Οικοενέργεια: «Μας καταστρέφουν για μια διαρροή που έγινε μία και μόνο φορά


Να επιτραπεί η λειτουργία του εργοστασίου της Οικοενέργειας Α.Ε., για να επεξεργασθεί τις αποθηκευμένες ποσότητες διφασικού λιόζουμου, ζήτησε ο διευθύνων σύμβουλός της, Τάκης Χατζέλης, από τον εισαγγελέα Πρωτοδικών Καλαμάτας, Δημήτρη Σταύρου, χθες το μεσημέρι.
Ο κ. Χατζέλης, μετά την επίσκεψή του στον εισαγγελέα, έδωσε με δηλώσεις του στο «Θ» τις δικές του εξηγήσεις για τα όσα έχουν συμβεί, τονίζοντας πως δεν είναι δυνατόν να αποφασίζεται η καταστροφή μιας ολόκληρης επιχείρησης, επειδή μία και μόνο φορά υπήρξε μια διαρροή.
 
«Το ψάξαμε»
Ο κ. Χατζέλης αρχικά σημείωσε ότι στη νέα δεξαμενή που παρουσιάσθηκε το πρόβλημα και όπου είχε αποθηκευτεί διφασικός πυρήνας, από έντονες βροχοπτώσεις και κατά τη διάρκεια της κατασκευής της το Δεκέμβριο υποχώρησε τμήμα τοιχίου. Αυτό το τμήμα ξαναφτιάχθηκε και, σύμφωνα με τον ίδιο, έγινε επένδυση με εκτοξευόμενο σκυρόδεμα (γκανάιτ). Η δεξαμενή αυτή γέμισε με την πρώτη ύλη του πυρήνα και, όπως είπε ο κ. Χατζέλης, λόγω της πίεσης, όταν ανέβηκε η στάθμη,  υπήρξε διάρρηξη του τοιχίου και άρχισε διαρροή, μεγέθους βρύσης νιπτήρα, με αποτέλεσμα να κυλούν τα λιόζουμα έως το δρόμο.
Όπως σημείωσε, όταν το είδαν, υπέθεσαν ότι μπορεί να υπάρχει διαρροή, όμως το προσωπικό το έψαξε και δε βρήκε κάτι.
«Υποπτευθήκαμε τότε ότι μπορεί να προερχόταν από ένα ποταμάκι, που είναι πιο πάνω. Όταν ήρθε το Κλιμάκιο Ελέγχου Ποιότητας Περιβάλλοντος, χωρίς να συνεννοηθεί μαζί μας, έσκαψε, με αποτέλεσμα, μόλις απελευθερώθηκαν τα χώματα που κρατούσαν τη διαρροή περιορισμένη, να πλημμυρίσει ο τόπος», συμπλήρωσε. Συνελήφθη ο μηχανικός, ενώ ο ίδιος βρισκόταν στο εξωτερικό και ζητούσε από την Αστυνομία να πάνε, ακόμα και συνοδεία, το μηχανικό στο σημείο για να περιορίσει τη διαρροή, αλλά αρνήθηκαν.
 
Η άποψη της εταιρείας
Ο κ. Χατζέλης αναγνώρισε το πρόβλημα που δημιουργήθηκε, όμως τόνισε: «Ήρθε η αντιπεριφερειάρχης, κα Ελένη Αλειφέρη, και επειδή διέρρεαν λιόζουμα – κάτι που δεν αρνιόμαστε και θα πληρώσουμε τα πρόστιμα-, μας καταστρέφει. Βγάζει απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο και όλη η ποσότητα του ελαιοπυρήνα που βρίσκεται και στις παλιές δεξαμενές, σε αυτές, δηλαδή, που δεν έχουν πρόβλημα, και στους αποθηκευτικούς χώρους, να φύγουν. Μιλάμε για ποσότητα 22 τόνων. Να φύγουν, να πάνε πού; Η δουλειά αυτή κοστίζει περίπου 1 εκατ. ευρώ. Είναι αυτό ανάλογη ποινή με το πρόβλημα; Τι διαθέσαμε; Πυρηνικά απόβλητα, χημικά, τι;  Καταστρέφεις, δηλαδή, μια επιχείρηση, επειδή μια φορά στην ιστορία της είχε ένα πρόβλημα; Δεν είχαμε ποτέ στο παρελθόν δώσει άλλο δικαίωμα. Ακόμα κι αν το κάναμε επίτηδες, όπως μας κατηγορούν, είναι αντίστοιχο με την ποινή; Έφυγαν λιόζουμα και πήγαν στη Βιομηχανική Περιοχή. Δεν κάναμε εμπόριο ναρκωτικών. Τη διαρροή τη σταματήσαμε. Γιατί να σταματήσει το εργοστάσιο; Και γιατί να αδειάσουν οι άλλοι χώροι που επί χρόνια δουλεύουν. Πού θα βρούμε 1.000 βυτιοφόρα για τη μεταφορά; Αυτό το υλικό δε μεταφέρεται με φορτηγά. Μόνο να το ξεράνουμε μπορούμε. Αυτή είναι η μόνη λύση. Αφού το εργοστάσιο δεν έχει σχέση με τη δεξαμενή, από αυτή μόνο παίρνουμε, γιατί να μην μπορούμε να το ξεράνουμε εμείς; Είναι αδειοδοτημένο εργοστάσιο, λειτουργεί νόμιμα, γιατί να μην το κάνουμε εμείς; Είμαστε μια μικρή επιχείρηση, αλλά υγιής. Το πρόβλημα της περιοχής το ξέρουμε. Είναι ο υδρατμός που βγαίνει από τις καμινάδες μας. Τους καταλαβαίνουμε τους κατοίκους, αλλά, δυστυχώς, αυτή είναι η δουλειά. Δεν έχουμε ποτέ κατηγορηθεί για ρύπανση περιβάλλοντος και δε μας έχει επιβληθεί ούτε ένα ευρώ πρόστιμο για τα αέρια. Και μας καταστρέφουν, μας κλείνουν, επειδή μια φορά, από ένα καινούργιο έργο, που είχε μια ζημιά που η επισκευή της κοστίζει 7 ευρώ, έγινε μια διαρροή», υπογράμμισε.
Στη συνέχεια υποστήριξε πως, όταν έγινε εκσκαφή της δεξαμενής, είχε δημιουργηθεί ένα αυλάκι, προκειμένου να φύγουν τα νερά που συγκεντρώνονταν και να μπορέσουν να πέσουν τσιμέντα, χωρίς ποτέ να χρησιμοποιηθεί για κάτι άλλο.
 
Για τη δεξαμενή
Σε ό,τι αφορά το επιχείρημα της Αντιπεριφέρειας, ότι αυτή η δεξαμενή δεν έχει άδεια, ο κ. Χατζέλης είπε ότι το 2013 κατατέθηκε αίτημα στην Πολεοδομία για την έκδοση οικοδομικής άδειας και ζητήθηκε έγκριση περιβαλλοντικών όρων: «Πήραμε περιβαλλοντική έγκριση τον Αύγουστο του 2014. Ασθμαίνοντας υποβάλαμε στην Πολεοδομία να μας δώσει την άδεια και η Πολεοδομία μάς ζήτησε νέα σχέδια, γιατί είχε περάσει 1 χρόνος. Τρέχοντας κάναμε νέα σχέδια και, τελικά, στις 16 Δεκεμβρίου 2014 μας έδωσαν έγκριση δόμησης. Μετά, όπως μας είπε και ο μηχανικός, το θέμα είναι τυπικό. Πληρώνουμε τα φορολογικά και παίρνουμε την άδεια. Εμείς, λοιπόν, ξεκινήσαμε τις εργασίες για να προλάβουμε, γιατί οι πυρήνες αυτοί δεν αποθηκεύονται και δεν μπορούσαν να πάνε πουθενά αλλού. Με την έγκριση δόμησης στα χέρια, λοιπόν, κάναμε το “έγκλημα” να ξεκινήσουμε την κατασκευή της. Τις επόμενες ημέρες παίρνουμε την οικοδομική άδεια».
Κλείνοντας ο κ. Χατζέλης διευκρίνισε ότι η προβληματική δεξαμενή αδειάζει από την πρώτη ύλη και όλη η ποσότητα μεταφέρθηκε στην παλιά, αποκαλύφθηκε η τρύπα που δημιούργησε το πρόβλημα και σταμάτησε η διαρροή.

Της Βίκυς Βετουλάκη