Ανοδική τάση για το «ελληνικό βιβλίο»


 “Στροφή” αναγνωστών στους έλληνες λογοτέχνες

Του Κώστα Γαζούλη

Ύστερα από μακρόχρονη αποστροφή των αναγνωστών, οι Έλληνες λογοτέχνες επανακάμπτουν, καθώς τα τελευταία δέκα χρόνια είναι ιδιαίτερα σημαντική η αύξηση στις πωλήσεις ελληνικών διηγημάτων και μυθιστορημάτων.
Η, δε, τεχνολογία και η εμφάνιση των e-book δεν επηρέασαν τις πωλήσεις βιβλίων, ενώ η κρίση μάλλον τις ωφέλησε, καθώς ο κόσμος επέλεξε να «σκεφτεί περισσότερο» και να εκτονωθεί διαβάζοντας.
Τα παραπάνω μας επιβεβαίωσαν και Καλαματιανοί βιβλιοπώλες:

Βιβλιοπωλείο Λυμπερόπουλος

Οι αναγνώστες προτιμούν τα ελληνικά «άρλεκιν»

Για την ανοδική τάση στις πωλήσεις βιβλίων, αλλά και την προτίμηση σε Έλληνες δημιουργούς, μας μίλησε ο Κώστας Λυμπερόπουλος. Οι ελκυστικές τιμές και η κρίση που έκλεισε τον κόσμο στο σπίτι είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, οι αιτίες αύξησης των πωλήσεων. Πρόσθεσε δε, ότι το καλοκαίρι και γενικότερα οι περίοδοι διακοπών αυξάνουν λίγο περισσότερο την ανάγνωση βιβλίων.
Όσο για αυτά που προτιμούν οι Έλληνες αναγνώστες, σύμφωνα με τον κ. Λυμπερόπουλο, είναι τύπου «άρλεκιν», που πέρα από δυο – τρεις ώρες διασκέδασης δεν προσφέρουν κάτι παραπάνω. Αντιθέτως, είναι μικρότερη η προτίμηση προς συγγραφείς των οποίων τα μυθιστορήματα μπορούν να «αφήσουν» πράγματα μετά την ανάγνωσή τους.
Κλείνοντας, σχολίασε ότι η τεχνολογία και η εμφάνιση των e-book δεν έχουν επηρεάσει την πώληση βιβλίων.

Βιβλιοπωλείο «Βιβλιόπολις»

Οι αναγνώστες επιλέγουν τα «βιβλία της ξαπλώστρας»

Την αύξηση της ζήτησης στο ελληνικό διήγημα και μυθιστόρημα διαπίστωσε και η Δήμητρα Δημοπούλου, ιδιοκτήτρια του «Βιβλιόπολις». Όπως μας είπε, οι γυναίκες, κυρίως, τα τελευταία χρόνια προτιμούσαν να διαβάζουν Ελληνίδες λογοτέχνιδες, ενώ πλέον και οι άνδρες αναγνώστες δείχνουν προτίμηση στους Έλληνες δημιουργούς, άνδρες και γυναίκες. Παράλληλα, σταθερή εμφανίζεται η ζήτηση προς το ξένο βιβλίο.
Το καλοκαίρι και τα Χριστούγεννα, κατά την ίδια, εμφανίζεται μεγαλύτερη κίνηση, καθώς ο Έλληνας έχει συνδυάσει το διάβασμα με την ξεκούραση, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στον υπόλοιπο κόσμο. Τα βιβλία, δε, που επιλέγει το ελληνικό κοινό αυτή την περίοδο είναι τα λεγόμενα «βιβλία της ξαπλώστρας».
Για την αύξηση των πωλήσεων των ελληνικών διηγημάτων, τόνισε ότι πολύ σημαντικό ρόλο έπαιξε η πτώση των τιμών από τους εκδοτικούς οίκους, ενώ για τα e-book διαπιστώνει ότι ακόμα δεν έχουν επηρεάσει τις πωλήσεις των εντύπων. Τα προτιμούν, κυρίως, όσοι ψωνίζουν αρκετά βιβλία για λόγους οικονομίας.
Κλείνοντας, παρατήρησε ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα μικρά παιδιά στρέφονται προς το διάβασμα μυθιστορημάτων.

Βιβλιοπωλείο Μακρής

Περισσότεροι Έλληνες συγγραφείς, πλουραλισμός στις επιλογές

Η εμφάνιση περισσότερων Ελλήνων λογοτεχνών και ο πλουραλισμός στις επιλογές των αναγνωστών είναι, για τον Λεωνίδα Μακρή, οι αιτίες της αύξησης που παρουσιάζει το ελληνικό διήγημα.
Σε αντίθεση με την αποστροφή που έδειχνε παλαιότερα το κοινό, πλέον οι νέοι και αρκετά αξιόλογοι συγγραφείς «κερδίζουν» το ενδιαφέρον των αναγνωστών.
Με τη σειρά του παρατήρησε ότι το καλοκαίρι εμφανίζεται αύξηση στις πωλήσεις, με τη μερίδα του λέοντος να έχουν τα βιβλία των «διακοπών», που είναι πιο ανάλαφρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι και το χειμώνα ο κόσμος διαβάζει αρκετά, καθώς κλείνεται για περισσότερη ώρα στο σπίτι.
Στον αντίποδα, η εμφάνιση της τεχνολογίας και των e-book δεν ανησυχεί τον κ. Μακρή. Όπως δηλώνει, πρόκειται για δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Εν κατακλείδι, τόνισε ότι, παρά την εμφάνιση της τεχνολογίας, την κρίση κ.ο.κ., το «βιβλίο» κρατά μια σταθερή ανοδική τάση, καθώς «κουβαλά» και μια ιστορία χιλιάδων ετών…

Βιβλιοπωλείο Παπαχρήστου

Σαφής η προτίμηση στο ελληνικό βιβλίο

Τα λεγόμενα των συναδέλφων της επιβεβαίωσε και η Βενέτα Παπαχρήστου, μιλώντας για σαφή προτίμηση του κοινού στα ελληνικά διηγήματα, ενώ επισήμανε ότι ο κόσμος διαλέγει το «ελαφρύ βιβλίο». Πρόσθεσε, βέβαια, ότι η κρίση έχει επηρεάσει ως ένα βαθμό την αγοραστική δυνατότητα των αναγνωστών, ενώ όλοι πλέον αναζητούν καλύτερες τιμές.
Αυτή την περίοδο, σύμφωνα με την κα Παπαχρήστου, οι Έλληνες αναγνώστες προτιμούν ιστορικά διηγήματα, καθώς και «ρομάντζα», για να διαβάσουν στις διακοπές τους.
Για τα ηλεκτρονικά βιβλία, τέλος, επισήμανε πως δεν έχουν επηρεάσει σε σημαντικό βαθμό τις πωλήσεις των εντύπων. Αυτοί που διαβάζουν μέσω e-book, είναι κυρίως αναγνώστες που ούτως ή άλλως αγοράζουν αρκετά βιβλία, οπότε για λόγους οικονομίας επιλέγουν και την τεχνολογία…