Με δύο εικόνες ο προϋπολογισμός του 2015 στο Δήμο Καλαμάτας


Ψήφο από πλειοψηφία και “Ελληνική δράση”, κριτική από τους υπολοίπους
Έναν κοινό τόπο, αλλά και πάμπολλες διαφορετικές προσεγγίσεις είχε η προχθεσινή συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαμάτας. Σ’ αυτό που συμφώνησαν είναι ότι στην εποχή των μνημονίων η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν έχει πλέον περιθώρια οικονομικής ελευθερίας και λειτουργεί καθ’ υπόδειξη του Παρατηρητηρίου και των υποχρεώσεων της χώρας. Βέβαια, από εκεί και πέρα, ακούστηκαν μια σειρά από διαφορετικές απόψεις για τον τρόπο που χειρίζεται πολιτικά κάποιος την κατάσταση.
Ο δήμαρχος Π. Νίκας, μιλώντας στη συνεδρίαση, ευχαρίστησε τη διευθύντρια και τους υπαλλήλους της Διεύθυνσης Οικονομικών για τις προσπάθειες που καταβάλλουν, ώστε στα οικονομικά του Δήμου να υπάρχει ευταξία, όπως αποδεικνύεται από τους επανειλημμένους ελέγχους και τις διαπιστώσεις του Οικονομικού Παρατηρητηρίου.
Στη συνέχεια, τόνισε ότι οι κατευθύνσεις για τον προϋπολογισμό 2015 δίδονται από εγκυκλίους και νόμους, επομένως δεν υπάρχει δυνατότητα να λειτουργεί ο Δήμος κατά τον τρόπο που επιθυμεί. Πρόσθεσε δε πως, γενικά, τα τελευταία χρόνια, έχει μειωθεί η αυτονομία και το αυτοδιοίκητο των Δήμων. Επίσης, επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός είναι ισοσκελισμένος, ότι υπάρχει πιστοληπτική ικανότητα και ο Δήμος είναι οικονομικά βιώσιμος.
Ο Π. Νίκας τόνισε ακόμη πως και για το 2015 η οικονομική πολιτική του Δήμου θα είναι πολιτική μη αυξήσεων στα δημοτικά τέλη, συρρίκνωσης των ανελαστικών δαπανών, κυρίως όσον αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων, και επιδίωξης της καλύτερης αξιοποίησης πόρων.
Τέλος, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι εισροές στο Δήμο θα αυξηθούν εντυπωσιακά και, επομένως, θα βελτιωθεί το σκέλος των εσόδων από το νέο ΕΣΠΑ, αλλά και από χρηματοδότηση έργων από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Αναφερόμενος γενικότερα στη διαχείριση του προσωπικού, μίλησε για την αναγκαιότητα των ιδιωτικοποιήσεων.
Ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας, Μανώλης Μάκαρης, τόνισε ότι οι πόροι από την κεντρική εξουσία προς τους Δήμους έχουν μειωθεί δραματικά, αλλά, από την άλλη πλευρά, η Δημοτική Αρχή δεν προσπαθεί να αλλάξει τα ισχύοντα δεδομένα. Έτσι, δεν υπάρχει καμία πρόνοια για την ενίσχυση της κοινωνικής μέριμνας στο Δήμο, καμία δράση για την αντιμετώπιση της τοπικής ανεργίας.
Επίσης, παρατήρησε ότι τα έργα στην πόλη έχουν μειωθεί, ενώ παρεμβάσεις για την ενίσχυση των υποδομών του Δήμου δεν υπάρχουν. «Πρόκειται για έναν προϋπολογισμό αντικοινωνικό, μη αναπτυξιακό, με την περιφέρεια του Δήμου αφημένη στην τύχη της, αλλά και μη διεκδικητικό», σχολίασε.
Ο εκπρόσωπος της «Λαϊκής Συσπείρωσης», Τ. Νιάρχος, χαρακτήρισε τον προϋπολογισμό ως πλασματικό, αντιλαϊκό, ο οποίος κινείται στη λογική των μνημονίων. Επικεντρώνεται στην υλοποίηση έργων βιτρίνας μόνο για τον τουρισμό, αφήνοντας στην άκρη τις λαϊκές ανάγκες και τα ουσιαστικά έργα θωράκισης της πόλης, σπρώχνοντας τη λειτουργία του Δήμου στους εργολάβους και, κατ’ επέκταση, στην ιδιωτικοποίηση.
Ο επικεφαλής της «Αλλαγής», Θόδωρος Μπρεδήμας, είπε ότι μπορεί στον προϋπολογισμό του 2015 να ευημερούν οι αριθμοί, αλλά δυστυχούν οι άνθρωποι. Μίλησε για παραμέληση έργων στον πρωτογενή τομέα, στα δημοτικά διαμερίσματα, για έλλειψη κοινωνικής πολιτικής, αλλά και ανακούφισης των οικογενειών με μείωση στα δημοτικά τέλη.
Ο επικεφαλής της «Ανεξάρτητης Συμμαχίας», Μιχάλης Αντωνόπουλος, στάθηκε περισσότερο στον υπερδανεισμό του Δήμου, κατάσταση που περιέγραψε ως «ωρολογιακή βόμβα», ενώ ζήτησε τη μείωση των τελών ύδρευσης, τα οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι από τα υψηλότερα στην Ελλάδα.
Τέλος, σε γενικές γραμμές, ο επικεφαλής της «Ελληνικής Δράσης», Γιώργος Δημητρούλιας, δε φάνηκε να έχει κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με όσα αναφέρονται στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού.

Του Αντώνη Πετρόγιαννη