Ένταση ξανά στο Δ.Σ. Δυτικής Μάνης, αυτή τη φορά με αφορμή το νερό της «Γονάτσας»


Αποχώρησε ο Δ. Γιαννημάρας από τη συνεδρίαση

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Θα μπορούσε η συζήτηση για τη λήψη απόφασης για την άσκηση ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής από το Ειρηνοδικείο Δύμης να «ανάψει φωτιές» σε συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου; Στην περίπτωση που συνεδριάζει το Δ.Σ. Δυτικής Μάνης, ναι. Με αφορμή το συγκεκριμένο θέμα, έγινε μια έντονη συζήτηση, που είχε ως κατάληξη να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος από την αίθουσα ο τέως δήμαρχος Δ. Γιαννημάρας, αλλά και να προκύψει, όπως ειπώθηκε, πως το νερό από τη γεώτρηση στη «Γονάτσα» είναι ακατάλληλο για κατανάλωση.
Η συζήτηση ξεκίνησε με τον κ. Μαραμπέα να ανακοινώνει πως επιδόθηκε στο Δήμο απόφαση του Ειρηνοδικείου Δύμης για την έκδοση διαταγής πληρωμής από εταιρεία για αντικείμενα που αγοράστηκαν και παραλήφθηκαν στις 8 Μαΐου από το κατάστημά της, από τον τότε αντιδήμαρχο Χρ. Λυμπερέα, που εξουσιοδοτήθηκε προς τούτο από τον (τότε) δήμαρχο Δημ. Γιαννημάρα. Το συνολικό τίμημα ανέρχεται συνολικά σε 6.679,29 ευρώ (συμπεριλαμβανομένων των εξόδων μεταφοράς) και ζητείται η έντοκη καταβολή του από τις 9 Μαΐου 2014.
Ο κ. Μαραμπέας ανέφερε πως «τα υλικά αυτά που παραγγέλθηκαν από τον κ. Λυμπερέα χρησιμοποιήθηκαν για τη γνωστή γεώτρηση της “Γονάτσας”» και πρόσθεσε πως «στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι δεν υπάρχουν συμβάσεις και λοιπά», ενώ εισηγήθηκε το δικαίωμα της ανακοπής κατά της διαταγής πληρωμής.

Αντίθετες απόψεις
Ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας, Π. Μπασάκος, ζήτησε να προχωρήσει ο Δήμος σε ανακοπή πληρωμής και πρόσθεσε: «Τώρα φαίνεται τι παίχτηκε προεκλογικά και τι παιζόταν σε μια λειτουργία Δήμου. Δυστυχώς δικαιωνόμαστε όταν λέγαμε πως οι τιμητές της νομιμότητας μας έρχονται μέσω του δικαστηρίου […]. Ας αποφασίσει η Δικαιοσύνη ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι. Τουλάχιστον να έχουμε και εμείς ήσυχη τη συνείδησή μας, διότι κάποτε κυκλοφορούσανε “νον πέιπερ” για δήθεν οφειλές, όμως δικαστικές αποφάσεις με εντολές πληρωμών δεν είχαμε», ζητώντας ταυτόχρονα να παρουσιαστούν και τα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν, «για να δούμε πού πάει ο προϋπολογισμός του έτους 2014».
Ο τότε αντιδήμαρχος Χρ. Λυμπερέας ανέφερε πως η τότε Δημοτική Αρχή είχε ξεκινήσει από τη γεώτρηση στην Καστάνια και πρόσθεσε: «Γνωρίζετε τι έγινε με τις καταγγελίες που σταμάτησε η γεώτρηση και μετά την κάναμε στη Γονάτσα. Το νερό που βγάλαμε δεν είναι ακατάλληλο». Δήλωσε δε πως αν το νερό δεν είναι κατάλληλο προς πόση, όταν γίνει η νόμιμη άντληση, δε θα ξανασχοληθεί με τις δημοτικές εκλογές. Σε άλλο σημείο ανέφερε πως «όταν γίνει η άντληση, ελάτε να δείτε τι υλικά έχουμε βάλει… Το οικονομικό τμήμα του Δήμου είχε αναλάβει όλες τις διαδικασίες». Μάλιστα, επιτέθηκε κατά της σημερινής Δημοτικής Αρχής πως «στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση είχε γεμίσει όλη την πλευρά του Νεοχωρίου τρύπες, και μάλιστα απλήρωτες και τις πληρώσαμε εμείς», ενώ επιχείρησε να καταρρίψει τον ισχυρισμό πως επρόκειτο για προεκλογική φιέστα. «Δεν είναι δυνατόν να κατηγορηθεί η Δημοτική Αρχή επειδή έπραξε το καθήκον της μια εβδομάδα πριν από τις εκλογές», σχολίασε ο Αλέξ. Ρουτζούνης, ο οποίος σύστησε να μην υπάρχει βιασύνη, αναρωτώμενος τι θα κάνει ο δήμαρχος, που λέει τόσα, αν το νερό βγει κατάλληλο.
Ο αντιδήμαρχος Κων. Φωκέας ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, πως «το νερό εκ των αναλύσεων που προέκυψαν δεν είναι για ανθρώπινη χρήση. Έτσι λένε τα Αναλυτικά Εργαστήρια», διευκρινίζοντας πως ήταν κατανοητή η προμήθεια των συγκεκριμένων υλικών, που ήταν επείγουσα, αλλά δεν ακολουθήθηκαν οι απαιτούμενες διαδικασίες, και κατέληξε λέγοντας πως μπορεί στην προηγούμενη θητεία της η σημερινή Δημοτική Αρχή να έκανε πολλές γεωτρήσεις, ελπίζοντας να βρεθεί νερό, «ποτέ όμως δεν κτυπήσαμε καμπάνες ποτέ δεν ρίξαμε τουφεκιές, ποτέ δεν κάναμε φαγοπότια και ποτέ δε βάζαμε στο διαδίκτυο πράγματα λες και είχαμε βρει το νερό του Ευρώτα. Είμαι και εγώ υπέρ των χαμηλών τόνων και ο Δήμος έχει συνέχεια και εσείς καλύψατε δικές μας οφειλές που εκ των πραγμάτων πάντα υπάρχουν και εμείς θα κάνουμε το ίδιο όμως οι οφειλές να είναι σωστές και νόμιμες».

Εσκεμμένη παραπληροφόρηση
Ο δήμαρχος Ι. Μαραμπέας έκανε λόγο για εσκεμμένη παραπληροφόρηση, δεσμεύτηκε πως θα φέρει το θέμα της διαχείρισης του νερού στο Δ.Σ. για εκτεταμένη συζήτηση και αναφέρθηκε κι αυτός στις ενέργειες της δικής του δημαρχοντίας στο τότε Δήμο Λεύκτρου για την εξεύρεση νερού.
Επιτέθηκε κατά της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής πως δεν άλλαξε ούτε ένα μέτρο σωλήνων στο διάστημα της θητείας της και πρόσθεσε πως δε σπαταλήθηκε ούτε 1 ευρώ από το Δήμο για τις αναβλύσεις της Στούπας, για τις οποίες οι έρευνες σταμάτησαν, όταν κατέληξαν σε αρνητικά αποτελέσματα.
Ανάμεσα σε άλλα, μέμφθηκε την προηγούμενη Δημοτική Αρχή πως έφερε το Δήμο σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Όσον αφορά στην ποιότητα του νερού της «Γονάτσας», είπε πως από τις 15 Μαΐου 2014 υπήρχε η χημική ανάλυση του νερού, «βάσει της οποίας το νερό δεν ήταν κατάλληλο, και η Δημοτική Αρχή το απέκρυψε από τον κόσμο και κατέβηκε στις εκλογές με σημαία το νερό της Γονάτσας». Πρόσθεσε πως τον Ιούνιο του 2014 έκανε αίτηση στο Δήμο για να του δοθούν τα αποτελέσματα των αναλύσεων, χωρίς αποτέλεσμα, και αναγκάστηκε να τηλεφωνήσει στα ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε και να τα ζητήσει, καθώς και ότι ο χημικός της εταιρείας, έπειτα από συνεννόηση με τον κ. Λυμπερέα, αρνήθηκε να του τα δώσει, κάτι που έγινε στις 4 Σεπτεμβρίου 2014, όταν ξανατηλεφώνησε και του στάλθηκαν μέσα σε 10 λεπτά.
«Υβριζόμαστε κάθε φορά με το χειρότερο τρόπο, ξεκίνησε τη δευτερολογία του» ο κ. Γιαννημάρας, ο οποίος αναφέρθηκε στις προσπάθειες εξεύρεσης νερού, που κατέληξαν να ολοκληρωθούν προεκλογικά και εξέφρασε την άποψη ότι για να διαπιστωθεί η ποιότητα του νερού της «Γονάτσας», θα πρέπει να γίνει άντληση 70 ώρες και να έλθει το Υγειονομικό να πάρει δείγμα. Επισήμανε, επίσης, το χρόνο που μίλησε ο δήμαρχος, ενώ υπεραμύνθηκε της πολιτικής που ακολούθησε, λέγοντας πως «ο προϋπολογισμός του έτους 2014 πήγε στο Παρατηρητήριο και εγκρίθηκε».
Ιδιαίτερα επιθετικός ήταν στην απάντησή του ο κ. Μαραμπέας, κατηγορώντας τον τέως δήμαρχο πως συνεχίζει να λέει ανακρίβειες και ψέματα, όσον αφορά σε οικονομικά στοιχεία. Μίλησε, ανάμεσα σε άλλα, για την απογραφή στους πρώην Δήμους Αβίας και Λεύκτρου, που έπρεπε να έχει τελειώσει τον Φεβρουάριο του 2011 και ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2014, και για τα υποτιθέμενα χρέη 3,5 εκατ. ευρώ, όταν από το Δήμο Λεύκτρου βρέθηκε υπόλοιπο 2 εκατ. ευρώ περίπου. «Λέτε ψέματα ότι πληρώσατε χρέη. Αυτό από πού προκύπτει; Οι προϋπολογισμοί που καταθέσατε λένε άλλα. Επιτέλους, δεν μπορείτε να είστε τιμητές εσείς που τα έχετε κάνει μπάχαλο και έχετε φέρει το Δήμο σε οικονομικό αδιέξοδο, δεν κάνατε ισολογισμούς, δεν έχετε εγκεκριμένους απολογισμούς, δεν υπάρχει στην ουσία Δήμος. Συνεχίζετε να λέτε ανακρίβειες και να παραπληροφορείτε, δεν μπορείτε πλέον να πείσετε κανέναν», με αποτέλεσμα να προκαλέσει την αποχώρηση του κ. Γιαννημάρα σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Τελικά, αποφασίστηκε, κατά πλειοψηφία, να γίνουν οι απαιτούμενες ενέργειες για την ανακοπή της διαταγής πληρωμής.