Αύξηση στο πάγιο για τα υδρόμετρα του Δήμου Μεσσήνης

Αύξηση στο πάγιο για τα υδρόμετρα του Δήμου Μεσσήνης

Η… μισή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΥΑ Μεσσήνης, όσον αφορά στις αυξήσεις που θα επιβληθούν στην ύδρευση, θα υλοποιηθεί τελικά, σύμφωνα με όσα κατά πλειοψηφία αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο Μεσσήνης σε μια ιδιαιτέρως έντονη συνεδρίαση το βράδυ της Παρασκευής, που απέκτησε και μαραθώνια διάσταση, καθώς διήρκεσε περισσότερο από πέντε ώρες.
Τη σχετική πρόταση διατύπωσε ο δήμαρχος  Γ. Τσώνης, αναλαμβάνοντας ταυτόχρονα την υποχρέωση σε διάστημα τριών μηνών να καταθέσει νέα πρόταση για την πολιτική που θα ακολουθηθεί ως προς τη διαχείριση του κοινωνικού αγαθού και αφού θα έχει προηγηθεί διάλογος με τους προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και των δημοτικών παρατάξεων, προκειμένου να αναδειχθούν οι ιδιαιτερότητες της κάθε μίας και να είναι δίκαιη η τιμολογιακή πολιτική που θα ακολουθηθεί.
 
Η ΔΕΥΑΜ
Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ, Κ. Μπουρίκας, ανέφερε πως η επέκταση της αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ σε όλο το Δήμο οδηγεί σε υποχρέωση για νέες τιμές, ενώ υπάρχει άνοιγμα 360.000 ευρώ περίπου. Προκειμένου να καλυφθεί, πρότεινε την καθιέρωση ενιαίου πάγιου 12 ευρώ ανά εξάμηνο και 3 ευρώ ως τέλος συντήρησης υδρομέτρου ανά εξάμηνο, που θα αποδώσει 170.000 ευρώ.
Μίλησε και για την επιβολή ειδικού τέλους 30% επί της αξίας του νερού, που θα αποδώσει 147.000 ευρώ, αλλά και την εφαρμογή κλιμακωτού τιμολογίου σε όλες τις Δημοτικές Ενότητες, πλην Αίπειας, Πεταλιδίου και Τρικόρφου, που θα αποφέρει εισπράξεις 50.000 ευρώ.
Το σύνολο των μέτρων, συνέχισε, καλύπτει το άνοιγμα.
Περισσότερες εξηγήσεις ανέλαβε να δώσει ο γενικός διευθυντής της ΔΕΥΑ, Δ. Λεμπέσης. Όπως ανέφερε, ανάμεσα σε άλλα, το έλλειμμα έρχεται από το παρελθόν και πρέπει να καλυφθεί. Μίλησε για ανελαστικές δαπάνες, πρόσθεσε πως ο Δήμος είναι δύσκολος, καθώς διαθέτει περισσότερα από 150 αντλιοστάσια, 100 δεξαμενές και 1 εκατ. χλμ συνολικού δικτύου ύδρευσης και σημείωσε πως εκείνο που προέχει και πρέπει να εξασφαλιστεί για τις επόμενες γενεές, είναι η ποιότητα του νερού.
 
Αντιδράσεις
Τα όσα είπε ο κ. Λεμπέσης προκάλεσαν την αντίδραση του προέδρου του Βλάση, Ι. Λεντούδη, ο οποίος ανέφερε πως πρόκειται για πολιτική απόφαση και πως τεχνοκρατικές προσεγγίσεις έφεραν την Ελλάδα να τρώει από τα σκουπίδια, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα αδιανόητο το να χύνεται το νερό στο ποτάμι και να μην πίνουν οι αγρότες.
Η τοποθέτηση αυτή προκάλεσε άλλη αντίδραση και σύμβουλος της πλειοψηφίας χαρακτήρισε τον Ι.  Λεντούδη κομμουνιστή, ο οποίος σε τοποθέτησή του δήλωσε περήφανος που ανδρώθηκε στο ΚΚΕ.  
 
Τοποθετήσεις, αντιπαραθέσεις και αντιρρήσεις
Τοποθετούμενος ο Γ. Τσώνης ανέφερε πως δεν αμφισβητείται το άνοιγμα, που μέχρι πρότινος καλυπτόταν τεχνηέντως από άλλους πόρους, και πρόσθεσε πως η τακτική αυτή δεν μπορεί να υιοθετηθεί από τη Δημοτική Αρχή.
Σημείωσε πως υπάρχει αντικειμενική αδυναμία λόγω της συνεχούς αύξησης των ελεγκτικών μηχανισμών και της μείωσης των πόρων. Υποστήριξε πως η ΔΕΥΑ έφτασε στο συγκεκριμένο σημείο από λανθασμένους χειρισμούς του παρελθόντος και πρότεινε στο Δ.Σ. να ισχύσει μόνο η επιβολή του νέου ενιαίου πάγιου και πως μέσα σε 3 μήνες το θέμα θα επανέλθει για όποια άλλη τροποποίηση. Πρόσθεσε δε ότι δε θα επιτρέψει να διαταραχθεί η υγεία των δημοτών, όποιο κόστος κι αν υπάρχει.
Ακολούθησε αντιπαράθεση με τον επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Στ. Αναστασόπουλο, ο οποίος άφησε αιχμές για διγλωσσία του κ. Τσώνη, αναφορικά με την τοποθέτηση του τελευταίου, όταν ήταν αντιπολίτευση, καθώς είχε πει πως τα αντλιοστάσια μπορούν να καλύψουν τις ενεργειακές τους απαιτήσεις από φωτοβολταϊκά, προκειμένου να μειωθεί το κόστος. «Επέμενα και επιμένω στα φωτοβολταϊκά. Τότε ήμουν  αντιπολίτευση και δεν ήξερα τι γίνεται και πείτε μου πώς κλείνατε το έλλειμμα», απάντησε ο δήμαρχος, προτείνοντας να αποσυρθούν οι επικεφαλής των συνδυασμών, προκειμένου να συζητήσουν για το πώς δεν υπήρχε έλλειμμα.
Ο κ. Αναστασόπουλος αρνήθηκε, υπήρξε μια ακόμη μικρή προστριβή μεταξύ τους και ο δήμαρχος Μεσσήνης ανακοίνωσε αλλαγές στον τρόπο εκτέλεσης των έργων της ΔΕΥΑΜ.
Κάπου εκεί θέλησε να μιλήσει και ο σύμβουλος της μειοψηφίας, Ν. Φύκιρης, για να δεχθεί κι αυτός «επίθεση» από το δήμαρχο Μεσσήνης, Γ. Τσώνη. Η ένταση ανάγκασε τον πρόεδρο του Δ.Σ. Χρ. Χριστόπουλο να προειδοποιήσει με διακοπή της συνεδρίασης. 
«Έχω φωτογραφίες με 80 παροχές χωρίς ρολόγια για χρόνια στο Καφού και οι Γερμανοί που μένουν εκεί, ψήφισαν όλοι τον κ. Φύκιρη. Τρεις φορές είχα ρωτήσει ως μειοψηφία τι γίνεται εκεί, αλλά δεν πήρα απάντηση. Την τέταρτη έμαθα ότι έγινε εκεί πάρτυ νερού, όταν μπήκαν τα ρολόγια», παρατήρησε ο κ. Τσώνης.
Ο κ. Φύκιρης δεν άφησε αναπάντητη την πρόκληση και ανέφερε πως βρήκε 518 ρολόγια εξαφανισμένα, ένα δίκτυο γεμάτο βλάβες και το Καφού χωρίς νερό, από το 1974. Εκεί μένουν 50 οικογένειες και ευτυχώς που είναι αλλοδαποί, αλλιώς θα μας είχαν “φάει”, αν ήταν Έλληνες. Πριν από 4 χρόνια έθεσα το θέμα. Βρήκαμε τρόπο να δοθεί ρεύμα, γέμισε η δεξαμενή μετά από 40 χρόνια και για αυτό έγινε η γιορτή», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε τις δυσκολίες και τις καθυστερήσεις ως προς την προμήθεια υλικών.
 
Δεν αποσύρθηκε
Στις τοποθετήσεις που ακολούθησαν εξέφρασαν τις ενστάσεις τους και τις διαφωνίες τους πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, οι επικεφαλής, αλλά και δημοτικοί σύμβουλοι της μειοψηφίας, οι οποίοι ζήτησαν να μη ληφθεί απόφαση και να αναβληθεί το θέμα, προκειμένου να συζητηθεί ενιαία. Εκφράστηκαν, επίσης, οι απόψεις πως τα προτεινόμενα μέτρα δε θα οδηγήσουν σε αύξηση των εισπράξεων, αλλά σε μείωσή τους, καθώς πολλοί κάτοικοι θα μειώσουν τον αριθμό των παροχών που χρησιμοποιούν.
Ανάμεσα σε άλλα, ο Στ. Αναστασόπουλος είπε πως θα εισρεύσουν χρήματα στα ταμεία της ΔΕΥΑΜ από καθυστερημένες οφειλές και τους τελευταίους λογαριασμούς ύδρευσης, προέβλεψε ότι το κλιμακωτό τιμολόγιο θα επηρεάσει τις καλλιέργειες και δήλωσε πως αν δεν αποσυρθεί η πρόταση, θα προσβάλει την απόφαση, επικαλούμενος έλλειψη διαβούλευσης.
Ο Δ. Σαμπαζιώτης ζήτησε κι αυτός απόσυρση του θέματος, χαρακτηρίζοντας ως μη ώριμη την κατάσταση, ενώ ο Κ. Αποστολόπουλος πρότεινε να γίνει αποτύπωση του υφιστάμενου δικτύου, να δημιουργηθούν όπου υπάρχει ανάγκη και δίκτυα άρδευσης, να τοποθετηθούν μικρά φράγματα για να κατακρατούν το νερό και να μην τεθεί όριο στο πάγιο, προτού υπάρξει σχετική μελέτη.
Τις αμφιβολίες του για την ποιότητα του νερού εξέφρασε ο Δ. Γαλιάτσος, επισημαίνοντας την άσχημη κατάσταση των δεξαμενών, ενώ σύμβουλοι της πλειοψηφίας, όπως οι Δημ. Αναγνωστόπουλος και Γωγώ Παναγοπούλου, τάχθηκαν υπέρ της θέσπισης ενιαίου παγίου.
Η τελευταία έκανε και αναφορά στο δίκτυο net metering, που αφορά στην αξιοποίηση φωτοβολταϊκών συστημάτων από τους Δήμους, σημειώνοντας πως απαιτείται χρόνος για την υλοποίησή τους.
Παρά τις προτάσεις απόσυρσης που τέθηκαν, ανυποχώρητος στην άποψή του να τεθεί ενιαίο πάγιο, προκειμένου να καλυφθεί μέρος του ελλείμματος, ήταν ο Γ. Τσώνης. Όπως είπε, μεταξύ άλλων, η ΔΕΥΑ στάθηκε στη ζωή επειδή τη χρηματοδοτούσε ο Δήμος, κάτι που δεν μπορεί να γίνει μετά την 1η Ιουλίου, ενώ εξέφρασε και τη δυσφορία του στην ανακοίνωση περί προσφυγής που έκανε ο Στ. Αναστασόπουλος.    

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου