Παλιά Καλαμάτα: Αρχοντικά σπίτια που στη θέση τους «φύτρωσαν» πολυκατοικίες (φωτογραφίες)

Παλιά Καλαμάτα: Αρχοντικά σπίτια που στη θέση τους «φύτρωσαν» πολυκατοικίες (φωτογραφίες)

Συνεχίζοντας την ξενάγηση ο φωτογραφικός μας φακός, μας δείχνει πώς ήταν τα αρχοντικά σπίτια πριν κατεδαφιστούν είτε από τους σεισμούς, είτε από τη φθορά του χρόνου, είτε και από την επιθυμία μιας καλύτερης διαβίωσης στα διαμερίσματα των πολυκατοικιών.
Ο φακός στάθηκε σήμερα στην οδό Κ. Γεωργούλη (η οποία παλαιότερα ονομαζόταν οδός Καναδά) και μας δείχνει μια σειρά από σπίτια που δεν υπάρχουν σήμερα. Στη θέση τους έχουν ξεφυτρώσει πολυκατοικίες, οι οποίες φιλοξενούν επαγγελματικές στέγες (ιατρεία κ.ά.), κατοικίες και στα ισόγεια καταστήματα

Υ.Γ. Οδός Κ. Γεωργούλη ονομάστηκε προς τιμήν και εις μνήμην του συμπατριώτη μας καθηγητή της Φιλοσοφικής Σχολής – γυμνασιάρχου και επιθεωρητού το 1924.


Το σπίτι που εικονίζεται πρώτο αριστερά, στην οδό Φαρών, ήταν το αρχοντικό του γιατρού Βασίλη Γ. Κυβέλου. Είχε σπουδάσει στο Παρίσι. Άσκησε το επάγγελμα του στοματολόγου χειρουργού και πέθανε στην Καλαμάτα το 1947. Απ’ το ωραίο αυτό σπίτι παρήλασαν πολλές οικογένειες προσωπικοτήτων, όπως: ο Νομάρχης Πετράκος, ο Γ. Παγκάρας διευθυντής του «Ζαν και Ρως», η οικογένεια Ευταξόπουλου κ.ά.
Στους σεισμούς του 1986 έπαθε μεγάλες ζημιές. Κατεδαφίστηκε και σήμερα εκεί βρίσκονται δύο καταστήματα, ένα φαρμακείο και μία ψησταριά.

Δεξιά στη γωνία Κ. Γεωργούλη και Σπυροπούλου ήταν το σπίτι των Κονταξόπουλων. Στη συνέχεια αριστερά, το πατρικό σπίτι του Γιώργου Νασόπουλου, ο οποίος είχε παντρευτεί τη Λιάνα Γεωργουλοπούλου και απέκτησαν ένα γιο και μία κόρη. Σήμερα ο γιος Πανάγος είναι πολιτικός μηχανικός και η κόρη Κούλα γιατρός.
Ακολουθεί στη γωνία αριστερά, Κ. Γεωργούλη και Αριστοδήμου, το διώροφο σπίτι της οικογένειας Γιάννη και Μαρίας Τζανετάκη. Στην οικογένεια αυτή περιλαμβάνονται και τα τρία παιδιά. Η Ναδίνα, η Κλαίρη και ο Γιώργος

Η φωτογραφία αυτή έχει παρθεί από τη μεσαία γέφυρα του «Πάνθεον». Δεξιά είναι η οδός Αθηνών και αριστερά η οδός Είρας. Μεταξύ των δύο δρόμων ήταν το ξενοδοχείο ύπνου του Λεωνίδα Κοντοθανάση. Πάνω ξενοδοχείο και κάτω εστιατόριο. Έπαθε μεγάλες ζημιές από τους σεισμούς του 1986 και κατεδαφίστηκε λόγω επικινδυνότητας, επί δημαρχοντίας Γεωργίου Κουτσούλη.
Δεξιά στο βάθος ήταν το ξενοδοχείο ύπνου του Θανάση (Σούλη) Ψώνη και δεξιότερα το σπίτι της οικογενείας Σκουλαρίκου

Το διώροφο αυτό σπίτι βρισκόταν στη γωνία Αναγνωσταρά και Εμπορικής Τραπέζης. Ήταν κτισμένο το 1865 και ήταν ιδιοκτησία της οικογένειας Στρούμπου.
Ο Νικόλαος Στρούμπος χρημάτισε δήμαρχος της πόλης μας το 1945 – 1946.
 Η φωτογραφία είναι του 1980.
Σήμερα το έχει αντικαταστήσει μεγάλη γωνιακή πολυκατοικία

Για την ιστορία της πόλης: Βασίλης Ι. Μανιάτης