεκριμένη ήταν η πρώτη μιας σειράς εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν, προκειμένου να εκφραστεί η έντονη διαμαρτυρία των Μεσσηνίων σε αυτό το ενδεχόμενο.
Χαιρετισμούς απηύθυναν εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής Τριφυλίας ο Ηλίας Μπουντουβάς και εκ μέρους του Περιβαλλοντικού Πολιτιστικού Ομίλου Μάνης «Περίπολο Μάνης» ο Κων. Τενεκετζής.
Το σημαντικό κίνδυνο που μπορεί να προκληθεί από τυχόν ατύχημα κατέθεσε με δηλώσεις του ο καθηγητής- διδάκτωρ διαχείρισης υδάτινων πόρων, Βαγγέλης Πισσίας, λέγοντας πως 1 λίτρο χημικών μπορεί να θανατώσει 100.000 ανθρώπους.  
 
Μεγάλος ο βαθμός επικινδυνότητας
Ο κ. Πισσίας ανέφερε πως αποφασίστηκε ένα έγκλημα που θέτει σε κίνδυνο τα οικοσυστήματα της Μεσογείου και, κατ’ επέκταση, την οικονομική και κοινωνική ζωή των παράκτιων περιοχών της Ελλάδας.
«Το εγχείρημα», συνέχισε, «γίνεται για πρώτη φορά στη θάλασσα με μια μέθοδο λιγότερο γνωστή και λιγότερο δοκιμασμένη σε σχέση με εκείνες που χρησιμοποιούν χώρες που υποστηρίζουν το πρόγραμμα (Αμερικανοί, Γάλλοι, Γερμανοί), που παράγουν και χρησιμοποιούν χημικά όπλα, οι οποίες φέρουν ακέραιη ευθύνη για την παρουσία των χημικών όπλων στο συριακό έδαφος.
Θα έπρεπε βάσει των διεθνών συνθηκών να τα καταστρέψουν στις χώρες τους με τις μεθόδους που εκείνες χρησιμοποιούν (τα χημικά της Συρίας). Όμως, όλοι συμφώνησαν, με ένα πιλοτικό πρόγραμμα, να τα καταστρέψουν ανοιχτά της Μεσογείου. Αυτό πρέπει να αποτραπεί με κάθε θυσία. Δε θέλουμε να ανησυχήσουμε τους Έλληνες πολίτες στην καρδιά του καλοκαιριού, που πρέπει να συνεχίσουν τη ζωή τους. Όμως, δεν μπορούμε να το υποσχεθούμε, όσο η ελληνική κυβέρνηση που γνωρίζει τι πρόκειται να γίνει, δια στόματος του κ. Βενιζέλου, αναγνωρίζει την ανησυχία του και παράλληλα σπεύδει να πει ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε. Δεν έχουμε μια κυβέρνηση με σθένος, που να λαμβάνει υπόψη της ότι απειλούνται η οικονομία και ο τουρισμός. Από τη δική της ολιγωρία, ανευθυνότητα και  ανυπαρξία η Ελλάδα θίγεται περισσότερο από κάθε άλλη χώρα της Μεσογείου. Η κυβέρνηση θα πρέπει να πει ένα απλό όχι. Κανείς δεν έχει να κερδίσει κάτι από αυτό. Εμείς, εδώ, πρέπει με τις δικές μας δυνάμεις να προσπαθήσουμε να διαμαρτυρηθούμε έντονα για να αναγκάσουμε την κυβέρνηση να πάρει θέση και να κλιμακώσουμε τον αγώνα μας, αν (η κυβέρνηση) δεν πράξει το καθήκον της, να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη. Είμαστε αποφασισμένοι αν δε φτάσουν οι κινητοποιήσεις στη στεριά, να συνεχίσουμε με κινητοποιήσεις στη θάλασσα. Ήδη υπάρχουν πλοία έτοιμα να πάνε απλούς πολίτες στο σημείο που έχει επιλεγεί για την καταστροφή των χημικών, και να τους πληροφορήσουμε ότι θα πρέπει να τα μαζέψουν, να φύγουν και να αφήσουν τη Μεσόγειο να συνεχίσει την ιστορία της».
Ερωτηθείς για το βαθμό επικινδυνότητας, απάντησε: «Είναι υψηλός και αναγνωρίζεται από τους ίδιους τους συντελεστές του εγχειρήματος. Όταν ρωτούνται αν είναι αδύνατο να συμβεί ατύχημα, απαντούν πως είναι “σχεδόν αδύνατο”. Αυτό σημαίνει πως από μια οποιαδήποτε αστοχία που μπορεί να υπάρξει, από ένα λίτρο τέτοιων όπλων, μπορούν να θανατωθούν 100.000 άτομα. Η οποιαδήποτε διαρροή στη θάλασσα ή η αέριος διαρροή, απειλεί τα οικοσυστήματα. Αυτές οι τοξικές ουσίες δημιουργούν μεταλλάξεις, που με τη σειρά τους θα επηρεάσουν τη διατροφική αλυσίδα με άμεσες επιπτώσεις στην υγεία των ανθρώπων. Πρέπει πάση θυσία να αποτρέψουμε το εγχείρημα. Οι Γάλλοι εξουδετερώνουν τα χημικά όπλα στο έδαφος. Χρησιμοποιούν άλλες παλαιότερες μεθόδους (πυρόλυση) και εφαρμόζουν πρόγραμμα διάρκειας επτά ετών. Με την εν πλω μέθοδο της υδρόλυσης, που έχει όλους τους κινδύνους όταν υπάρχουν αβέβαιες καιρικές συνθήκες, θέλουν να τελειώσουν την επεξεργασία μέσα σε δυο μήνες. Γιατί δε βάζουν και οι άλλες χώρες τα δικά τους χημικά εν πλω και επέλεξαν για τα χημικά της Συρίας μόνο τη Μεσόγειο για να πειραματιστούν;
Να τους αποτρέψουμε με όποια μέσα διαθέτουμε, να αποτρέψουμε αυτή την ταπείνωση που επιχειρείται να συντελεστεί. Αν τους αφήσουμε να το κάνουν τώρα, θα το επαναλάβουν και η Μεσόγειος θα χάσει την ιστορική, κοινωνική και οικονομική της σημασία, και θα μετατραπεί σε οικονομικό χώρο».
 
«Να αποτρέψουμε το καταστροφικό σχέδιο» 
Ο βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Πετράκος, ανέφερε πως «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι οι Μεσσήνιοι ότι η σωτηρία της Μεσογείου βρίσκεται στη δράση του καθενός χωριστά και όλων μαζί. Πρέπει να δράσουμε δυνατά και δυναμικά, προκειμένου να αποτραπεί το καταστροφικό αυτό σενάριο, έχει ευθύνη η κυβέρνηση, μα πάνω από όλα έχουμε κι εμείς ευθύνη να μην την αφήσουμε (την κυβέρνηση) να υλοποιήσει αυτό το καταστροφικό σχέδιο».     
Εκ μέρους της «Πελοπόννησος Οικολογική», η Δήμητρα Λυμπεροπούλου χαιρέτισε την εκδήλωση και δήλωσε πως βρίσκεται στο πλευρό του συντονιστικού οργάνου που τη διοργάνωσε. Πρόσθεσε δε, πως «θα δώσουμε πολύ δυνατά το μήνυμα και από την Καλαμάτα και από την Πελοπόννησο. Πάμε γερά, γιατί μπροστά μας έχουμε πολύ δύσκολα πράγματα να αντιμετωπίσουμε».  
 
Ψήφισμα
Την ίδια ώρα ακουγόταν από τη μικροφωνική εγκατάσταση το ψήφισμα που υιοθέτησαν πολίτες και φορείς σε πρόσφατη συγκέντρωσή τους στις αρχές της εβδομάδας και εκφράζει τη διαμαρτυρία τους στην εξουδετέρωση των χημικών όπλων της Συρίας στη Μεσόγειο.
Σε αυτό επισημαίνονταν, μεταξύ άλλων, πως «πιστεύουμε ότι μπορούν να εξευρεθούν ορθολογικότερες λύσεις στο σοβαρό πρόβλημα της καταστροφής των χημικών όπλων, όπως η διάθεση των προϊόντων της εξουδετέρωσης σε επίγειες ειδικές εγκαταστάσεις στις χώρες παραγωγούς χημικών, που έχουν τις υποδομές και την τεχνογνωσία ενώ πρέπει να απαγορευτεί η παραγωγή και η χρήση τους παντού στον πλανήτη και από οποιονδήποτε, και πρέπει να πληρώσουν εκείνοι που τα παράγουν και το κόστος της καταστροφής τους» .

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου
Φωτό: Στασινός Μουτσούλας, Χ.Χ.