Κ. Μαργέλης: «Το Πρωτοδικείο και το Ειρηνοδικείο χρειάζονται ενίσχυση»

Κ. Μαργέλης: «Το Πρωτοδικείο και  το Ειρηνοδικείο χρειάζονται ενίσχυση»

Παρεμβάσεις προς το υπουργείο Δικαιοσύνης και κάθε αρμόδια αρχή έχει κάνει ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας για την επαρκή στελέχωση του Ειρηνοδικείου και του Πρωτοδικείου Καλαμάτας, όπως και για τη βελτίωση εξυπηρέτησης των πολιτών και των δικηγόρων.
Αυτό τόνισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Κώστας Μαργέλης σχετικά με το προχθεσινό δημοσίευμα του «Θ» για τα προβλήματα που δημιουργούνται στο Ειρηνοδικείο από την έλλειψη προσωπικού.
Ιδιαίτερα στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας, μετά τη συγχώνευσή του με τα Ειρηνοδικεία Παμίσου και Οιχαλίας και την επιφόρτισή του με νέες αρμοδιότητες από το Πρωτοδικείο, έχει διπλασιασθεί ο όγκος εργασίας.
Μάλιστα, πριν από τη συγχώνευση το Ειρηνοδικείο Καλαμάτας διέθετε επτά γραμματείς και τώρα υπηρετούν μόλις πέντε, με επτά κενά θέσεων.
 
Παρεμβάσεις
Το πρόβλημα έχει γίνει εντονότερο τις τελευταίες ημέρες, καθώς, όπως τονίζουν οι υπάλληλοι, έχουν αυξηθεί οι καταθέσεις αιτήσεων από πολίτες για φορολογική χρήση, τις οποίες, δυστυχώς, δεν μπορούν να δώσουν αυθημερόν.
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου επισήμανε ότι η μη επάρκεια προσωπικού στο Πρωτοδικείο και στο Ειρηνοδικείο Καλαμάτας είναι το σοβαρότερο πρόβλημα στις δικαστικές υπηρεσίες της Καλαμάτας: «Οι υπάλληλοι καταβάλλουν καθημερινώς τιτάνιες προσπάθειες για να μπορέσουν να εξυπηρετήσουν και τους πολίτες και τους δικηγόρους.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Καλαμάτας είναι από καιρό ενημερωμένος για το θέμα αυτό. Έχει στείλει επιστολές και στο υπουργείο Δικαιοσύνης και στις προϊστάμενες αρχές, εντοπίζοντας το πρόβλημα και τη δυσλειτουργία που παρατηρείται. Πρέπει οπωσδήποτε να έρθει προσωπικό στα δικαστήρια Καλαμάτας».
 
Ασκούμενοι δικηγόροι
Μάλιστα, ο κ. Μαργέλης πρόσθεσε ότι για το λόγο αυτό μέρος της πρακτικής τους οι ασκούμενοι δικηγόροι το κάνουν στα δικαστήρια: «Στο πλαίσιο αυτό, ο Δικηγορικός Σύλλογος επιδιώκει πάντα οι ασκούμενοι δικηγόροι που επιθυμούν, να κάνουν ένα μέρος της άσκησής τους στα δικαστήρια. Τους τοποθετούμε κυρίως στο Ειρηνοδικείο, γιατί αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα που έχουν οι δικαστικοί υπάλληλοι και σε δεύτερο βαθμό στο Πρωτοδικείο, αλλά, δυστυχώς, και πάλι δεν επαρκούν για να εξυπηρετηθεί ο κόσμος».

Της Βίκυς Βετουλάκη