Αναδιάρθρωση της Αστυνομίας με διάλογο προανήγγειλε ο Γ. Πανούσης (φωτογραφίες και βίντεο)


Αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας, κατόπιν διαλόγου όμως, προανήγγειλε χθες από την Καλαμάτα ο  αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ο οποίος βρέθηκε στη Μεσσηνία ως ομιλητής σε ημερίδα για τη χρήση των αναβολικών από τη νεολαία.
Κατά την ολιγόωρη επίσκεψή του στην Καλαμάτα είχε υπηρεσιακές συσκέψεις στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.
Σε δηλώσεις του, εκτός από την αναδιάρθρωση, αναφέρθηκε στον αστυνομικό της γειτονιάς και τις κινητές μονάδες της Αστυνομίας για την ύπαιθρο.
 
Αναδιάρθρωση
Αρχικά ο αναπληρωτής υπουργός, συνοδεύομενος από τον αρχηγό της Αστυνομίας κ. Τσακνάκη και το γενικό περιφερειακό αστυνομικό διευθυντή Πελοποννήσου, υποστράτηγο Κωνσταντίνο Κυριακόπουλο, επισκέφθηκε την Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας και είχε συνάντηση με τον αστυνομικό  διευθυντή Διαμαντή Μητρόπουλο, τους υποδιευθυντές και τους διοικητές των τμημάτων, ενώ συναντήθηκε και με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων.
Ακολούθως, συμμετείχε στην ημερίδα στο αμφιθέατρο του Διοικητηρίου, ενώ λίγο πριν αναχωρήσει για την Τρίπολη, όπου συνέχισε την περιοδεία του, επισκέφθηκε την Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας, όπου είχε σύσκεψη για τη νέα αντιπυρική περίοδο και τις ανάγκες του Σώματος στη Μεσσηνία.
Σε δηλώσεις του, κι ερωτώμενος για την αναδιάρθρωση της Αστυνομίας, ξεκαθάρισε πως ο ίδιος είναι «κατά του να έρχεται ένας, έστω, καθηγητής Εγκληματολογίας, όπως είναι ο ίδιος, και να καπελώνει το σύστημα».
«Έχω απόψεις, έχω διαβάσει, έχω ταξιδέψει, αλλά δε γίνεται έτσι», πρόσθεσε και συνέχισε: «Θα πρέπει, στη λογική της ιεραρχίας πάντα, να πάρουμε από τη βάση τις προτάσεις όλων, του καθενός και όλων. Να τις συνθέσουμε και να βάλουμε αυτό που επιστημονικά θεωρώ ότι είναι αναγκαίο, γιατί πηγαίνουμε στον 22ο αιώνα, για το πώς ακριβώς θα εναρμονισθούμε και με άλλες κουλτούρες, άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Άρα δε βιαζόμαστε. Θα αρχίσουμε να μαζεύουμε τις απόψεις. Στόχος είναι προφανώς η καλύτερη λειτουργία της Αστυνομίας για την ασφάλεια του πολίτη. Αυτό θα εξυπηρετήσει, δε θα εξυπηρετήσει εσωτερικές ισορροπίες. Και είμαι σαφής σε αυτό. Θέλω να ελπίζω ότι αν στους επόμενους 6 μήνες με καλέσετε πάλι στην Καλαμάτα και έρθω, θα έχουμε να πούμε πιο συγκεκριμένα πράγματα».
 
Αστυνομικός της γειτονιάς
Έμφαση ο κ. Πανούσης έδωσε στο θεσμό του αστυνομικού της γειτονιάς, με στόχο να εφαρμοσθεί σε όλη την Ελλάδα: «Ο αστυνομικός της γειτονιάς πιστεύω ότι θα είναι ο φίλος της γειτονιάς. Μάλιστα, είπα κάποτε ότι οι αστυνομικοί πρέπει να χαμογελάνε κιόλας, γιατί πολλοί αστυνομικοί δεν το έχουν μάθει αυτό. Ήδη, με την πρώτη εφαρμογή στην Αθήνα, πολλοί Δήμοι λένε “γιατί όχι και σε εμάς”. Αυτό δείχνει ότι ο κόσμος θέλει αυτή την ψυχολογική ασφάλεια. Να ξέρει πού και πότε θα σε βρει. Να ξέρει ότι σε λένε “Νίκο”, ότι περνάς κάθε πρωί από εκεί και τον χαιρετάς. Είναι και λίγο κοινωνική λειτουργία αυτό. Το να ξέρει το όνομα της γιαγιάς και η γιαγιά το δικό του όνομα, δίνει μια ασφάλεια. Ο αστυνομικός της γειτονιάς δε θα κυνηγήσει βέβαια τους ανθρώπους με τα καλάσνικοφ, δεν είναι δουλειά δικιά του. Αυτό είναι δουλειά των άλλων υπηρεσιών της Αστυνομίας. Θα δώσει, όμως, την αίσθηση ότι κάποιος είναι γύρω και με προσέχει».
Για το Κέντρο λαθρομεταναστών στην Κόρινθο, σημείωσε ότι γίνονται συσκέψεις για να οριοθετηθούν αρμοδιότητες, ενώ διευκρίνισε ότι, εκτός από αυτούς που βγαίνουν διότι κρατούνταν παράνομα ή παράτυπα, υπάρχουν και νέοι που έρχονται. Γι’ αυτό το αν θα κλείσει το Κέντρο της Κορίνθου θα εξαρτηθεί από το πού θα πάνε οι καινούργιοι που έρχονται. Ωστόσο, ανακοίνωσε πως έχει σταλεί έγγραφο στο υπ. Εθνικής Άμυνας, ώστε η Αστυνομία και η Πυροσβεστική της Κορίνθου να στεγαστούν εκεί.
Μία νέα αστυνομική μονάδα που σχεδιάζει το υπουργείο είναι η κινητή αστυνομία για την ύπαιθρο. Ο κ. Πανούσης εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα έχει δημιουργηθεί και θα γίνει κατανομή των αστυνομικών βαν ανά την Ελλάδα, ανάλογα με τις ανάγκες της υπαίθρου.
«Υπάρχει, όμως, ένα όριο στελέχωσης, γιατί ξέρετε σε τι δημοσιονομική φάση βρισκόμαστε. Θα κάνουμε την αναδιάρθρωση, θα βγάλουμε και κόσμο από τα γραφεία και θα προσπαθήσουμε να δώσουμε και στους ανθρώπους που ζουν στα χωριά με τις κινητές μονάδες αστυνομίας μια αίσθηση τουλάχιστον καλύτερη», τόνισε.
Τέλος, σε ερώτηση του «Θ» για τα κενά που υπάρχουν στην Αστυνομική Διεύθυνση Μεσσηνίας, απάντησε ότι αυτό είναι υπηρεσιακό θέμα, ανήκει στην αρμοδιότητα του Αρχηγείου και δεν μπορεί να το λύσει ο ίδιος.

Της Βίκυς Βετουλάκη