Απόδοση τιμής στον Γιάννη Χαραλαμπόπουλο από το Δήμο Καλαμάτας


Το Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας στην προχθεσινή του συνεδρίαση, ως ελάχιστη ένδειξη τιμής και σεβασμού, τήρησε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του Γιάννη Χαραλαμπόπουλου και εξέδωσε σχετικό ψήφισμα.
Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Αλλαγή», Θόδωρο Μπρεδήμα, και μεταξύ άλλων προβλέπει να δοθεί το όνομά του σε κεντρικό δρόμο της Καλαμάτας, αλλά και να επιδοθεί στην οικογένειά του.
Για τον πολιτικό και άνθρωπο Γιάννη Χαραλαμπόπουλο μίλησε ο δήμαρχος Παναγιώτης Νίκας, τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν από τους πολιτικούς που τίμησαν με την παρουσία τους το ελληνικό κοινοβούλιο, αλλά και ειδικότερα τη Μεσσηνία.
Μάλιστα, η συμβολή του, στην πλέον δύσκολη περίοδο της Καλαμάτας, μετά τους σεισμούς του 1986, ήταν σημαντική και ως υπουργός Εθνικής Άμυνας ήταν αυτός που παραχώρησε στο Δήμο το παλαιό στρατόπεδο του 9ου Συντάγματος Πεζικού, προκειμένου να εγκατασταθούν οι σχολές του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου.
Ο αείμνηστος Γιάννης Χαραλαμπόπουλος παραιτήθηκε από το Στρατό με το βαθμό του συνταγματάρχη (ΜΧ) και πολιτεύτηκε με την Ένωση Κέντρου στη Μεσσηνία, όπου εξελέγη βουλευτής το 1963 και το 1964. Καθ’ όλη τη διάρκεια της δικτατορίας (1967-1974) ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση συμμετέχοντας στη συλλογική ηγεσία της αντιστασιακής οργάνωσης ΕΚΔΑ (Εθνικό Κίνημα Δημοκρατικής Αντίστασης).
Το 1974 μαζί με τον Ανδρέα Παπανδρέου και άλλα στελέχη του κινήματος ίδρυσε το ΠΑΣΟΚ, του οποίου διετέλεσε κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος (1977-1981) και μέλος του Εκτελεστικού Γραφείου (1977-1985).
Ο Γιάννης Χαραλαμπόπουλος κατείχε το αξίωμα του υπουργού Εξωτερικών από το 1981 μέχρι το 1985, ήταν αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης από το 1985 μέχρι τον Ιούλιο 1989, ενώ από τον Απρίλιο του 1986 ως τον Ιούλιο του 1989 ήταν ταυτόχρονα και υπουργός Εθνικής Άμυνας.
Α.Π.