Ολοκληρώθηκε και η ετήσια επικαιροποίηση του σχεδίου για τους σεισμούς


Με την επικαιροποίηση του σχεδιασμού και των δράσεων Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμών, ασχολήθηκε χθες το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Η επικαιροποίηση του σχεδιασμού για τους σεισμούς γίνεται υποχρεωτικά κάθε χρόνο σε τοπικό επίπεδο και γι’ αυτό έχει συνταχθεί Τοπικό Σχέδιο Αντιμετώπισης Σεισμών, με βάση τις οδηγίες του ΟΑΣΠ και σύμφωνα με το Σχέδιο «Ξενοκράτης».

Σχεδιασμός
Όπως τονίστηκε κατά την ενημέρωση που έγινε χθες στη συνεδρίαση, έχει συνταχθεί μνημόνιο ενεργειών που περιλαμβάνει επικαιροποιημένο κατάλογο των μέσων και των ατόμων, καθώς και κατάλογο με τηλέφωνα επικοινωνίας υπευθύνων σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης. Αντίστοιχο μνημόνιο ενεργειών πρέπει να έχουν συντάξει και οι Δήμοι.
Σε μια τέτοια περίπτωση ο χώρος στην είσοδο του Αμφιθεάτρου, του Διοικητηρίου, έχει προσδιορισθεί ως κέντρο επιχειρήσεων, καθώς πληροί τις απαραίτητες προϋποθέσεις.
Από τα προηγούμενα χρόνια έχουν επιλεγεί χώροι καταφυγής-καταυλισμού του πληθυσμού, σε 6 πόλεις της Μεσσηνίας: Καλαμάτα, Μεσσήνη, Πύλος, Γαργαλιάνοι, Κυπαρισσία και Φιλιατρά. Μάλιστα, στην Καλαμάτα έχει ολοκληρωθεί και η σήμανση των εν λόγω χώρων.

Εξοπλισμός
Επίσης, τονίστηκε ότι οι Δήμοι πρέπει να ελέγχουν αυτούς τους χώρους ετησίως για το αν είναι εντάξει, ώστε όποτε και αν χρειασθεί, να μπορούν να υποδεχτούν πολίτες.
Σε ό,τι αφορά το υλικό που υπάρχει μόνιμα διαθέσιμο, είναι περίπου 110 σκηνές, 1.500 κουβέρτες, 120 στρώματα και 70 κρεβάτια.
Δικό τους σχέδιο πρέπει να διαθέτουν και τα σχολεία για τους μαθητές και το προσωπικό τους. Όπως είναι γνωστό, στα σχολεία γίνονται ασκήσεις ετοιμότητας με τη συμμετοχή και της Περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας.
Σε ό,τι αφορά τον τεχνικό εξοπλισμό, αυτή τη στιγμή λειτουργεί ένας σεισμογράφος και ένας επιταχυνσιογράφος στην περιοχή του χωριού Κυνηγού στην Πυλία, ενώ πρέπει να γίνει επανεγκατάσταση του σεισμογράφου στον Άγιο Νίκωνα, ο οποίος καταστράφηκε από κεραυνούς.
Υπάρχουν ακόμη δύο επιταχυνσιογράφοι, στη Λάμπαινα και στην Άνω Άμφεια και ειδικός μετρητής εδάφους στη Βαλύρα.
Επιταχυνσιογράφοι έχουν εγκατασταθεί, επίσης, στο υπόγειο του Διοικητηρίου, στη Μεθώνη και στην Πύλο. Τέλος, στο Μαυρομάτι Ιθώμης έχει τοποθετηθεί σεισμογράφος.

Της Βίκυς Βετουλάκη