Μελέτη για την αντιπλημμυρική προστασία και αξιοποίηση του Παμίσου

Μελέτη για την αντιπλημμυρική  προστασία και αξιοποίηση του Παμίσου

Στην εξαγγελία εκπόνησης μελέτης που θα αφορά οριοθέτηση του Παμίσου, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και αξιοποίησή του, προχώρησε ο γενικός διευθυντής Εγγειοβελτιωτικών Έργων του υπουργείου Υποδομών, Αντ. Κοτσώνης, μετά τη χθεσινή επίσκεψή του στην περιοχή.
Ο κ. Κοτσώνης χαρακτήρισε το έργο «μεγάλο», όπερ σημαίνει, όπως εξήγησε, ότι ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός θα είναι περί τα 30 εκατ. ευρώ, ενώ και οι μελέτες που θα απαιτηθούν θα είναι διεθνείς.
Εμφανώς συγκινημένος ήταν ο δήμαρχος Μεσσήνης Γ. Τσώνης. Καλωσορίζοντας τον κ. Κοτσώνη, είπε, μεταξύ άλλων, πως ξεκίνησε η υλοποίηση μιας προεκλογικής του δέσμευσης, σημειώνοντας πως οι δημότες θα αρχίσουν να απολαμβάνουν αυτά που τους αξίζουν. 
Η περιοχή της παρέμβασης θα είναι από τις εκβολές του Παμίσου έως το φράγμα του Άρι, οπότε θα αντιμετωπιστούν και τα προβλήματα πλημμυρικών φαινομένων που εμφανίζονται στην περιοχή του αεροδρομίου, ενώ προτάθηκε προς εξέταση και η κατασκευή πεζογέφυρας και ποδηλατόδρομου, που θα ενώνει τη Δυτική Παραλία με την ανατολική όχθη του Παμίσου. 
 
Αντ. Κοτσώνης
Από την πλευρά του, ο γενικός διευθυντής είπε πως βρέθηκε στη Μεσσήνη με εντολή του υπουργού Χρ. Σπίρτζη και του γ.γ. Γ. Δέδε, προκειμένου να εξεταστεί αίτημα του δημάρχου που αφορά στην αξιοποίηση και αντιπλημμυρική θωράκιση του Παμίσου και των εκβολών του, ώστε να μπορέσει να αναδειχθεί ο τουριστικός και πολιτιστικός χαρακτήρας της περιοχής. Πρόσθεσε πως κατά την επίσκεψη εντοπίστηκαν οι απαιτούμενες λεπτομέρειες για το σωστό σχεδιασμό του αντιπλημμυρικού έργου και των συνοδών έργων. Εξέφρασε την ελπίδα πως όλα θα πάνε καλά και πως θα σχεδιαστεί ένα φιλικό έργο τόσο ως προς το περιβάλλον όσο και ως προς τους πολίτες, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρηματοδότησης από κοινοτικά προγράμματα.
Στο σχεδιασμό προβλέπεται και παρέμβαση στο Κουλντούκι, για την οποία ο κ. Κοτσώνης ανέφερε πως θα υλοποιηθεί μαζί με το μεγάλο αντιπλημμυρικό έργο του Παμίσου. Θα εξεταστεί η διαδικασία της αντιπλημμυρικής του θωράκισης με τέτοιο τρόπο, ώστε να μη θίγεται περιβαλλοντικά η περιοχή και να αξιοποιηθούν οι δέστρες που υπάρχουν, αλλά και να βοηθηθεί η τουριστική ανάπλαση της περιοχής.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο γενικός διευθυντής εξέφρασε την ελπίδα ότι το σύνολο του έργου θα ξεπερνά τα 30 εκατ. ευρώ και θα είναι «μεγάλο». Πρόσθεσε πως δεν μπορεί να προβεί σε λεπτομέρειες, αφού δεν έχουν καν ξεκινήσει οι εκπονήσεις των μελετών, ενώ μιας και αυτές θα είναι με διεθνείς διαγωνισμούς, θα πρέπει να παρέλθει διάστημα 10 μηνών από τη σχετική δημοσίευση στην Εφημερίδα της Ε.Ε.
Γνωστοποίησε, δε, πως θα υπάρχει στενή συνεργασία με το Δήμο, ενώ την ευθύνη για την εκπόνηση των μελετών θα αναλάβει το υπουργείο.
 
Αιτήματα του Δήμου
Από την πλευρά του, ο κ. Τσώνης πρόσθεσε πως ζητήθηκε η οριοθέτηση και αξιοποίηση του Παμίσου, με ανάπλαση, ποδηλατόδρομους, χώρους ψυχαγωγίας και περιπάτου, καθώς και χώρους εστίασης και αναψυχής, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τους καταυλισμούς τσιγγάνων, είπε πως «όπου αξιοποιείται ο χώρος, ο πολιτισμός φέρνει τα πράγματα στη θέση τους».
Στην ερώτηση αν έχει βρεθεί κάποια λύση, απάντησε πως υπάρχουν σχετικά προγράμματα.
Το σημείο των παρεμβάσεων θα είναι, όπως είπε ο αντιδήμαρχος Νικ. Ξαρχάκος, από το φράγμα του Άρι έως τις εκβολές του Παμίσου, ενώ η μελέτη που υπάρχει για την κατασκευή ποδηλατόδρομου, θα ενταχθεί στη γενικότερη ανάπλαση του χώρου.
Για το Κουλντούκι, προβλέπεται η αντιμετώπιση των προβλημάτων υφαλμύρωσης, διάβρωσης και άλλων. Ο κ. Ξαρχάκος πρόσθεσε πως εκπονείται υδραυλική μελέτη που βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης και όταν ολοκληρωθεί, θα προκύψουν διάφορα συμπεράσματα, που θα ενταχθούν στη γενικότερη μελέτη του έργου.                   

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου