Διεθνές κύκλωμα διακίνησης μεταναστών εξάρθρωσε η Ασφάλεια Καλαμάτας


Με κεντρικά “γραφεία” στην Κωνσταντινούπολη και “υποκαταστήματα” σε Σμύρνη – Αθήνα

Της Βίκυς Βετουλάκη
 
Ένα παράνομο «Υπουργείο Εξωτερικών», που εξέδιδε πλαστά έγγραφα μεταναστών για να φύγουν από την Ελλάδα, ανακάλυψε η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας πίσω από τη βιτρίνα της- δήθεν- «αποθήκης ρούχων» στην περιοχή του Αγίου Παντελεήμονα, στην οδό Αχαρνών στην Αθήνα.
Σημειώνοντας μια τεράστια επιτυχία, η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Καλαμάτας κατάφερε να εξαρθρώσει διεθνές κύκλωμα που εκμεταλλευόταν αλλοδαπούς που ήθελαν να φύγουν από την Ελλάδα. Ένα κύκλωμα με τη βασική έδρα των «γραφείων» στην Κωνσταντινούπολη και υποκαταστήματα σε Σμύρνη και Αθήνα. Ανάλογα με το ποσό που πλήρωνε ο κάθε παράνομος μετανάστης, το «γραφείο» κανόνιζε τη μεταφορά του στην ευρωπαϊκή χώρα που ήθελε, με πλοίο, φορτηγό, αεροπλάνο ή όποιο άλλο πρόσφορο μέσο.
Ήδη έχουν γίνει επτά συλλήψεις (έξι Σύρων ηλικίας 20, 24, 24, 42, 30 και 40 ετών και ενός 35χρονου Ρουμάνου), τρεις εκ των οποίων κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραπέμπονται στον ανακριτή για να απολογηθούν. Δύο συλλήψεις έγιναν στη Μεσσηνία και πέντε στην Αθήνα. Αναζητείται άλλο ένα άτομο και αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης.
 
Διεθνές κύκλωμα
Όλα ξεκίνησαν την Κυριακή, με άλλες δύο συλλήψεις στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας με πλαστά έγγραφα. Οι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Καλαμάτας διαπίστωσαν ότι ο 24χρονος Σύρος που ετοιμαζόταν να επιβιβαστεί σε πτήση από το αεροδρόμιο με προορισμό το Μόναχο Γερμανίας είχε πλαστά ρουμάνικα έγγραφα.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τον 24χρονο Σύρο, αλλά και τον 35χρονο Ρουμάνο που τον συνόδευε. Όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ήταν αυτός που τον είχε προμηθεύσει με τα πλαστά έγγραφα και τον είχε συνοδεύσει από την Αθήνα στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας.
Οι αστυνομικοί κατάφεραν να αποσπάσουν πληροφορίες και να αρχίσουν να ξετυλίγουν ένα τεράστιο κουβάρι, που ούτε οι ίδιοι δεν πίστευαν πόσο μακρύ είναι.
Χωρίς καθυστερήσεις οργανώθηκε επιχείρηση και κλιμάκιο της Υποδιεύθυνσης από την Καλαμάτα μετέβη στην Αθήνα, στην Αχαρνών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας της Διεύθυνσης Ασφαλείας Αττικής.
 
Απίστευτες σκηνές
Στην Αχαρνών, κοντά στον Άγιο Παντελεήμονα, εντόπισαν το ημιυπόγειο κατάστημα, το οποίο «μοστραριζόταν» ως αποθήκη ρούχων. Οι αστυνομικοί μπήκαν στο εσωτερικό, όπου δε διαπίστωσαν κάτι περίεργο. Όταν, όμως, κινήθηκαν στο βάθος και πέρασαν πίσω από διαχωριστικό, έμειναν με το στόμα ανοικτό! Εκεί, βρέθηκαν μπροστά σε γραφεία, με «υπαλλήλους» να εργάζονται πυρετωδώς, δηλαδή σε ένα μίνι παράνομο «Υπουργείο Εξωτερικών».
Στο χώρο βρίσκονταν δύο Σύροι που εργάζονταν ως «υπάλληλοι» του γραφείου, ενώ πέντε αλλοδαποί περίμεναν να παραλάβουν ή να αναθέσουν στο «γραφείο» την έκδοση πλαστών εγγράφων (διαβατηρίων, ταυτοτήτων, κ.λπ.).
Στη θέα των αστυνομικών εξελίχθηκαν σκηνές απείρου κάλλους. Άλλοι προσπαθούσαν να κρύψουν τα κινητά τηλέφωνα, άλλοι σημειώσεις και έγγραφα που υπήρχαν στο χώρο και άλλοι να «εξαφανίσουν» δεσμίδες με χαρτονομίσματα.
Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τους δύο Σύρους «υπαλλήλους» κι άλλους τρεις Σύρους που ήταν «πελάτες».
Στο χώρο οι αστυνομικοί βρήκαν πλήθος εγγράφων, καθώς και 35.915 ευρώ και 26 δολάρια ΗΠΑ, δελτίο ταυτότητας κυπριακών και σουηδικών Αρχών, άδεια ικανότητας οδηγήσεως συριακών Αρχών και 8 κινητά τηλέφωνα.
Όπως διαπιστώθηκε, το «κεντρικό» γραφείο του διεθνούς κυκλώματος βρισκόταν στην Κωνσταντινούπολη και λειτουργούσε με Τουρκοσύρους, ενώ είχε «υποκαταστήματα»  σε Σμύρνη και Αθήνα. Για την υπόθεση ενημερώθηκαν οι τούρκικες Αρχές, οι οποίες προχώρησαν σε έρευνες σε Κωνσταντινούπολη και Σμύρνη.
Τα χρήματα που εισέπραττε το «γραφείο» για την παράνομη μεταφορά των μεταναστών ήταν ανάλογα του ποσού που μπορούσε να διαθέσει ο ενδιαφερόμενος. Για παράδειγμα, ο Σύρος που συνελήφθη την Κυριακή στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας είχε πληρώσει 3.000 ευρώ για να του δώσουν πλαστά έγγραφα και να τον μεταφέρουν μέχρι εκεί.
 
Ψάχνουν το εκτυπωτήριο
Η Αστυνομία πιστεύει ότι οι διαστάσεις της υπόθεσης είναι τεράστιες, ενώ αναζητά και τον 58χρονο Σύρο ιδιοκτήτη της «αποθήκης ρούχων», ο οποίος δε βρισκόταν εκεί και αναμένεται να εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον του.
Παράλληλα, αναζητά το χώρο όπου γινόταν η πλαστογραφία και η εκτύπωση των πλαστών εγγράφων, καθώς στο χώρο εκείνο δεν υπήρχε τίποτα σχετικό.
Χθες οι επτά συλληφθέντες οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου.
Στους τρεις, τους δύο Σύρους που συνελήφθησαν να εργάζονται ως υπάλληλοι στην αποθήκη της οδού Αχαρνών και το Ρουμάνο που συνελήφθη στο αεροδρόμιο της Καλαμάτας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες κακουργηματικού χαρακτήρα. Πήραν προθεσμία για να απολογηθούν στον ανακριτή την Παρασκευή, ενώ ειδικότερα οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν, κατά περίπτωση, είναι: σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης, πλαστογραφία σε βαθμό κακουργήματος, διευκόλυνση της παράνομης εξόδου από τη χώρα μη νόμιμων μεταναστών κατ’ επάγγελμα, κατά συνήθεια και για κερδοσκοπία.
Δύο από τους συλληφθέντες Σύρους, που προφανώς βρέθηκαν στο χώρο, με πρόθεση να κανονίσουν τη φυγή τους και να «παραγγείλουν» πλαστά διαβατήρια, δεν προέκυψε κάτι και αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι άλλοι δύο Σύροι παραπέμφθηκαν για πλημμελήματα και αφέθηκαν ελεύθεροι.