Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων: Δεν απαγορεύτηκε επικοινωνία δικηγόρων με κρατούμενο


«Δεν απαγορεύτηκε η επικοινωνία των δικηγόρων με τον πελάτη τους». Αυτό τονίζει, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Μεσσηνίας, Γιάννης Αδαμόπουλος, σχετικά με την αναφορά που κατέθεσαν τρεις δικηγόροι, δύο από το Ναύπλιο και ένας από τη Σπάρτη, για τον τρόπο αντιμετώπισης δικηγόρων που θέλουν να επικοινωνήσουν με κρατούμενους –πελάτες τους στα κρατητήρια του Αστυνομικού Τμήματος Καλαμάτας.
Ο κ. Αδαμόπουλος επισήμανε πως μόνο ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος γνωρίζει το φάκελο κάθε κρατουμένου που γίνεται μεταγωγή από τις φυλακές και ορίζει τα μέτρα ασφαλείας που πρέπει να λαμβάνονται, ενώ επαναφέρει την αναγκαιότητα λειτουργίας στη Μεσσηνία του Τμήματος Μεταγωγών.
 
Στοιβαγμένοι κρατούμενοι
Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Κανελλόπουλος, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, από το Ναύπλιο, η Αφροδίτη Σαλαπατάρα, δικηγόρος Εφετείου Ναυπλίου και ο Νίκος Αλεξανδρόπουλος, δικηγόρος Πρωτοδικείου Σπάρτης, έχουν καταθέσει αναφορά προς κάθε αρμόδια αρχή, καθώς και τον πρόεδρο του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι δικηγόροι καταγγέλλουν ότι ο αξιωματικός υπηρεσίας των κρατητηρίων, με εντολή και του διοικητή του Α.Τ., τους αρνήθηκε συνάντηση με τον κρατούμενο – πελάτη τους σε χώρο μπροστά από τα κελιά, όπου υπάρχουν καρέκλες και ένα γραφείο, ενώ τους επέτρεψε να μιλήσουν μαζί του μόνο στο χώρο επισκεπτηρίου συγγενών.
Σύμφωνα με τους δικηγόρους, ο χώρος αυτός δεν πληροί τις στοιχειώδεις απαιτήσεις επικοινωνίας και προετοιμασίας κατηγορουμένου-κρατουμένου με το δικηγόρο του.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων σημείωσε ότι σε όλη την Ελλάδα ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι αστυνομικοί είναι η διαχείριση των κρατουμένων: «Έχουμε δει κρατουμένους ακόμα και σε μπαλκόνια στα Δωδεκάνησα. Πολλές φορές οι κρατούμενοι υπερβαίνουν κατά πολύ τον αριθμό που προβλέπεται να βρίσκεται στα κρατητήρια. Έχουμε δει ποινικούς κρατουμένους ή και για απέλαση να παραμένουν στα κρατητήρια και δύο και τρεις και τέσσερις μήνες. Πληροφορήθηκα την προηγούμενη εβδομάδα ότι κρατούμενος εξέτισε την 7μηνη ποινή του και αποφυλακίσθηκε από κρατητήρια της Θεσσαλονίκης. Ο νόμος προβλέπει ότι ποινικοί και όσοι είναι για απέλαση πρέπει άμεσα να πηγαίνουν σε φυλακές. Ο κρατούμενος, άλλωστε, πρέπει να προαυλίζεται και να τηρούνται ορισμένοι κανόνες, δεν μπορεί να είναι τόσους μήνες σε κρατητήρια».
 
«Δεν απαγορεύτηκε η επικοινωνία»
Σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο περιστατικό, είπε ότι έπειτα από ενημέρωση που είχε και από συναδέλφους του, δεν απαγορεύτηκε η επικοινωνία των δικηγόρων με τον πελάτη τους: «Δεν υπάρχει κανένα θέμα, από τη στιγμή που η επικοινωνία επιτράπηκε. Πρέπει να προσθέσω, όμως, ότι λόγω έλλειψης δύναμης και άλλων δυσκολιών, ένας αστυνομικός πρέπει να διαχειρισθεί και 50 και 60 άτομα ως κρατουμένους, με όποιες ιδιαιτερότητες μπορεί να έχει ο κάθε ένας από αυτούς. Ο αξιωματικός υπηρεσίας, επίσης, είναι αυτός που επιλαμβάνεται περιστατικών και διενεργεί προανάκριση. Όπως προβλέπει η δικονομία, η προανάκριση δεν πρέπει να διακόπτεται από τίποτα. Ακόμα, ο διοικητής παραλαμβάνει το φάκελο του κάθε κρατουμένου. Άρα, αυτός γνωρίζει τι πρέπει να γίνει σε κάθε περίπτωση και τι μέτρα ασφαλείας πρέπει να λάβει. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν απαγορεύτηκε η επικοινωνία των δικηγόρων με τον πελάτη τους».
Το περιστατικό, όμως, αυτό επαναφέρει στο προσκήνιο το θέμα λειτουργίας στην Καλαμάτα Τμήματος Μεταγωγών, το οποίο, δυστυχώς, ακόμα παραμένει στα χαρτιά.
Κατά τον κ. Αδαμόπουλο, όλοι οι φορείς πρέπει να ενδιαφερθούν για τη στελέχωση του Τμήματος, ώστε να λειτουργήσει και να λυθούν αρκετά προβλήματα.

Της Βίκυς Βετουλάκη