Κλείνουν εσπευσμένα δύο από τους τέσσερις ενεργούς ΧΑΔΑ της Μεσσήνης


Σε μια προσπάθεια αποφυγής των προστίμων της Ε.Ε.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου

Υπό την απειλή των προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης αποφάσισε άρον άρον το βράδυ της Τετάρτης να προβεί, μεταξύ άλλων, στο κλείσιμο των δύο από τους τέσσερις ενεργούς ΧΑΔΑ που διαθέτει.
Το θέμα τέθηκε εκτός ημερήσιας διάταξης από το δήμαρχο Στάθη Αναστασόπουλο, ο οποίος ενημέρωσε τους συμβούλους για τα αποτελέσματα της σχετικής σύσκεψης στο ΥΠΕΚΑ με τη συμμετοχή όλων των δημάρχων της Μεσσηνίας και ανέφερε πως θα πρέπει να κλείσουν οι ΧΑΔΑ στη θέση «Βίκος» Πεταλιδίου και «Καβάλα 1» Ιθώμης ή να παύσει η απόρριψη απορριμμάτων εκεί, να υλοποιηθούν έργα ώστε να μην είναι δυνατή η προσπέλαση σε αυτούς, να πιστοποιηθεί η παύση των ΧΑΔΑ με πρακτικό και απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, που θα υποβληθεί στο ΥΠΕΚΑ, αλλά και να αναληφθεί η δέσμευση ότι με νεότερη απόφαση θα σταματήσει η λειτουργία και των υπόλοιπων ΧΑΔΑ, με την εφαρμογή προγράμματος μεταβατικής διαχείρισης μέχρι την υλοποίηση των έργων που προβλέπει ο περιφερειακός σχεδιασμός.

Βαριά τα πρόστιμα και ποιες
οι ενέργειες αποφυγής τους
Η επιβολή των προστίμων από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αναμένεται στις αρχές Δεκεμβρίου και, σύμφωνα με τον κ. Αναστασόπουλο, θα γίνει εξατομίκευση ανά Δήμο με χωματερές, που θα τα πληρώσουν οι δημότες, μέσω της αύξησης των τελών. Ο δήμαρχος τα χαρακτήρισε εξοντωτικά, χωρίς να είναι σε θέση, όπως είπε, να ανακοινώσει το ύψος τους. «Εμείς, θα πρέπει να κάνουμε ενέργειες για τον περιορισμό των ΧΑΔΑ, και να προετοιμαζόμαστε για την προσωρινή διαχείριση», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως η προσωρινή διαχείριση θα περιλαμβάνει την ύπαρξη Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών, διαλογή στην πηγή και κομποστοποίηση, διαδικασία που θα έχει και αδρανή υπολείμματα, που όμως θα δεματοποιούνται.
Με την υλοποίηση της απόφασης, σε λειτουργία θα εξακολουθήσουν να βρίσκονται, άγνωστο για πόσο ακόμη διάστημα, οι ΧΑΔΑ στα «Λιμενικά» Μεσσήνης και «Πίσω Βρύση» Αριστομένους, ενώ το κλείσιμο των άλλων δύο θα πρέπει να πιστοποιηθεί από επιτροπή της Περιφέρειας Πελοποννήσου.
Ο κ. Αναστασόπουλος ανέφερε, επίσης, πως η ποσότητα των παραγόμενων απορριμμάτων του Δήμου Μεσσήνης είναι περίπου 13.000 τόνοι ετησίως, που δεν είναι κρίσιμη μάζα, γνωστοποιώντας πως θα αναζητηθεί συνεργασία με όμορους Δήμους.
Πρόσθεσε πως το ΥΠΕΚΑ προτρέπει να εξευρεθεί χώρος για την προσωρινή διαχείριση και πως αφέθηκε να εννοηθεί ότι θα υπάρξει και χρηματοδότηση για την προμήθεια του εξοπλισμού. «Αν γίνουν όλα αυτά που είπαμε, δε θα έχουμε πρόστιμο», υπογράμμισε και έψεξε στη συνέχεια το υπουργείο επειδή δεν ενεργοποιήθηκε νωρίτερα.
Ανέφερε πως θα ενημερώσει και τους επικεφαλής των συνδυασμών της μειοψηφίας (οι οποίοι απουσίαζαν από τη συνεδρίαση) και σχολίασε ότι η προσωρινή διαχείριση αναμένεται να διαρκέσει από ένα έως τρία έτη. Όπως είπε, ο Δήμος Μεσσήνης θα διεκδικήσει την προμήθεια ενός πρες κοντέινερ, που συμπιέζει τα απορρίμματα μειώνοντας τον όγκο τους, ενώ ζήτησε και την έγκριση κονδυλίου για την πρόσληψη ενός ειδικού συμβούλου, που θα παρακολουθήσει τη διαδικασία από την αρχή έως το τέλος.
Απαντώντας σε ερώτηση του Κων. Γεωργακόπουλου, είπε πως ούτε η μέθοδος που ακολουθεί ο Δήμος Καλαμάτας είναι καλή, αφού αφήνει υπόλειμμα 28-32%, αλλά ό,τι απομένει είναι αδρανές υλικό. Πρόσθεσε πως δεν τέθηκε θέμα επαναλειτουργίας ΜΟΛΑΚ, καθώς και το ότι αν τεκμηριωθούν τα βήματα προόδου, το υπουργείο θα βοηθήσει με μηχανήματα, ίσως και με τους μπαλοποιητές. Συνέχισε λέγοντας πως θα χρειαστούν και άλλοι κάδοι για περαιτέρω διαλογή και ενίσχυση της ανακύκλωσης, προκειμένου να φέρει έσοδα που θα μειώσουν το τελικό κόστος. «Είναι μονόδρομος ό,τι πρέπει να κάνουμε. Θα ακολουθήσουν και άλλα δυσκολότερα βήματα», κατέληξε.
Ο δημοτικός σύμβουλος, Ν. Ξαρχάκος, συμφώνησε με το κλείσιμο των δύο ενεργών ΧΑΔΑ από τους τέσσερις και πρότεινε να αρχίσουν να ζυγίζονται τα απορριμματοφόρα, άποψη που έγινε δεκτή από το δήμαρχο Μεσσήνης, ο οποίος πρόσθεσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία εκπόνησης των μελετών αποκατάστασης και των τεσσάρων ΧΑΔΑ από την Περιφέρεια Πελοποννήσου .
Υπέρ μιας εντατικότερης διαλογής στην πηγή, προκειμένου να μειωθούν σημαντικά οι ποσότητες, τάχθηκε ο δημοτικός σύμβουλος, Κων. Μαλιώτης, ενώ ο Παν. Γιαννόπουλος ζήτησε να γίνει μια μικρή αποκατάσταση των ΧΑΔΑ από το Δήμο, έως την κανονική τους από τον ανάδοχο που θα προκύψει από το διαγωνισμό της Περιφέρειας. Και οι δύο προτάσεις έγιναν δεκτές.

Ψήφισαν λευκό
Ωστόσο, οι σύμβουλοι της μείζονος μειοψηφίας εξέφρασαν τη διαφωνία τους με την πρόσληψη του ειδικού συνεργάτη, ψηφίζοντας λευκό σε άλλο θέμα της ημερήσιας διάταξης, που αφορούσε στην τροποποίηση του προϋπολογισμού και προέβλεπε την πρόσληψη. Όπως δε μας σχολίασαν με το πέρας της συνεδρίασης, μπορεί το θέμα να είναι επείγον, αλλά θα μπορούσε να συζητηθεί παρόντων των επικεφαλής των συνδυασμών και όχι εν τη απουσία τους.