Στα «μαλακά» ο 44χρονος που εξαπατούσε φαρμακοποιούς και γιατρούς

Στα «μαλακά» ο 44χρονος που εξαπατούσε φαρμακοποιούς και γιατρούς

ΕΚΛΕΒΕ ΚΟΥΠΟΝΙΑ ΦΑΡΜΑΚΩΝ ΚΑΙ ΕΙΣΕΠΡΑΤΤΕ ΤΟ ΑΝΤΙΤΙΜΟ
Φτηνά τη γλύτωσε ένας 44χρονος ο οποίος έκλεβε τις ταινίες γνησιότητας (κουπόνια) από φάρμακα και, με τη χρήση βιβλιαρίων υγείας που είχε αποσπάσει, εξαπατούσε γιατρούς και φαρμακοποιούς και εισέπραττε το αντίτιμο.
Χθες κάθισε στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων και απολογήθηκε για τις πράξεις του, τις οποίες παραδέχθηκε.
Το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο, αναγνωρίζοντάς του όμως τα ελαφρυντικά των μη ταπεινών αιτίων και ότι συμπεριφέρθηκε καλά μετά την πράξη. Του επέβαλε ποινή φυλάκισης 4 ετών, εξαγοράσιμη προς 5 ευρώ και με την έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη.
 
Έξυπνο κόλπο
Για διάστημα περίπου 6-7 μηνών ο 44χρονος πήγαινε σε φαρμακεία και ζητούσε συγκεκριμένα φάρμακα που γνώριζε ότι είναι ακριβά. Η Αστυνομία κατέγραψε 13 τέτοιες περιπτώσεις. Εκμεταλλευόμενος στιγμιαία την ενασχόληση του φαρμακοποιού αποσπούσε τα αυτοκόλλητα κουπόνια, τα οποία είναι επικολλημένα στις συσκευασίες των φαρμάκων. Στη συνέχεια, πήγαινε σε νοσοκομείο και επικαλούμενος την ιδιότητα νοσοκόμου, ζητούσε και έπαιρνε τα βιβλιάρια υγείας από νοσηλευόμενους ασθενείς. Ακολούθως, πήγαινε σε γιατρούς, με ειδικότητα που θα μπορούσαν να συνταγογραφήσουν τα φάρμακα που αντιστοιχούσαν στα κουπόνια και ζητούσε να του τα χορηγήσουν, μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης του ΕΟΠΥΥ.
Στους γιατρούς παρουσίαζε τα κλεμμένα βιβλιάρια και ισχυριζόταν ότι ανήκαν σε συγγενικά του πρόσωπα, τα οποία ήταν κατάκοιτα. Ζητούσε να του γράψουν φάρμακα για τον άρρωστο συγγενή, και με την προοπτική ότι την επόμενη ημέρα θα πήγαιναν για κατ’ οίκον επίσκεψη.
Με το κουπόνι και την ηλεκτρονική συνταγογράφηση πήγαινε εκ νέου σε άλλα φαρμακεία και, αφού ισχυριζόταν πως είχε αγοράσει τα φάρμακα λίγες ημέρες πριν, τους έπειθε να του παραδώσουν το αντίτιμο αγοράς.
Βιβλιάρια είχε αφαιρέσει από τα Νοσοκομεία Κορίνθου, Ναυπλίου και Τρίπολης, ενώ είχε εξαπατήσει πέντε φαρμακοποιούς και τέσσερις γιατρούς σε Αχαΐα, Λακωνία, Μεσσηνία και Ηλεία.
 
Γνώριζε τα φάρμακα
Φαρμακοποιοί που κατέθεσαν είπαν πως είχαν καταγραφεί τέτοια περιστατικά σε φαρμακεία της Μεσσηνίας και ο σύλλογός τους, τους είχε ενημερώσει να είναι προσεκτικοί. Μάλιστα, φαρμακοποιός είπε πως όταν πήγε ο 44χρονος, διαπίστωσε από τη μηχανογράφηση ότι δεν του είχε πουλήσει ποτέ φάρμακο και άμεσα ενημέρωσε την Ασφάλεια.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του δικαστηρίου χαρακτήρισε τον 44χρονο πολύ ικανό, και έξυπνο το τέχνασμα που εφηύρε. Φαρμακοποιός δε που κατέθεσε, ανέφερε πως εντυπωσιάσθηκε από τις γνώσεις του κατηγορουμένου για τα φάρμακα.
Επίσης, καρδιολόγος κατέθεσε ότι ο 44χρονος παρουσιάσθηκε στο ιατρείο της, λέγοντάς της ότι ο θείος του είναι κατάκοιτος και θέλει την επόμενη ημέρα να τον επισκεφθεί και να τον εξετάσει. Συμφώνησαν, όμως ο 44χρονος ζήτησε τη συνταγογράφηση ορισμένων φαρμάκων. Η γιατρός τα έγραψε, αλλά την επόμενη ημέρα το τηλέφωνο που της είχε δώσει ήταν εκτός λειτουργίας. Το τι συνέβαινε, το διαπίστωσε, όταν ειδοποιήθηκε από τον ελεγκτικό τους μηχανισμό ότι έχει συνταγογραφήσει φάρμακα σε κλεμμένο βιβλιάριο.
Ο 44χρονος στην απολογία του ζήτησε συγγνώμη για όσα έχει κάνει και δήλωσε μετανιωμένος. 

Της Βίκυς Βετουλάκη