Η κρίση έχει αυξήσει τα προβλήματα υγείας στη στοματική κοιλότητα


Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη στοματική υγεία και το σακχαρώδη διαβήτη, αλλά και τα αποτελέσματα των ετήσιων προληπτικών ελέγχων σε παιδιά στα Νηπιαγωγεία της Μεσσηνίας, έδωσαν χθες, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, η πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Γεωργία Θεοδωροπούλου, ο γραμματέας Κ. Νικολακέας και ο ταμίας Άγγ. Τσορφόλιας.
Όπως επισήμαναν, μεταξύ άλλων, λόγω της οικονομικής κρίσης υπάρχει θεαματική αύξηση προβλημάτων υγείας στη στοματική κοιλότητα στα μεσαία και χαμηλά στρώματα, καθώς ολοένα και λιγότεροι απευθύνονται στους οδοντογιατρούς, ενώ αρκετοί καταφεύγουν στο κοινωνικό ιατρείο – οδοντιατρείο.
Τα προβλήματα στη στοματική κοιλότητα, όπως προκύπτει από τους προληπτικούς ελέγχους στα Νηπιαγωγεία, είναι αυξημένα στην ύπαιθρο σε σχέση με την Καλαμάτα. Όμως και η Καλαμάτα είναι περιοχή πολλών «ταχυτήτων», αφού τα λιγότερα προβλήματα παρουσιάζονται στα παιδιά Νηπιαγωγείων του κέντρου και τα περισσότερα σε παιδιά Νηπιαγωγείων πιο απομακρυσμένων από το κέντρο.
 
Στοματική υγεία και διαβήτης
Όπως ανέφερε η κα Θεοδωροπούλου, με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας στις 12 Σεπτεμβρίου, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας συμμετέχει στον εορτασμό της, επικοινωνώντας το κεντρικό μήνυμα: «Στοματική Υγεία και Σακχαρώδης Διαβήτης»
Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι ένα σύνδρομο μη φυσιολογικού μεταβολισμού υδατανθράκων, λίπους και πρωτεΐνης που οδηγεί σε οξείες και χρόνιες επιπλοκές, εξαιτίας της απόλυτης ή σχετικής έλλειψης ινσουλίνης, και οι επιδράσεις του είναι πολύ μεγάλες στην καρδιά, τους νεφρούς, τα μάτια, το νευρικό σύστημα, αλλά και στη στοματική κοιλότητα. Έχει άμεση σχέση με τα νοσήματα της στοματικής κοιλότητας (ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, οδοντική τερηδόνα, δυσλειτουργία σιελογόνων αδένων, ασθένειες του στοματικού βλεννογόνου, στοματικές μολύνσεις και στοματοπροσωπικές αισθητηριακές διαταραχές), ενώ οι σακχαροδιαβητικοί ασθενείς συχνά υποφέρουν και από άλλες στοματικές παθήσεις, όπως διάφορες μυκητιασικές και άλλες λοιμώξεις, ξηροστομία, καυσαλγία, αλλά και μειωμένη ικανότητα επούλωσης τραυμάτων.
Σύμφωνα, δε, με το Παγκόσμιο Παρατηρητήριο Υγείας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο διαβήτης το 2012 προκάλεσε παγκοσμίως 1,5 εκατομμύρια θανάτους, 50% περισσότερους σε σχέση με το 2000, ενώ μόνο στην Ευρώπη υπάρχουν 60 εκατομμύρια διαβητικοί και στην Ελλάδα ο αριθμός τους ξεπερνά τα 500.000 άτομα. Τα στατιστικά δεδομένα δείχνουν πως ο αριθμός των σακχαροδιαβητικών ασθενών παγκοσμίως αυξάνεται δραματικά, ενώ ο ρόλος του οδοντιάτρου είναι η έγκαιρη διάγνωση του διαβήτη. Αν, δε, οι επισκέψεις στα οδοντιατρεία είναι τακτικές, μέσα από αυτές και το ιστορικό του ασθενούς ο οδοντίατρος μπορεί να τον παραπέμψει στους αρμόδιους γιατρούς και σε συνεργασία με αυτούς να φροντίσουν για τις επεμβάσεις στη στοματική κοιλότητα.
«Πρόληψη είναι οι τακτικές εξετάσεις για τη στοματική υγεία», σημείωσε η κα Θεοδωροπούλου, αφού μέσα από τη στοματική κοιλότητα μπορούν να διαγνωστούν πρώιμα περίπου 700 νοσήματα, μεταξύ των οποίων ο σακχαρώδης διαβήτης.
 
Εκδηλώσεις
Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Μεσσηνίας θα διοργανώσει σε συνεργασία με άλλους φορείς ημερίδα και ενημερωτικές εκδηλώσεις για όλους (κοινό και γιατρούς), ενώ, όπως αναφέρθηκε, επειδή ο Οκτώβριος είναι μήνας πρόληψης, θα γίνει και φέτος η καθιερωμένη εξέταση νηπίων.
 
Προληπτικός έλεγχος στα νηπιαγωγεία
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ταμίας του Συλλόγου, Άγγ. Τσορφόλιας, σημείωσε ότι, κυρίως, στις περιοχές εκτός της Καλαμάτας παρατηρούνται στα νήπια κατά 70-80% ουλίτιδες, πολυτερηδονισμοί και γενικότερα οδοντικά προβλήματα, για να προσθέσει πως στις οδηγίες που δίνονται ανταποκρίνονται περισσότερο όσοι βρίσκονται στην Καλαμάτα. Αντίθετα, στα χωριά η στοματική υγιεινή περνά σε δεύτερη μοίρα. 
Από την πλευρά του, ο κ. Νικολακέας σημείωσε πως ακόμη και στην Καλαμάτα υπάρχουν διαφορές από σχολείο σε σχολείο, που σχετίζονται με την οικονομική δυνατότητα και την ασφάλιση, προκειμένου να ακολουθηθεί η πρωτοβάθμια υγειονομική περίθαλψη. 

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου