45 Μεσσήνιοι πέρασαν την πόρτα του εισαγγελέα για χρέη άνω των 20 εκ. ευρώ


ΤΕΛΟΣ ΣΤΙΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΔΥΝΑΤΟΥΣ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Της Βίκυς Βετουλάκη

Σαράντα πέντε Μεσσήνιοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν οδηγηθεί τα τρία τελευταία χρόνια με χειροπέδες στον οικείο εισαγγελέα, για οφειλές στην εφορία που συνολικά ξεπερνούν τα 20 εκατομμύρια ευρώ.
Ο κατάλογος, δε, του οικονομικού εισαγγελέα, με εντολή για σύλληψη οφειλετών του Δημοσίου, έχει αρκετά ακόμα ονόματα από τη Μεσσηνία, τα οποία όμως φαίνεται πως τουλάχιστον θα γλυτώσουν τη σύλληψη. Κι αυτό, γιατί νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί το Σεπτέμβριο στη Βουλή, όπως αποκάλυψε χθες η εφημερίδα «Τα Νέα», θα αλλάξει τις ποινικές κυρώσεις για το εν λόγω αδίκημα. Πλέον δε θα ακολουθείται η διαδικασία του αυτοφώρου. Ωστόσο, οι οφειλέτες δε θα γλυτώσουν τις κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων.

Πάνω από 20 εκ. ευρώ
Το 2012 οδηγήθηκαν με χειροπέδες στον εισαγγελέα, για χρέη στο Δημόσιο και για μη καταβολή του ΦΠΑ, 10 Μεσσήνιοι. Ολόκληρο το 2013 και το 2014, μέχρι σήμερα, για τους ίδιους λόγους φόρεσαν χειροπέδες άλλοι 35 επιχειρηματίες και επαγγελματίες.
Οι 45 αυτοί Μεσσήνιοι χρωστούν πάνω από 20.000.000 ευρώ, με τη μεγαλύτερη οφειλή να είναι εκείνη ενός 76χρονου, που άγγιζε τα 10.357.550 ευρώ. Οδηγήθηκαν, δε, στο αυτόφωρο, προκειμένου να δικασθούν, όπου το σύνηθες ήταν να εξασφαλίζουν αναβολή, προκειμένου να διευθετήσουν τις οικονομικές τους εκκρεμότητες.
Έτσι, η επόμενη πόρτα που περνούσαν ήταν εκείνη της εφορίας. Σύμφωνα και με τη ΔΟΥ Καλαμάτας, στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι οφειλέτες που συνελήφθησαν προχώρησαν σε ρύθμιση των οφειλών τους, για να πάψει η ποινική δίωξη εναντίον τους.

Τέλος το αυτόφωρο
Σε ό,τι αφορά την αυτόφωρη διαδικασία, φαίνεται πως από το Σεπτέμβριο θα αλλάξει η σχετική διάταξη νόμου που υπέγραψε ο μόλις 2 μηνών υπουργός Οικονομικών Γεώργιος Αγαπητός, της οικουμενικής κυβέρνησης του Ξ. Ζολώτα το 1990. Είναι η διάταξη που αποτελεί έναν από τους σύγχρονους εφιάλτες των φορολογουμένων με ληξιπρόθεσμα χρέη, καθώς προβλέπει ποινικές κυρώσεις, με αυτόφωρο και φυλακή, για όσους έχουν καθυστερήσει πάνω από δύο μήνες να πληρώσουν φορολογικές οφειλές ή δεν έχουν πληρώσει τρεις συνεχόμενες δόσεις χρεών τους στην εφορία.
Σύμφωνα και με το δημοσίευμα των «Νέων», το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει να κάνει το νόμο ακόμα αυστηρότερο για τους «καραμπινάτους» φοροφυγάδες, αλλά με διαφορετική αντιμετώπιση για τους οικονομικά αδύναμους.
Το θέμα αποτελεί συναρμοδιότητα των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης και η διευθέτησή του θα περιληφθεί σε νομοσχέδιο το οποίο σχεδιάζεται να κατατεθεί στη Βουλή το Σεπτέμβριο. Περιθώριο αναβολών δεν υπάρχει, καθώς αποτελεί μία από τις μνημονιακές δεσμεύσεις και η τρόικα πιέζει για ριζικό επανακαθορισμό των ποινών από τις μικρές φορολογικές παραβάσεις έως τα εγκλήματα φοροδιαφυγής.
Αν δεν υπάρξουν αλλαγές, καθώς πλήρης συμφωνία με την τρόικα ακόμα δεν έχει επέλθει, από τον επόμενο μήνα όσοι χρωστούν στην εφορία, χωρίς όμως να βαρύνονται με πράξεις φοροδιαφυγής, θα μπορούν να κοιμούνται ήσυχοι ως προς το ενδεχόμενο σύλληψής τους. Θα συνεχίσουν, βέβαια, να απειλούνται με κατασχέσεις κινητών και ακίνητων περιουσιακών στοιχείων τους (με βάση τις νέες διατάξεις για το ακατάσχετο των 1.500 ευρώ μισθών, συντάξεων ή ενός καταθετικού λογαριασμού), αλλά δε θα κινδυνεύουν με αυτόφωρο.
Τώρα, οι ποινές φυλάκισης αρχίζουν από τα χαμηλά και αντιμέτωπος με τις χειροπέδες είναι οποιοσδήποτε έχει ληξιπρόθεσμα χρέη πάνω από 3.000 ευρώ. Ποσό που στις ημέρες μας μπορεί να οφείλει οποιοσδήποτε φορολογούμενος.
Έτσι, το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται προς την κατάργηση του αυτοφώρου για όσους διέπραξαν το αδίκημα αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν εξαιτίας οικονομικής αδυναμίας.