Φυλακές στη Μεσσηνία ζήτησε ο Κώστας Μαργέλης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Φυλακές στη Μεσσηνία ζήτησε ο Κώστας Μαργέλης από τον Υπουργό Δικαιοσύνης

Κατά τη διάρκεια της γιορτής του Δικηγορικού Συλλόγου

Ανοιχτό είναι το θέμα κατά τον υπουργό Δικαιοσύνης

Ανοιχτό άφησε το θέμα της δημιουργίας φυλακών στη Μεσσηνία ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χ. Αθανασίου, κατά το χαιρετισμό που απηύθυνε στην εκδήλωση του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας με την ευκαιρία της προχθεσινής εορτής του Αγίου Πνεύματος.
Το αίτημα διατύπωσε ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαμάτας, Κ. Μαργέλης, κατά την παράθεση γεύματος τόσο στον κ. Αθανασίου όσο και στα ανώτατα και ανώτερα στελέχη του δικαστικού σώματος, που επίσης έδωσαν το «παρών» στην εκδήλωση.
Όπως είπε ο κ. Αθανασίου, «πράγματι η νομοθεσία προβλέπει ότι όπου υπάρχει έδρα Εφετείου γίνονται και φυλακές. Είναι ένα θέμα που συζητάμε. Υπάρχει θέμα με γειτονικό νομό (Αρκαδία), όπου υπάρχουν φυλακές. Είναι ένα θέμα ανοιχτό, δεν είμαι έτοιμος να πω τι θα γίνει, πάντως είναι ένα θέμα που συζητάμε».

Ομιλία Μαργέλη 
Νωρίτερα, ο κ. Μαργέλης είχε κάνει λόγο για στοχοποίηση του Δικηγορικού Σώματος, μέσω της προσπάθειας να δημιουργηθεί η εικόνα ενός επαγγέλματος, δήθεν, προνομιούχου, με ροπή τάχα στη φοροδιαφυγή και απροθυμία συμμετοχής στα δημόσια βάρη, αλλά και την εφαρμογή μέτρων, που θίγουν άμεσα την επιστημονική του φύση. Η προσπάθεια να μετατραπεί ο δικηγόρος σε έμπορο και φοροεισπράκτορα, για λογαριασμό του κράτους, τείνει να ανατρέψει κατακτήσεις ετών και να αλλοιώσει το θεσμό της Δικαιοσύνης.
Πρόσθεσε πως οι δικηγόροι της Καλαμάτας οφείλουν να καταστήσουν σαφές, προς κάθε κατεύθυνση, πως η Δημοκρατία δεν αντέχει περαιτέρω επιβάρυνσή της από συμφωνίες που προσβάλλουν κατάφωρα την ελληνική έννομη τάξη και ανατρέπουν κεκτημένα δικαιώματα ετών, ενώ σημείωσε ότι οι δικηγόροι βαδίζουν ένα δρόμο ανηφορικό, αγωνιζόμενοι για την ενίσχυση της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης και την αξιοπρεπή επαγγελματική τους επιβίωση. Δήλωσε δε, πως θα εξακολουθήσουν να είναι κοντά στον πολίτη, υπερασπίζοντας τα δικαιώματά του, από τις αυθαιρεσίες των παρανομούντων, όσο ισχυροί, και όπου και όποιοι κι αν αυτοί είναι.
Ο κ. Μαργέλης ζήτησε, επίσης, από τον υπουργό να προχωρήσει γρηγορότερα στη ψήφιση μόνο του νέου Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και ας καθυστερήσει χρονικά η ψήφιση του νέου Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Στο θέμα αυτό ο κ. Αθανασίου απάντησε, ανάμεσα σε άλλα, πως με την ευκαιρία της προεδρίας της χώρας μας στην Ε.Ε. αποκόμισε το συμπέρασμα ότι η ποιότητα της ελληνικής Δικαιοσύνης είναι πολύ υψηλή. Το αναγνώρισαν όλοι οι Ευρωπαίοι και οφείλεται σε όλους.